RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Американські письменники про Байдена: в Україні сподіваються, що США вирішить проблему з Росією

Чим займеться Байден в якості президента і що буде з Трампом

Чим займеться Байден в якості президента і що буде з Трампом Джо Байден Фото: Getty images

Новообраний президент США Джо Байден повідомив, що за перші 100 днів перебування на посаді збирається спростити отримання американського громадянства для мігрантів, скасувати укази Дональда Трампа про захист навколишнього середовища та вжити заходів для мінімізації наслідків пандемії COVID-19 в окремих штатах. "Український кейс" в пріоритетах майбутнього президента поки що не значиться. "Апостроф" звернувся до популярних на Amazon американських письменників у сфері політики, щоб вони прокоментували результати виборів у США і подальший розвиток відносин Вашингтону зі світом та Україною.

Трамп застряг у "дилемі диктатора"

Джерард О'Тоал, професор урядових справ і міжнародних відносин Політехнічного інституту і університету штату Вірджинія, експерт у справах Грузії, Вірменії, Молдови та України. Автор книги "Близьке зарубіжжя: Путін, Захід і боротьба за Україну та Кавказ".

Свій результат на виборах Трамп може додати до списку речей, якими він чухає власне "его". Ще жоден американський політик не отримував стільки голосів, окрім одного – того чоловіка, який конкурував з Трампом на цих виборах.

Трамп є серйозною загрозою для американської демократії. Він все ще не прийняв результати голосування. Це свідчить про те, що він застряг у "дилемі диктатора". Вона буквально дає два варіанти – або триматися за владу, або піти до в'язниці. Сподіваюся, що справедливість візьме гору.

Байден буде хорошим варіантом для України, особливо через його зацікавленість в антикорупційних реформах. Справа проти нього в Україні – це частина російської пропаганди, так же само як чутки, що він намагатиметься побудувати соціалізм в США.

"Це не вдалося навіть Рейгану"

Даг Від, історик, найбільш продаваний автор за версією New York Times, колишній радник двох американський президентів, друг родини Джорджа Буша. Автор 31 книги, серед них - "Всередині Білого дому Трампа: справжня історія його президентства".

Трамп дійсно набрав голосів більше, ніж будь-хто з його попередників, але не так багато, як Джо Байден. За законом він може балотуватися й наступного разу. Я не вірю, що Трамп може мати хоч якісь проблеми із законом. Після фальшивих звинувачень в тому, що він - російський шпигун, американці не будуть дуже терплячі до подальших атак на нього, особливо після того, як він програв вибори.

Якщо ви порівняєте Трампа і Байдена, то у Трампа - чудові досягнення. Він перебудував НАТО і NAFTA, повернув 55 заручників додому, зруйнував ІДІЛ. Він досяг енергетичної незалежності – 6 президентів, включаючи Рейгана, не могли цього домогтися. Він досяг миру на Близькому Сході. Я абсолютно згоден, що Трамп – найкращий президент-республіканець за всю сучасну історію США.

Щодо моїх відносин із Бушем, який зараз критикує Трампа: мої зв'язки з деякими членами родини Бушів почали псуватися, ще коли почалася війна в Іраку. Хоча я згоден з тими, хто казав, що Саддам Хусейн – лідер зла і що треба дати відповідь на його спробу вбити Джорджа Буша-старшого, але я не вірю, що США мали виправдання для вторгнення в Ірак, яке лишило по собі 300 тис. смертей. Ірак не мав зброї масового ураження і не грав ніякої ролі в терактах 11 вересня. Я одразу виступив проти війни, і це образило багатьох із орбіти Буша. Але мені значно більше подобається те, що Трамп відкликав американський військовий контингент із різних точок світу додому.

Щодо Зеленського, то він не має жодного уявлення, як вирішити проблему з Донбасом і сподівається, що її вирішать США. Тож, звісно, він буде вимагати ввести більше санкцій проти Росії.

Щодо Нагірного Карабаху. Я думаю, Байден намагатиметься зробити все, аби відірвати Вірменію від Росії. Але я не думаю, що це буде першочергова задача. Демократи були завжди проти Росії.

"Трампа просто вважають неприємним типом"

Томас Шварц, заслужений професор історії Університету Вандербілта, штат Теннессі. Автор книги "Генрі Кіссінджер та американська могутність: політична біографія" та інших робіт про голів Білого дому.

У Трампа - 72 мільйони голосів, а у Байдена – 77. Трамп використовує це, аби заявляти, що він проявив себе добре. Але для перемоги цього виявилося недостатньо. Я не сумніваюся, що Трамп продовжить спроби займатися політикою. Але думаю, його до цього більше підштовхують діти – Іванка і Дональд Трамп-молодший, ніж це дійсно є його бажанням.

Після того, як залишить пост, Трамп потрапить під кримінальні провадження, але він може знайти хороших адвокатів. Не думаю, що він зараз намагається якось торгуватися із майбутньою адміністрацією Білого дому. А якщо у 2024 році президентські вибори виграє республіканець, то Трампа можуть помилувати.

Щодо популярності "лівих" настроїв у США зараз. Немає сумніву, що молоді люди в США менше бояться соціалізму і мають лише туманні уявлення про історію "холодної війни". Але не думаю, що їх голоси відіграли надто значну роль у цих виборах. Більшу роль мали жінки із передмість і етнічні меншини. Проте "блакитної хвилі" не сталося. Припускаю, що більшість людей розуміють, що незважаючи на пандемію, ситуація в країні краща, ніж була чотири роки тому. Людям просто не подобається Трамп – вони вважають його неприємним типом. Але його політику, окрім відповіді на пандемію, вони підтримують.

Україні хочу сказати, що команда Байдена буде дуже обережною щодо будь-яких спроб неофіційної комунікації з боку Києва. Це дуже політично чутлива тема, зважаючи на звинувачення у бік Хантера Байдена.

Можливо, керівництву України вдасться залучити Білий дім до міжнародного формату з Донбасу чи Криму. Але я сумніваюся, що адміністрація Байдена буде прагнути долучитися до них. Володимиру Зеленському треба мобілізувати підтримку інших країн Заходу – і разом з ними тиснути на США щодо цього питання.

Щодо Нагорного Карабаху. Байден буде закликати до миру в регіоні і підтримувати вірменську позицію. Але у Білому домі вважатимуть, що це більш внутрішня проблема двох країн. Можливість, що США зроблять щось значне, аби відкинути позиції Азербайджану й Туреччини, дуже невелика. Справа буде вирішуватися більше на рівні риторики, ніж якихось дій.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним