RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олексій Навальний впав у кому: за що отруїли опозиційного політика РФ

Олексій Навальний Фото: facebook.com/pg/navalny

Російський опозиціонер Олексій Навальний потрапив з імовірним отруєнням в лікарню швидкої медичної допомоги міста Омськ. Політику стало погано на борту літака, який летів з Томська в Москву, через що повітряному судну довелося екстрено приземлитися. Зараз він в комі і підключений до апарату штучної вентиляції легенів. Попередньо встановлено, що Навального могли отруїти невстановленим псіходіcлептіком.

Російські опозиціонери розповіли "Апостроф" свої версії того, що сталося.

Ольга Курносова, російська політична аналітикиня

Навальний летів з Томська, де він проводив якесь розслідування. І, на мою думку, до отруєння можуть бути причетні томська влада, яка не зацікавлена в тому, щоб результати цього розслідування спливли. Що це була за робота, поки невідомо.

(Як повідомлять російські ЗМІ, до отруєння Навального його команда в Томську знімала особняки місцевої еліти. А раніше Навальний розповідав, як губернатор регіону Сергій Жвачкін загрожує "розповсюджувачам фейків в інтернеті")

На мій погляд, мало ймовірно, що замовлення було з Кремля. Там зараз не вважають його настільки небезпечним супротивником, щоб його вбивати. А ось для регіонів він досить небезпечний.

За кількістю отрути стане зрозуміло, це смертельне отруєння, чи ні. Можливо, отруйники розраховували, що літак долетить до Москви і там вже ніхто нічого не зможе зробити. Вони могли не очікувати, що літак зробить екстрену посадку в Омську. Тільки за результатами аналізів можна буде сказати, його хотіли залякати, або вбити.

Звичайно, зв'язок з подіями і в Білорусі, і з подіями в Хабаровську може простежуватися, якщо говорити про версії залякування Олексія Навального. У нього великий потенціал збирати вуличні протести.

Олександр Риклін, російський політичний журналіст

Це безсумнівно замах на життя Навального, я дуже сподіваюся, що він одужає, він молодий міцний хлопець. Але, коли людина в комі, так не залякують. Залякують, підходячи з ножем в під'їзді, або коли вихлюпують фарбу в обличчя, а коли ти знаходишся в комі через годину після отруєння - це замах на вбивство.

Я впевнений, що все, що відбувається з Навальним, не відбувається без санкції першої особи країни. Якщо це дійсно замах на вбивство, то я майже не сумніваюся, що наказ був відданий з самого верху.

Там вирішили, що прийшов час, що ситуація в Росії нестабільна, тут нашаровуються і протести в Білорусі, і очевидний лідер можливих протестів в РФ, абсолютно безальтернативний - це Навальний. Ось вам і причина.

У Кремлі вибивають лідерів можливої майбутньої революції. Сьогодні життя російського опозиціонера в Росії під загрозою.

Микола Полозов, російський адвокат

Це вже не перша спроба отруєння щодо Навального, коли він рік чи півтора тому знаходився у спецприймальнику після адмінарешту, у нього теж було погіршення стану здоров'я. Тоді сказали, що була алергічна реакція.

Традиція з отруєннями в РФ за останні 20 років набула стійку тенденцію, тому що тільки за останні пару років можна згадати отруєння Петра Верзилова, Володимира Кара-Мурзи і Володимира Бикова.

Чим саме керуються люди, які це роблять, припускати дуже складно. Найчастіше це може бути обумовлено їх внутрішніми причинами. Чи було це приурочено до якогоїсь конкретного дії Навального, я чесно не готовий про це говорити. Але для мене очевидно, що настільки різке погіршення здоров'я не може бути викликано якоюсь хворобою Навального.

Що сталося

Вранці 20 серпня відомий російський опозиціонер Олексій Навальний був терміново госпіталізований в лікарню швидкої медичної допомоги № 1 міста Омськ. Політику стало погано під час перельоту. Як розповіла прессекретар Навального Кіра Ярмиш, відразу після зльоту він сказав, що погано себе почуває і попросив серветку, у нього виступив піт. А потім попросив з ним говорити, щоб він зміг концентрувати на голосі. Потім він відійшов в туалет, після чого втратив свідомість.

Після госпіталізації Навальний впав у кому, його підключили до апарату ШВЛ. Лікарі оцінюють його стан, як важкий.

За неофіційними даними політику поставили діагноз "гостре отруєння невстановленим псіходіcлептіком". За попередніми даними, є підозри, що Навального отруїли оксибутиратом натрію, який був підмішаний у чай. За словами його прессекретаря, це єдине, що пив та їв опозиціонер перед вильотом. На борту літака ніякої їжі або води він не вживав.

Однак у деяких лікарів викликає сумнів, що це міг бути саме цей препарат.

Оксибутират натрію - лікарський засіб, натрієва сіль γ-оксимасляної кислоти. Застосовується в неврології, а також анестезіології та офтальмології. Розчин оксибутират натрію входить до переліку життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів в якості препарату для загальної анестезії.

Це спецпрепарат, який неможливо вільно купити в аптеці. На вигляд це білий зі слабким жовтуватим відтінком порошок, і дещо солонуватий на смак. Тому якщо, наприклад, Навальний випив би оксибутират натрію, він відчув би цей солоний смак, кажуть лікарі.

Крім того, так подіяти на організм політика могла б лише велика доза оксибутират натрію, але в такій кількости він викликає у людини блювоту, а з блювотними масами вийшла б переважна більшість речовини. Залишки оксибутират натрію руйнуються в організмі за кілька годин, після чого людина приходить в нормальний стан. Тому, ймовірно, Навальний був отруєний абсолютно іншою речовиною.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним