RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові втрати і загроза великої війни: чому Азербайджан і Вірменія знову зійшлися в битві

Сторони звинувачують одна одну в збройних провокаціях і готуються до нового витка протистояння.

Сторони звинувачують одна одну в збройних провокаціях і готуються до нового витка протистояння. Фото: Facebook

У неділю, 27 вересня, вранці Вірменія заявила, що азербайджанські військові почали інтенсивний обстріл по всій протяжності лінії зіткнення. Азербайджан стверджує, що такі дії стали відповіддю на провокації - Вірменія нібито першою обстріляла позиції азербайджанської армії на передовій і населені пункти з великокаліберної зброї, мінометів і артилерії різного калібру. "Апостроф" розповідає історію конфлікту, а також все, що відомо на даний момент.

Вірменія і Азербайджан були частиною Радянського Союзу до його розпаду в 1991 році. Протягом десятиліть вони знаходяться в неврегульованому конфлікті через Нагірний Карабах, визнаний у всьому світі частиною Азербайджану, але контрольований етнічними вірменами.

У 1991 році за підтримки Вірменії Нагірний Карабах оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що протривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. За час конфлікту в регіоні загинуло більше 30 тис. осіб.

У ході прикордонних боїв у липні 2020 року загинули щонайменше 16 осіб, що спровокувало найбільшу за багато років демонстрацію в столиці Азербайджану Баку, що закликала до повної мобілізації і повернення регіону, повідомляє "ВВС".

Що кажуть обидві сторони?

Міноборони Вірменії заявило, що напад на населені пункти, в тому числі на регіональну столицю Степанакерт, почався о 08:10 за місцевим часом (04:10 за Гринвічем).

У відомстві стверджують, що збили два вертольоти, три безпілотника і знищили три танка.

"Наша відповідь буде співмірною, і військово-політичне керівництво Азербайджану несе повну відповідальність за ситуацію", - йдеться в заяві.

Стверджується, що були вбиті жінка та дитина, нові повідомлення про жертви перевіряються. Уряд Вірменії оголосив військовий стан і загальну мобілізацію.

"Будьте готові захищати нашу священну Батьківщину", - заявив прем'єр-міністр Нікол Пашинян.

Влада Вірменії відзначає, що вся відповідальність за початок активних бойових дій лежить на воєнно-політичному керівництві Азербайджану. Міністр оборони країни Давид Тоноян вже провів розмову з особистим представником чинного голови ОБСЄ Анджеєм Каспршиком, заявивши, що провокацію влаштував Азербайджан.

При цьому командувач армії оборони невизнаного Нагірного Карабаху Джалал Арутюнян повідомив, що азербайджанські війська о 07:10 перейшли в наступ по всій протяжності лінії зіткнення, але напад азербайджанських військ за кількома напрямками було відкинуто назад. За словами Арутюняна, противник зазнав втрат у живій силі і техніці, зокрема, були підбиті три танки. Вірменські ЗМІ опублікували ролик з поля бою.

Тим часом Азербайджан оголосив "контрнаступальну операцію військ по всьому фронту з метою придушення бойових дій збройних сил Вірменії та забезпечення безпеки цивільного населення".

За заявою міністерства оборони, в результаті інтенсивного обстрілу кількох сіл мирні жителі були вбиті або поранені, а інфраструктура серйозно постраждала. Азербайджан стверджує, що один вертоліт був втрачений, але екіпаж вижив, а 12 систем ППО Вірменії були знищені. Він заперечує інші втрати, про які повідомила Вірменія.

У прес-службі Міністерства оборони Азербайджану заявили, що 27 вересня близько 06:00 ВС Вірменії піддали інтенсивному обстрілу з великокаліберних знарядь, мінометів і артилерійських установок позиції азербайджанської армії, розташовані у фронтовій зоні, а також кілька населених пунктів.

"Обстріл ВС Вірменії об'єктів і цивільних осіб, що компактно проживають на прифронтових територіях, є спланованою і цілеспрямованою акцією. Є інформація про загиблих і поранених серед цивільних осіб і військовослужбовців Азербайджану", - заявив помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним