RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Вагнерівці", Україна та прохання Лукашенка: про що розповів Путін на росТБ

Владимир Путін Фото: Getty images

27 серпня один з російських телеканалів опублікував інтерв'ю з президентом РФ Володимиром Путіним. Крім внутрішніх питань, він також торкнувся і тем, які важливі для України.

"Апостроф" уважно послухав діалог Путіна з журналістом Сергієм Брильовим і виділив головне.

Про "вагнерівців"

Одна з головних тем останнього місяця - затримання в Білорусі 33 бійців ПВК "Вагнера". Якщо спочатку президент Лукашенко винуватив в цьому Росію, то кілька тижнів по тому історія знайшла новий вектор. Лукашенко пом'якшив риторику, а російська пропаганда заявила, що всіх бійців нібито виманила туди Служба безпеки України. Мета - хитрістю заманити бійців, які воювали на Донбасі, в Київ.

Більш того, кілька українських журналістів опублікували конспірологічну теорію про те, що ця операція нібито була зірвана з вини голови Офісу президента України Андрія Єрмака (ми писали про цю історію тут).

"Це акція спецслужб. Людей втемну використали, щоб втемну перемістити на територію Білорусі. Їм сказали, що їх наймають на легальну роботу в третю країну, щоб витягнути туди. Їх перетягнули через кордон, за підробленими документами фактично. Наші прикордонники їх не випускали, до речі .

Це спільна операція українських та американських спецслужб. Достовірно про це відомо. Їх просто заманили туди", - заявив Путін.

Відзначимо, що СБУ і Головне управління розвідки України спростували свою причетність до будь-яких операцій на території Білорусі.

Про готовність ввести в Білорусь своїх силовиків

Протести в Білорусі після президентських виборів - ще одна тема, яка ось уже кілька тижнів не сходить зі сторінок світової преси.

Ряд країн Євросоюзу засудили Лукашенка через жорсткі дій силовиків по відношенню до протестуючих. Втім, Путін вважає, що все було в рамках закону. При цьому в ЗМІ обговорювалися наміри Росії ввести в сусідню державу своїх силовиків під приводом допомоги боротьби з протестуючими.

Путін підтвердив, що така опція справді існує. "Нам не байдуже, що там відбувається. Це дуже близька, а можливо і найближча до нас країна. Але це перш за все справа білоруського народу. Ми виходимо з того, що всім учасникам процесу вистачить здорового глузду спокійно все вирішити. Якщо люди вийшли на вулицю, всі повинні з цим рахуватися - чути і реагувати.

Є відповідні статті, згідно з якими учасники договору про "Союзну державу" обіцяли надавати одна одній допомогу в захисті сувернітету, зовнішніх кордонів і внутрішньої стабільності. У нас є зобов'язання перед Білоруссю. Олександр Григорович попросив мене сформувати певний резерв із співробітників правоохоронних органів.

Але ми домовилися, що їх не будуть використовувати, поки ситуація не вийде з-під контролю. Поки екстремістські елементи не перейдуть кордону і не почнуть вдаватися до розбою. Ми прийшли до висновку, що такої необхідності поки немає, тому зараз резерв не використовуємо".

Росія восени хоче випустити другу вакцину від коронавірусу

11 серпня Путін оголосив про те, що Росія нібито зареєструвала першу в світі вакцину від коронавірусу. Ряд фахівців з Європи і США поставили його слова під сумнів, оскільки російський винахід міг не пройти всі етапи випробувань, а подробиць про самі ліки не було опубліковано в жодному академічному виданні.

При цьому Путін апелював до того, що ці ліки на собі спробувала одна з його дочок. Після цього у неї нібито з'явилися антитіла, які захищають організм від COVID-19. У цьому інтерв'ю він пішов ще далі, пообіцявши восени другу російську вакцину.

"Російська вакцина від коронавіруса нешкідлива. Вона зареєстрована з умовою подальших випробувань і в суворій відповідності до законів Росії. Цілком очевидно, що вакцина формує імунітет, з'являються антитіла. Так було у моєї дочки, вона відчуває себе добре. Вона доросла людина і просто сказала, що прийняла таке рішення як доброволець, і з урахуванням її професії їй це потрібно. У вересні в Росії з'явиться друга вакцина від коронавірусу. Дві російські вакцини будуть конкурувати. Думаю, вони виявляться рівними по ефективності".

Зазначимо, що достовірні дослідження першої російської вакцини на людях досі не опубліковані. Відомо тільки, що в тестуванні препарату з червня взяли участь дві групи по 38 добровольців, і що офіційно ні про які побічні ефекти не повідомляється.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним