RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Отруювачам Навального можуть вручити держнагороди": що говорять у Німеччині про замах на російського опозиціонера

Переносний ізолятор, який використовувався для транспортування російського опозиціонера Олексія Навального у Німеччину Фото: Getty images

Вранці 20 серпня з'явилася інформація про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Йому стало погано під час польоту із Томська, де він проводив чергове розслідування, в Москву. Літак сів у Омську. Російські лікарі ввели Навального у медичну кому і заявили, що причина погіршення самопочуття – порушення обміну вуглеводів в організмі. 22 серпня опозиціонера доправили в німецьку клініку Charite, де за 2 дні підтвердили його отруєння. 27 серпня російська прокуратура заявила, що не знайшла ознак злочину в отруєнні Навального.

"Апостроф" вирішив запитати у німецьких експертів, що говорять про отруєння російського політика в Берліні і чи зміниться ставлення до Росії у найпотужнішої європейської держави.

"Путін навіть не боїться бути спійманим"

Німецкий політолог, профессор Боннского університету Андреас Хайнеманн-Грюдер.

В політичних й експертних німецьких колах є припущення, що рішення отруїти Навального не могло бути прийняте без схвалення В.В.Путіна. Інакше, це б показало, що Путін не має контролю над силовиками (професор Хайнеманн-Грюдер відповідав англійською і вжив слово "siloviki", - Апостроф). Політикам, які виступають за примирення з Росією, й представникам економічного істеблішменту буде важко відмити путінський імідж або прикидатися, що їх "діалог" веде до змін у поведінці та мисленні путінського оточення. Дозволивши Навальному покинути країну, Путін продемонстрував, що навіть не боїться бути спійманим.

Німецький уряд не звинувачує Путіна особисто. Проте, хоч і дипломатичною мовою, але дуже чітко, там вимагають, щоб російський президент достеменно встановив причини отруєння і назвав винних.

На мою думку, Путін використовує агресивні превентивні заходи проти електоральної конкуренції і щоб уникнути можливості "відкритого фіналу" у майбутніх виборах. Він відправив сигнал усім опозиційним силам в Росії, що не дозволить таких же демонстрацій, як у Білорусі. Що ніхто із представників опозиції не може почуватися у безпеці. Тож Путін заздалегідь піднімає ставки. Він уже кілька разів віддавав наказ чи ліцензію на беззаконні вбивства в Росії і закордоном, тож це уже звичний патерн у його modus operandi (спосіб поведінки, вирішення справ, - Апостроф).

Нажаль, після певного періоду "присоромлення" багато політиків, певно, хочуть повернутися до "business as usual" з Росією або до покривання рис путінського режиму. Всеоб'ємлючий інтерес європейського політичного істеблішменту – це уникнення ескалації конфлікту з путінською Росією через Білорусь, співпраця щодо Ірану і забезпечення транзиту газу.

Володимир Путін и Емманюель МакронФото: Getty images

Я сподіваюся, що Навальний повністю одужає і Путін дозволить йому повернутися до Росії. Навряд путінська політика всередині Росії спричинить нові санкції. Якщо відео чи інші докази допоможуть виявити зловмисників, їх оголосить в розшук Інтерпол або Європол. Але Путін і його "шестірки" будуть заперечувати факти, поширювати fake news, блокувати розслідування, заперечувати свою відповідальність і можуть навіть нагородити виконавців отруєння державними медалями – як це уже робилося в минулому.

"Атмосфера в Росії дозволяє такі вбивства"

Німецький політолог, експерт з питань російського ультранаціоналізму і авторитаризму Андреас Умланд.

Вже був висновок, що Навального отруїли, правда, ще не зрозуміло чим. Вже прозвучали чіткі сигнали від німецьких урядовців, щоб ця подія розслідувалася в Росії як замах на вбивство. У Берліні беруть до уваги інші вбивства, які здійснювалися за допомогою отрут та інших методів, в тому числі і в Німеччині.

Я не думаю, що санкції зараз будуть введені, адже це був все-таки злочин на території Росії і там ще не відбувся суд. Близько 1,5 років тому в центрі Берліна був убитий громадянин Грузії, який, за припущенням, брав участь в Чеченській війні, - Зелімхан Хангошвілі. За це можуть бути введені санкції. Але рішення, швидше за все, буде стосуватися окремих індивідуумів, а не всієї російської економіки.

Більшість німецьких коментаторів, мені здається, схиляється до того, що це замах на вбивство з політичною метою і що сталося воно, щоб налякати інших політичних конкурентів. Можливо, це вбивство було замовлено і не самим Кремлем, але воно пішло явно йому на користь, кажуть експерти. Нинішня атмосфера в Росії дозволяє такого роду вбивства, також відзначають вони. Зараз ведеться дискусія навколо того, хто міг би надати цю отруту. Всі чекають інформації, що це була за речовина - тоді буде зрозуміло, звідки вона могла надійти. Передбачається, що все-таки її надали спецслужби - або ГРУ, або ФСБ.

Співробітники ФСБФото: Getty images

Я думаю, що збіг замаху на вбивство Навального з протестами в Хабаровську і Білорусі не випадковий. На прикладі Білорусі видно, як швидко змінюється політична ситуація. Зараз проблема білоруської опозиції в тому, що у неї немає харизматичного лідера з політичним досвідом. Колишні були вбиті або вислані, частина з них сидить у в'язниці. Навальний - це харизматичний лідер опозиції в Росії і його захотіли вчасно прибрати зі сцени і одночасно налякати інших. Щодо Олексія існує багато думок, але мені здається, що це все конспірологія.

Отруєння Навального вдарить по іміджу Кремля. І так вже багато хто розумів, що Росія - не демократія, і що режим так розбирається зі своїми ворогами. Але цей випадок ще більше звужує коло людей на Заході, які готові виступити на захист Путіна.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним