RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дипломатичних ритуалів вже недостатньо: що пишуть у світових ЗМІ про отруєння Навального

Захід вимагає відповіді від Росії

Захід вимагає відповіді від Росії Олексій Навальний Фото: facebook.com/navalny/

Новина про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального бойовою речовиною групи "Новачок" викликала бурхливу реакцію серед західних політиків та рознеслася по усім світовим ЗМІ. "Апостроф" зібрав головні заяви та думки про замах на життя російського політика.

The Guardian: "Світові лідери вимагають відповіді від Росії":

Британська газета пише, що ряд лідерів та впливових політиків Заходу вимагають відповідей від Кремля після повідомлення про отруєння Навального нервово-паралітичною речовиною з сімейства "Новачок".

Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що тести, проведені у військовій лабораторії, "однозначно ідентифікували" нервово-паралітичну речовину радянських часів. Вона назвала цю справу "замахом на вбивство" і сказала, що результати дослідження порушили "дуже складні питання, на які може дати відповідь тільки російський уряд".

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав висновки лабораторії "обурливими": "Російський уряд має тепер пояснити, що трапилося з Навальним".

Білий дім назвав напад "повністю ганебним". Кандидат в президенти від демократів Джо Байден назвав інцидент "обурливим та нахабним замахом на життя Навального".

Spiegel: "Проти РФ повинні бути введені нові жорсткі санкції":

Німецьке видання повідомляє, що Навальний приїхав до Берліна завдяки особистому втручанню канцлера Німеччини Ангели Меркель. Автори вважають, що якби не вона, то російського опозиціонера вже могло б і не бути серед живих. Джерела, які є близькими до канцлера, повідомили, що Меркель розпорядилася надавати їй щоденні і докладні звіти про його стан.

Видання зазначає, що з приїздом Навального виникла низка запитань: хто отруїв опозиціонера та як ці люди вони пов'язані з Кремлем? Чи може сам Путін наказав отруїти свого найзапеклішого критика? Звідки взялася отрута? Як вона застосовувалася?

"Німецькому уряду тепер потрібно визначитися з тим, як вести справи з режимом, який готовий усувати своїх найзапекліших критиків. З режимом, ворогів якого вбивають навіть за межами Росії. І з режимом, який продовжує перетворюватися у державу-вигнанницю та темного противника Європи", - пише Spiegel.

А ось міністр оборони Естонії Юрі Луйк висловив впевненість в тому, що рішення такого масштабу ухвалюються не губернаторами або дрібними чиновниками: "Наказ про отруєння Навального повинен був виходити зверху. Справа Скрипалів показує, що правда завжди виходить назовні" .

Поки що не схоже, що справа Навального призведе до посилення існуючих санкцій ЄС проти Росії, але ситуація може швидко змінитися.

При цьому офіційний представник лівоцентристської партійної групи соціал-демократів у Бундестазі із зовнішньої політики Нільс Шмідт закликає до "якнайшвидшого введення механізму санкцій ЄС проти конкретних осіб, які могли бути замішані в серйозному порушень прав людини": "Винні мають швидко відчути наслідки своїх злочинних дій".

Bloomberg: "Під ударом завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2":

Після розкриття речовини, якою був отруєний Навальний, Меркель зіткнулася з вимогами відмовитися від підтримки завершення будівництва російського газопроводу.

Так, глава комітету із закордонних справ парламенту Німеччини та кандидат на пост глави Християнсько-демократичної партії Меркель Норберт Реттген сказав, що будівництво газопроводу "Північний потік - 2" необхідно зупинити, оскільки його завершення швидше винагородить, ніж покарає президента Росії Володимира Путіна.

"Після отруєння Навального нам потрібна тверда європейська відповідь, яку зрозуміє Путін: ЄС повинен прийняти спільне рішення зупинити "Північний потік-2", - написав він у четвер в Twitter, - Дипломатичних ритуалів вже недостатньо".

Найпопулярніша щотижнева газета Німеччини Bild у своїй редакційній статті закликала Меркель "зупинити трубопровід Путіна", заявивши, що бездіяльність означатиме фінансування наступної атаки Кремля.

New York Times: "Ніхто не вселяє такої ворожості й страху владі РФ, як Навальний":

Одна популярна теорія полягає в тому, що Кремль, наляканий протестами на заході в Білорусі і на сході в Хабаровську, хотів прибрати Навального з дороги, аби перешкодити йому мобілізувати невдоволення навколо Путіна та зірвати його плани щодо парламентських виборів в наступному році, пише NYT.

Альтернативна теорія, однак, полягає в тому, що отруєння Навального вказувало не на силу безжального репресивного апарату, а на слабкість системи, чия реакція на потенційні загрози настільки погіршилася, що держава більше не функціонує як єдине ціле. А, скоріш, як суміш конкуруючих кланів та позаштатних силовиків.

Плутанину посилює той факт, що, на відміну від жертв декількох інших жахливих випадків отруєння, пов'язаних з Росією, Навальний ніколи не вважався зрадником та не входив до категорії ворогів, яку Путін особливо зневажає та яка, за його ж словами, не заслуговує на пощаду.

Так у виданні згадали про два гучні отруєння колишнього офіцера КДБ Олександра Литвиненка, який був отруєний рідкісним радіоактивним ізотопом полонієм у 2006 році, внаслідок чого помер у лондонській лікарні. І колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля, якого отруїли "Новачком" у Великобританії в 2018 році.

Але межа між зрадою на користь іноземної держави та внутрішньою опозицією останнім часом стає все більш розмитою. "Вся внутрішня політика тепер розглядається як відображення зовнішніх загроз, - сказала Катерина Шульман, політолог і колишній член кремлівського ради з прав людини, яку було виключено з цієї ради в минулому році внаслідок чистки незалежних членів. - Це сприйняття не зовсім нове, але в останні роки воно досягло безпрецедентних розмірів".

Крім того, автор статті вважає, що розслідування Навального, які викривають розкішний спосіб життя та явну серед корупцію прокремлівської еліти, залучили величезну аудиторію не тільки серед неслухняної молоді та ліберальних інтелектуалів, а й серед членів еліти, які стурбовані тим, що деяку інформацію Навальний отримав від конкурентів, через що вони можуть бути наступними.

"Ніхто не вселяє такої ворожості і страху, як Навальний", - сказав Микола Петров, старший науковий співробітник Chatham House в Лондоні і експерт з питань прийняття рішень Кремлем. За його словами, це означає, що існує дуже довгий список потенційних ворогів, які можуть захотіти або вбити, або принаймні, вивести його з ладу.

Але, Навальний - це настільки значна ціль, що ніхто, навіть маючи особисту неприязнь, не стане діяти проти нього без, хоча б, мовчазної згоди Путіна.

"Це схоже на мафію: нічого не можна зробити без схвалення та гарантій безкарності від боса. Я не кажу, що Путін дав прямий наказ отруїти його, але ніхто не діятиме, якщо не буде впевнений, що босс залишиться задоволений і не покарає їх", - сказав він.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним