RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Азербайджан і Вірменія кинули в бій сотні танків, поле бою перетворилося на "пекло": останні дані

Війська Азербайджану змусили відступати армійські підрозділи Вірменії на агдеренському напрямку.

Війська Азербайджану змусили відступати армійські підрозділи Вірменії на агдеренському напрямку. Фото: lenta.ru

Другий день військового конфлікту між Вірменією та Азербайджаном за Нагірний Карабах виявився надзвичайно кривавим. Дані, що надходять з різних джерел, дуже відрізнялися, але в підсумку в Карабасі заявили, що офіційне число жертв невизнаної республіки досягло 84 осіб. Азербайджан великі втрати зі свого боку заперечує. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

У понеділок, 28 вересня, Азербайджан почав масований наступ на Вірменію, заявивши, що "ніколи не змириться з втратою своїх земель і перлиною Карабаху - Шушою". Причиною переходу конфлікту в гарячу фазу в країні назвали липневі події на Товузском напрямку, коли внаслідок зіткнень загинули азербайджанські військовослужбовці і мирні жителі. Вірменія ж наполягає, що вина за новий виток конфлікту лежить на Азербайджані, який влаштував атаку на всій лінії зіткнення.

Що кажуть у Вірменії

У Вірменії заявляють, що збройні сили Азербайджану почали нову велику наступальну операцію в долині річки Аракс і на ділянці Матагіс-Талиш у Карабасі, але вірменським військам вдається їм успішно протистояти.

Армія Азербайджану також завдала артилерійського удару по підрозділах Вірменії на агдеренському напрямку Нагірного Карабаху, задіявши 203-мм самохідні артилерійські установки 2С7 "Піон". Втрати позицій у Вірменії заперечують, але Азербайджан стверджує, що вірменські війська змушені були відступити.

"Армія оборони Арцаха успішно протистоїть всім нападам і атакам, завдаючи значних втрат особовому складу і техніці противника... Ліквідовано понад 370 військових. У них велика кількість поранених. Згідно з отриманою інформацією, число поранених, чий стан оцінюється як середньої тяжкості, становить 35%", - заявив глава Міноборони Вірменії Арцруни Ованесян.

У зв'язку з активізацією бойових дій Вірменія обмежила виїзд чоловіків від 18 до 55 років з країни - вони можуть покинути її межі лише з дозволу військкомату. У Вірменії і невизнаній Нагірно-Кабараській республіці оголошено військовий стан, проводиться мобілізація.

Нагорный Карабах после массированных атак
1 / 1
Нагорный Карабах после массированных атак
1 / 1
Нагорный Карабах после массированных атак
1 / 1
Нагорный Карабах после массированных атак
1 / 1
Нагорный Карабах после массированных атак
1 / 1

Так званий президент самопроголошеної республіки Араік Арутюнян на брифінгу заявив, що на лінії протистояння істотних змін не відбулося: ні Вірменія, ні Азербайджан нікуди не просунулися.

У Вірменії офіційно підтвердили факт загибелі 84 своїх військовослужбовців за два останні дні, що стало найбільшими втратами в зоні карабаського конфлікту з початку 90-х років. Ведуча вірменського каналу не змогла стримати сліз в ефірі після зачитування імен загиблих вірменських військовослужбовців.

У результаті вибуху загинув начальник розвідувального управління Генерального штабу ЗС Вірменії генерал-майор Аракел Мартікян.

Також вірменська армія втратила ще двох високопоставлених офіцерів. Ними є командир бригади спеціального призначення полковник-лейтенант Варданян Лернік Арег і полковник Микола Мікаєлович Айкян.

Позиція Азербайджану

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що врегулювання в Карабаху є "історичним завданням" Баку. Міністерство оборони країни стверджує, що Вірменія в ході конфлікту в Нагірному Карабасі втратила понад 550 військовослужбовців.

"Через велику кількість поранених в армії ворога відчувається нестача місць у військових госпіталях і цивільних госпіталях, а також брак резервів крові в банку крові", - йдеться в заяві Міноборони Азербайджану, який відзначив, що противник нібито приховує від громадськості реальні втрати своєї армії.

Напередодні Міноборони Азербайджану заявило, що військові взяли під контроль 4 селища Фізулінського району та 2 села Джебраїльського району в Нагірному Карабасі, але Вірменія спростувала цю інформацію.

Варто зазначити, що свою підтримку Азербайджану висловили Туреччина, Пакистан, Афганістан і Іран. Позиція Ірану вкрай важлива, так він межує з Вірменією з півдня.

"Що ми маємо на даний момент. З Заходу Туреччина, з півдня Іран, зі сходу Азербайджан. І ще не забуваємо про Нахічеваньську автономну республіку, підпорядковану Азербайджану, біля підчерев'я у Вірменії. З півночі Грузія, яка не пропускає вірменських добровольців через свій кордон у Вірменію, але чомусь пропускає турецькі військові борти через свій повітряний простір в Азербайджан. Ну і світове співтовариство, яке виражає страшну стурбованість з цього приводу", - відзначають експерти.

У зв'язку з гарячим етапом війни Азербайджан вирішив відключити доступ до Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Zoom і Skype.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може