RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп в розпачі - американські політологи про дебати в США

Найбільшим лузером після президентських дебатів виглядає сама держава

Найбільшим лузером після президентських дебатів виглядає сама держава Дональд Трамп Фото: Getty images

29 вересня (30 вересня за київським часом) відбулися перші теледебати між кандидатом на пост президента США демократом Джо Байденом і чинним головою Білого дому республіканцем Дональдом Трампом. Самі вибори пройдуть 3 листопада.

А поки йде передвиборча кампанія, опоненти і недавні союзники президента Дональда Трампа публікують викривальні книжки, дають скандальні інтерв'ю і, здається, роблять все, аби потопити його. Олії у вогонь долив Майкл Коен – колишній особистий адвокат Трампа, який приховував фінансові махінації і платив стриптизерці й порно-актрисі за мовчання. В інтерв'ю журналу RollingStone, яке він давав, перебуваючи у в'язниці, Коен сказав, що Трамп може відмовитися мирно передати владу, якщо програє. Конспірологи вже будують різні теорії про можливі методи державного перевороту в США. Та й сам Трамп своїми заявами - хоча б на тих же теледебатах - дає для цього привід.

"Апостроф" поспілкувався про те, яке враження справили перші дебати кандитатів та як ідуть виборчі перегони у США із професором політології і директором Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті ҐРАНТОМ РІХЕРОМ та доцентом Американського університету Вашингтона, експертом в питаннях президентських повноважень в сфері національної безпеки КРІСОМ ЕДЕЛЬСОНОМ.

- Ви дивилися дебати? Яке вони справили враження?

Ріхер: Обидва виступи були жахливим, і це збентежило всю націю. Без питань, це були найгірші президентські дебати за всю історію. Жоден з кандидатів не показав особливої стійкості, але поведінка Трампа була настільки непрезидентською, жалюгідною і в той же час ексцентричною, що Джо Байден мав кращий вигляд.

Можна сказати, що Байден виграв лише тому, що був відносно більш схожим на президента. Він ухилився від пари важливих питань - чи підтримає він збільшення числа суддів Верховного суду та чи підтримає відмову від практики філібустера у Сенаті (філібустер - затягування усіма можливими способами розгляду невигідного документу, - "Апостроф"). Але це випаде з поля зору через потік взаємних образ та сварку між кандидатами.

Найбільшим лузером в усьому цьому стала держава США.

Едельсон: Трамп зганьбив самого себе і нагадав виборцям, хто він такий: неосвічений, небезпечний хам, якому бракує простих людських якостей - порядності, емпатії та благородства. Про те, що відбувалося того вечора, не можна говорити як про звичайні дебати, а про Трампа – як про звичайного президента. Він звинувачував сина Байдена, піднявши ту тему, через яку його самого піддали імпічменту. Нагадаю, що Трамп чинив безладні спроби тиснути на президента Володимира Зеленського з проханням ініціювати розслідування, для якого не було підстав. Трампа спіймали та розпочали процедуру імпічмента.

Байден був нічого так, він не опускався до рівня Трампа – і це зіграло на його користь. Байден має дати відсіч президенту і заявити, що той – шахрай і президент із телешоу. На реаліті-шоу Трамп був би зіркою, а його президентство – це для Америки питання життя чи смерті. Ми це вже побачили на прикладі понад 200 тис. померлих наших громадян. Думаю, люди, для яких нормальне життя закінчилося разом з пандемією, котрі не пускають дітей в школу, до бабусь та дідусів, надивилися дебатного шоу донесхочу.

Джо БайденФото: Getty images

- Ну, й сама кампанія була не найпрозорішою, будемо чесними. Ми постійно чуємо про те, що хтось опублікував викривальну книжку про Трампа, виплила його фінансова звітність чи стало відомо про ще якийсь скандал. Відповідно, президент виливає тони жовчі у свій Twitter, намагається блокувати публікацію книжок через суди тощо. Чи можна сказати, що зараз перед нами – найбрудніша кампанія за весь час?

Ріхер: Я не сказав би, що це найбрудніша кампанія за весь час. Але вона дійсно доволі гидка, і всі на ножах. Книжок на тему "розповісти все про Трампа", на тему його моральної ницості в США видали уже стільки, що вони можуть зайняти кілька полиць. Вони уже не справляють враження на виборців і на це є кілька причин. По-перше, ми вже все це чули від тих, хто має тісні зв'язки з президентом. А по-друге, і це пов'язано з першим, люди уже мають на цю тему "затерплий нерв", тому вже важко сказати щось, що проб'є середньостатистичний інформаційний фон.

- Якою буде частина кампанії, яка залишилася?

Ріхер: Я вважаю, що протягом того часу, що лишився до виборів, Трамп буде посилено атакувати Джо Байдена. Він буде сіяти сумніви серед середнього класу щодо здатності Байдена виконувати функції президента, тим паче, що зараз посилюється ліве крило Демократичної партії.

Едельсон: У політиці Трамп став відомим, допомагаючи поширювати брехню про походження Барака Обами. Нібито перший "чорний" президент не був "справжнім американцем" і народився поза межами США. Тож нічого не змінюється.

- Як ви вважаєте, в чому причина токсичності голови Білого дому?

Едельсон: Думаю, у такій поведінці відображається почуття незахищеності. Одне зі слів, яке мені спадає на думку, коли я думаю про Трампа, це слово "bully" (хуліган, який принижує інших, - "Апостроф"). По-суті, це те, чим є авторитаристи типу Трампа. Крім того, схоже, що Трамп не здатен сприймати інакомислячих. В тому числі, йому чуже поняття служіння іншим, включаючи військову службу.

