RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Росії отруїли опозиціонера Олексія Навального: що він говорив про Крим і Донбас

Олексій Навальний Фото: facebook.com/navalny/

Знаменитий російський опозиціонер Олексій Навальний, вранці, 20 серпня, був терміново госпіталізований в лікарню швидкої медичної допомоги міста Омськ у важкому стані. Підозрюють гостре отруєння невстановленим псіходіcлептіком. Сам Навальний впав у кому та підключений до апарату ШВЛ.

Соратники політика вважають, що це спроба російської влади звести рахунки з опозиціонером, який відкрито критикує їх дії, і розкриває їх корупційні злочини у своїх розслідуваннях. Що стосується України, то політик був досить неоднозначний у своїх висловлюваннях, хоча відкрито не підтримував дії Кремля щодо Криму та Донбасу. Але кількома скандальними заявами все ж відзначився. Добірку цитат - читайте на "Апостроф".

Про Крим

Ще у 2014 році, трохи більше ніж через півроку після анексії українського півострова, Навальний в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви" на питання "Крим наш?" відповів, що "Крим - тих людей, хто живе в Криму".

Російський політик додав, що півострів "був захоплений з кричущим порушенням всіх міжнародних норм", але зараз є частиною Росії.

Українцям політик порадив не обманювати себе: Крим "залишиться частиною Росії і більше ніколи в доступному для огляду майбутньому не стане частиною України".

Навальний також сказав, що якщо стане президентом РФ, то не буде намагатися повернути півострів Києву: "Крим - це що, бутерброд з ковбасою, щоб його туди-сюди повертати?"

За таку позицію опозиціонера розкритикували навіть свої, хоча і були ті, хто підтримав політика.

У 2016 році Навальний заявив про висунення на президентських виборах-2018 в РФ. Звичайно, одним з найпоширеніших питань, яке ставили журналісти майбутньому кандидату, - що він має намір робити з Кримом у разі перемоги?

У відповідь опозиціонер заявляв, що збирається провести новий референдум на анексованому півострові.

"Що стосується Криму, не існує ніякого іншого варіанту взагалі почати вирішувати цю проблему і щось думати про неї, складати дорожню карту, крім проведення нормального референдуму. Тут моя позиція не змінилася. Значить, даємо час всім агітувати хоч греблю гати, абсолютно чесний вільний референдум. Ми розуміємо реальне волевиявлення жителів Криму, і після цього починаємо щось робити", - сказав він.

Природно, така позиція ніяк не влаштовувала Україну. Навальному вказали, що референдуми по статусу окремої території, відповідно до українського законодавства, проводиться на всій території. А перед тим, як його проводити, Крим повинен бути звільнений від російської окупації і повернутий під юрисдикцію України.

Ще через рік Навальний вже назвав анексію Криму Росією помилкою.

"Звичайно, ми вважаємо помилкою те, що сталося в Криму, і те, що продовжує відбуватися на східній Україні. Питання Криму непросте, він, мені здається, на десятки років", - говорив він.

У 2019 російський опозиціонер знову повернувся до ідеї проведення нового референдуму на півострові, при цьому заявивши, що ситуація з окупованим Росією Кримом не має простих рішень.

"Безумовно, те, що сталося у 14-му році, - це були незаконні речі. Але ми зайшли вже в ту частину політики, коли простих рішень не буває. Там є два мільйони людей з російськими паспортами. Тобто вже якийсь незрозумілий фарш. Цей фарш назад не провернеш. Тому не існує простого рішення кримської проблеми. Мабуть, не існує ніякого, як не існує рішення японських островів", - сказав він.

Про Донбас

Що стосується теми війни на сході України, то тут Навальний був більш однозначним. З самого початку окупації він звинувачував РФ у розв'язанні війни проти України і визнавав наявність російських військ на Донбасі.

"Це вже не якась політична помилка, це злочин і проти Російської Федерації, і проти російського народу, злочин міжнародного характеру. Цю війну потрібно припинити. Потрібно припинити спонсорувати цей режим", - заявляв він в 2015 році.

"Ми бачимо, що без спонсорства Росії - фінансового, організаційного, без приховування цих людей - це все досить швидко загнеться. Напевно, для того щоб припинити все це, потрібно зробити деякі хворобливі речі. Мабуть, доведеться дати імунітет і дозволити в'їхати на територію Росії тим людям, яких українська влада не пробачить вже ніколи. Але я вважаю, що те, що повинна зробити Росія - негайно вивести всі війська, припинити всі спецоперації, припинити спонсорство", - говорив Навальний в інтерв'ю "Радіо Свобода".

А у разі перемоги на президентських виборах в РФ в 2018 році, як тоді заявляв російський політик, він обіцяв виконати Мінські угоди.

"Безумовно, там є наші війська. Безумовно, там є збройні групи, які підтримують відносини з Росією безпосередньо, це багаторазово, в тому числі, визнали керівники цих невизнаних республік. Вони прямо кажуть, що без російської підтримки, без російських військ вони не можуть воювати", - сказав він.

На думку Навального, нормалізація відносин РФ з Україною почнеться саме з виконання Мінських угод.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним