RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На лезі бритви: як будуть жити США після президентських виборів

Після скандальних виборів Штати буде ще довго лихоманити

Після скандальних виборів Штати буде ще довго лихоманити Фото: Getty Images

Переможець президентських виборів в США досі не визначений. Але все йде до того, що переможцем президентських перегонів став Джо Байден. Дональду Трампу для того, щоб всидіти в кріслі, потрібно здійснити фантастичний камбек. Але оскільки різниця між Байденом і Трампом в будь-якому випадку буде невеликою, а звинувачення в порушеннях вже набрали масового характеру, США можуть опинитися в тривалій політичній кризі. Про можливі подальші сценарії розвитку подій в Штатах, читайте в матеріалі "Апострофу".

Протистояння Трампа і Байдена матиме для США вкрай негативні наслідки. Більшість експертів сходяться на тому, що навіть якщо країна вийде з політичної кризи до кінця року і інавгурація нового президента відбудеться вчасно - тобто 20 січня 2021 року, нинішній виборчий "спектакль" надовго послабить американську демократію, роль і вплив США в світі.

Непрості обставини

"Найважливіше - наскільки близько йдуть учасники один від одного. У спірному 2000 році все вирішив один штат - Флорида. Цього року різниця в голосах тоненька, як лезо бритви, відразу в п'яти штатах. Якщо голоси перерахують - і лідер гонки зміниться, або комусь вдасться домогтися свого в суді - все може змінитися на цих виборах. І це найгірше. Неважливо, хто виграє - багато прихильників того чи іншого кандидата вважатимуть, що вибори вкрадені і що президент нелегітимний. Дуже складно повірити, що президент Трамп милостиво поступиться своїм кріслом при будь-якому сценарії, як це зробив Альберт Гор в 2000-му", - говорить "Апострофу" американський політолог, доцент з Університету Дейтона Крістофер Дівайн.

Проте, виходячи з нинішніх результатів гонки, найбільш імовірним результатом вбачається саме перемога Байдена. Але він в дуже скрутному становищі: йому доведеться працювати з жорсткою республіканською опозицією в Палаті представників і Сенаті.

США зараз практично повністю "червоні" на всіх рівнях - республіканці показують досить серйозні результати і на виборах в Конгрес, і в місцеві органи самоврядування. Парадокс, але збереження сильних позицій в представницьких органах влади означає, що "слони" (так називають Республіканську партію) не зацікавлені сильно "топити" за Трампа і, швидше за все, відмовляться підтримувати ймовірний "революційний" сценарій невизнання виборів. В цілому, політичний істеблішмент обох партій хотів би скоріше повернутися до нормальної американської політики. А у республіканців вже є сатисфакція у вигляді гарного положення в обох палатах Сенату, а також в регіонах.

Ще один важливий момент: протести в США, що проходять з кінця весни-початку літа, просувають саме "лівий" порядок - рівні права для всіх, відмову від поліцейського насильства і расизму і взагалі розпуск поліції і заміну її на інші правоохоронні інстанції. Іншими словами, це явно не трампівський електорат. Таким чином, багато хто з учасників вийдуть на вулиці, щоб підтримати Байдена.

Утім, ймовірність радикалізації ситуації з боку чинного президента зберігається. Прихильники Трампа на вулицях - це озброєні чоловіки і навіть підлітки. Один такий 17-річний хлопчик приїхав влітку в місто Кеноші, озброєний вогнестрілом, влаштував стрілянину посеред мирного мітингу "лівих". Поки його скрутили, двоє людей загинули.

Кайл Ріттенхаус Фото: Getty images

"Дональд Трамп справляється із завданням дестабілізації куди ефективніше сторонніх втручань. Президент позиціонує себе як переможець "законної" гонки. Його риторика далі поляризує суспільство і розпалює ситуацію. Особливо з огляду на фундаментальну довіру, яку американці, на відміну від українців, відчувають до своєї виборчої системи" , - говорить "Апострофу" експерт з міжнародної політики Міжнародного центру перспективних досліджень Мія Віллард.

Але в судах Трампу поки не щастить. Він і його юристи вже подали низку позовів про перерахунок голосів і махінації на виборах, але їх відхиляють майже всюди (виключенням стала Джорджія). Залишається тільки запитувати в своєму Twitter - "Досить рахувати голоси!", а також проводити прес-конференції. У п'ятницю, 6 листопада, одна з них закінчилася тим, що низка телеканалів відмовилася транслювати його заяви про власну перемогу...

Трамп і неадекватність

Варто відзначити, що на старті активної стадії виборчої кампанії Байден розраховував перемогти набагато більш переконливо. Невеликий відрив буде мати серйозні наслідки. І головна проблема навіть не в тому, що на вулиці вийдуть натовпи незадоволених з обох сторін і може початися, умовно кажучи, "портлендська різанина кухонними ножами".

Головна біда - під час кампанії Байден і демократи наголошували на тому, що всі ініціативи Трампа протягом всієї його каденції вели в країну в неправильному напрямку. А тепер виходить, як в радянському фільмі "Кін-дза-дза" - "а народу подобається". Як-не-як, майже 70 мільйонів виборців (третій результат за всю історію президентських виборів) віддали голос саме за Трампа. Пояснити виборцям, яких влаштовувала політика жорсткого протекціонізму при президентові-республіканцеві, неадекватність політики попередньої адміністрації Байдену буде непросто. А отже, багато кроків доведеться пом'якшувати з урахуванням поляризації суспільства.

До того ж, як ми писали вище, стабілізувати ситуацію доведеться за умови складної конфігурації Сенату - сильної опозиції республіканців у Палаті представників, а також якийсь час під їх контролем буде знаходитися і Верховний суд. Сюди ж варто додати епідемію - так, вона зіграла проти Трампа, але викликаний нею предколапсовий стан економіки нікуди не подівся.

США і зовнішній світ після виборів

Ще одне ключове питання: якою буде зовнішня політика Вашингтона після відходу Трампа? Той не визнавав чимало міжнародних угод та альянсів і намагався або вийти з них, або обійти, уклавши двосторонні угоди з країнами, які представляли для нього інтерес. Ділок за своєю суттю, відзначають експерти, він не розуміє таких високих пафосних речей, як "американський президент - символ вільного Заходу". Для нього є дві категорії - "вигідно" і "невигідно" - це поширюється і на відносини з іншими країнами.

Дональд Трамп Фото: Getty images

"Я думаю, президент Байден буде проводити зовнішню політику, більше схожу на політику Обами - менше агресивних заяв і брязкання зброєю, але більш акцентів на прийняття рішень за участю декількох сторін. Думаю, Байдена буде простіше передбачити, ніж Трампа", - сказав в інтерв'ю "Апострофу" професор політології та директор Школи громадянства і публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузького університету Грант Ріхер.

Вигода привела до досить дивного - на думку багатьох експертів - вибору Трампом преференцій у зовнішній політиці.

"Я не бачив, щоб Трамп якось тиснув на диктаторів в Росії та Північній Кореї. Думаю, він буде і далі створювати комфортні умови для своїх улюбленців - Путіна, Орбана, Ердогана. Думаю, Байден матиме більш послідовне ставлення до авторитарних правителів, як до ворогів американських інтересів", - говорить "Апострофу" доцент Американського університету Вашингтона, експертом в питаннях президентських повноважень у сфері національної безпеки Кріс Едельсон.

Утім, цей відкат, швидше за все, буде знівельовано.

"При перемозі Байдена, США буде прагнути повернути своє лідерство на міжнародній арені, а також повернеться в Паризьку хартію та інші ініціативи по боротьбі зі змінами клімату", - вважає Мія Віллард.

"По відношенню до України, - говорить також вона, - фундаментальна політика США не зміниться. Офіційний Київ уникав втручання в американські виборчі процеси, намагаючись залишатися такою собі Швейцарією. Деякі особи, які просували так званий "Українагейт", вже позбулися своїх віз і потрапили під американські санкції. Їх дії, при цьому, вважаються в США частиною російської кампанії по дезінформації, а не позицією України".

А ось Ріхер вважає, що очікувати надмірної допомоги Україні від Байдена не слід - він навряд чи перевищить ліміт тих заходів, які вже відбуваються, оскільки буде чекати удару з боку ЗМІ. "Через суперечності навколо його сина Байден буде коливатися чи надавати Україні допомогу більше, ніж це вважалося б "нормальним". Думаю, він не захоче створити враження, що нібито він винагороджує Україну якимось чином. Думаю, Байден захоче зберегти тенденцію, яка вже була. Республіканці і преса будуть спостерігати за ним дуже уважно", - говорить експерт.

У свою чергу, Віллард зазначає, що Україні варто і далі уникати втручання в політику США, зберігаючи при цьому двопартійну підтримку нашого стратегічного партнера. "І хоча поки невідомо, чи вдасться залучити США до Нормандського формату, Байден стверджував, що має намір розширити ініціативи адміністрації Обами щодо питань допомоги Україні", - вважає вона.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може