Він мислить як авторитарні лідери – від Путіна до Орбана, від Мадуро до Лукашенка. Він би хотів правити без всяких обмежень – як Путін чи Сі Цзіньпінь. Ми вже бачили свідчення того, що Трамп дійсно вважає, ніби він понад законом. Це явний сигнал тривоги. На мою думку, республіканцям у Конгресі варто було б усунути Трампа або хоча б підтримати Байдена.

- Яким ви вбачаєте результат виборів?

Ріхер: Я думаю, що перегони будуть жорсткими завдяки великому відриву, який зараз демонструє Байден (25 вересня Financial Times опублікувало опитування, де за Байдена проголосували б 255 виборників, за Трампа 125 і ще 158 не визначилися, - "Апостроф"), і кінцевий результат все ще далекий від чітко визначеного. Маю передчуття, що Байден виграє з відносно малим відривом, але 2016-й вчить, що це лише передчуття.

Розробка вдалої вакцини, додаткова програма урядової допомоги бізнесу й поступове відновлення економіки, яке уже спостерігається, можуть допомогти Трампу. Але час спливає, а президент, схоже, не може навіть слідкувати за тим, що він говорить.

-Чому Трамп досі настільки популярний серед населення?

Едельсон: "Культ" – це те слово, яке постійно приходить в голову у ці дні – коли я дивлюся на прихильників Трампа, багато з яких не здатні повірити, що він може зробити щось неправильно чи збрехати про будь що.

Дональд ТрампФото: Getty images

Він здобув популярність, коли постійно мерехтів на екранах телевізійних шоу 1980-х у Нью-Йорку в ролі селебріті, а потім пішов у реаліті-шоу. На жаль, багато виборців вірять, що гра в реаліті – це те ж саме, що справжнє життя. Він трюкач та обманщик. Про те, як таке стало можливим в американській політиці, гарно описано в книжці "Розважаємось до смерті" Ніла Постмана (в оригіналі - Amusing Ourselves to Death, 1985 рік, - "Апостроф").

- Як вплинув коронавірус на проведення виборів у США?

Ріхер: Через пандемію COVID-19 все пішло шкереберть, в тому числі і механізм проведення передвиборчої кампанії. Вона здебільшого відбувається онлайн, журналісти не мають можливості висвітлювати живі зустрічі з політиками. Це йде на користь Байдену, думаю, бо президент має менше змоги світитися під атрибутами Білого дому. Трамп не може скликати великі натовпи та демонструвати там свій ентузіазм, як він це робив 2016 року.

Зараз в США іде війна за альтернативні методи голосування, типу голосування поштою, але це й не дивно – кожен кандидат відстоює той метод, який принесе йому більше голосів. Для демократів, наприклад, є гостра необхідність, аби побільше людей проголосували достроково – поки президент позаду Байдена в опитуваннях й ситуація з коронавірусом не покращилася. Крім того, спрощення процедури голосування та залучення до голосування більшої кількості людей, швидше за все, допоможе Байдену, враховуючи демографічні показники округів двох партій.

- І все-таки. Чи зважиться Трамп на державний переворот з метою втримати владу? І чи викличе це громадське протистояння?

Едельсон: Наприкінці виступу він заявив, що вибори незаконні, оскільки люди будуть голосувати поштою. Від пандемії в Америці людей гине більше, ніж в будь-якій іншій країні. Люди голосують з дому, аби почуватися у безпеці. Але він надіслав своїм виборцям небезпечний сигнал – вибори будуть недійсні, якщо він програє. Трамп відчуває наближення поразки і він зараз у відчаї.

Є реальні побоювання, що заяви Трампа роблять можливими прояви насильства. Прихильники Трампа вже намагалися залякати виборців, і після його слів таких випадків може стати ще більше - або навіть все буде ще гірше.

Але навіть якщо Трамп виграє, йому треба люди, які допомагатимуть, стоятимуть пліч-о-пліч. Якщо Байден розіб'є його остаточно на виборах, то відмовитися залишити пост Трампу буде дуже складно, навіть неможливо. Але я не хочу применшувати небезпеку – вона реально існує, а Трамп – це справжній потенційний авторитарний правитель. Однак, хочу відзначити, що він не всемогутній. І хоч Трамп цілком здатний підірвати американську конституційну систему, немає впевненості, що це станеться.

Ріхер: Назвіть мене оптимістом, але я не думаю, що це станеться. Байден проявив себе як державник у той момент, коли спробував запевнити глядачів, що акцій не покори не буде. Що як тільки переможець стане відомим, має відбутися мирна передача влади. Якщо ж Трамп спробую щось таке вчинити, то навіть його найближчі і найбільш лояльні радники відвернуться від нього і він лишиться сам. Я, наприклад, не можу уявити собі, щоб віце-президент Пенс стерпів таке.

Найбільшу загрозу, яку я вбачаю на цих виборах – це глибока поляризація між двома партіями. Ворожнеча між політиками глибока і вона поширюється на простих громадян. Люди сердяться один на одного, не довіряють один одному. Це спостерігається на усіх рівнях політичного процесу. Як нація, ми маємо шукати шлях до змін, інакше наш політичний процес протягом десятиліть буде роз'їдати корозія. Засновники США дуже чітко заявили у своїх письмових творах і промовах, що успіх нової республіки буде залежати від громадянських чеснот простих людей і їх лідерів. Зважаючи на те, що відбувається, я хвилююся за майбутнє нації.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може