RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп уникне в'язниці, але не двох імпічментів - американський конституціоналіст Майкл Герхардт

У Конгресу є досвід оголошувати імпічмент після звільнення чиновника

У Конгресу є досвід оголошувати імпічмент після звільнення чиновника Майкл Герхардт Фото: law.unc.edu

Історія США знає випадки, коли чиновникам забороняли пожиттєво обіймати посади попри те, що вони на той момент вже звільнилися. З огляду на це нещодавнє голосування Палати представників може мати ефект: навіть після звільнення Дональда Трампа верхня палата Конгресу - Сенат - може ухвалити відповідне рішення і заблокувати йому можливість займатися політикою. У будь-якому випадку Трампу вже не позбутися іміджу президента, якого піддали імпічменту двічі і який несе відповідальність за штурм Капітолію. "Апостроф" розпитав про події в США Майкла Герхардта - заслуженого професора юриспунденції Університету Східної Кароліни, конституціоналіста і автора книг про американських президентів та процедуру імпічменту.

- Трамп – перший президент в історії, якому оголосили імпічмент двічі. Але голова сенатської більшості Мітч Макконнелл не хоче скликати позачергове засідання Верхньої палати парламенту - Сенату. Тож якщо Трампа і відсторонять від обов'язків, то буде це після завершення його президентського терміну. Це взагалі можливо?

- Так, можливо. Фактично Конгрес тричі в різний час проголошував імпічмент після того, як чиновник покинув офіс. Вперше це було, коли Палата представників піддала імпічменту Вільяма Блаунта (він був не президентом, а сенатором, процес відбувався 1797 року, - "Апостроф"), після того, як він покинув свій пост. У 1862-му Палата представників піддала імпічменту федерального суддю Веста Хемпфрі через рік після того, як він залишив посаду. Конгрес тоді підтримав звинувачення, "усунув" Хемпфрі з поста і позбавив права займатися юридичною практикою. І також з імпічментом наклали на військового міністра з офісу президента Улісса Гранта Белнапа, хоча Белнап і звільнився перед тим з посади, аби уникнути імпічменту.

- Припускаю, що Трамп знайде вихід. З ним пов'язано стільки скандалів і банкрутств, а він досі на плаву...

- Є великий шанс, що якось він уникне в'язниці й сплати за векселями. Але йому не уникнути того факту, що він - єдиний президент, який двічі пройшов через імпічмент, і від поширеної думки, що саме він відповідальний за атаку на Конгрес.

- Під час слухання імпічменту цього разу республіканці розділилися: 10 із них проголосували за імпічмент, ще невелика група намагалася виправдати президента, а більшість намагалися "ухилитися від куль". Але будь-яка із цих позицій веде до репутаційних втрат рідної для Трампа Республіканської партії. Як думаєте, якби він подав у відставку сам, цього вдалося б уникнути?

- Я не думаю, що Трамп подав би у відставку. Останнє, що він коли-небудь хотів би, - це задобрити тих, кого вважає своїми ворогами. Його вперта відмова йти їм на поступки і є головною причиною того гамузу проблем, в якому він опинився.

Дональд ТрампФото: Getty images

- Думаю, що опинившись за Офісом, Трамп буде навіть більш небезпечним – тому що його не обмежуватимуть рамки федерального службовця.

- Я думаю, він буде менш небезпечним. Бо без своїх соцмереж він не зможе досягти того медіа-покриття, якого він жадає.

- Як думаєте, які платформи він буде використовувати зараз?

- Намагатиметься розсилати електронні листи і влаштовувати приватні зустрічі, аби зібрати своїх блюдолизів.

- Взагалі, Трампа забанили заслужено?

- Він не дав Палаті представників вибору. Він і його посіпаки поширювали онлайн багато брехливої інформації про те, що нібито Трамп виграв вибори. Що посіяв, те й пожав.

- Що чекає на тих 10 республіканців, які проголосували проти Трампа?

- Кожен може стикнутися із серйозним викликом, коли балотуватиметься знову. І їх колеги-республіканці, скоріш за все, цуратимуться їх – принаймні, якийсь час.

- Голосування у Палаті представників показало, що "слони" (так називають Республіканську партію в Штатах, - "Апостроф") не готові розірвати свій шлюб із Трампом, правильно?

- Дуже турбує той факт, що багато республіканців лишаються поруч з ним, незважаючи на ту загрозу, якій його натовп піддав Капітолій, не зважаючи на значні матеріальні збитки, п'ять смертей і багатьох травмованих членів Конгресу.

- Чи згодні ви з думкою, що штурм Капітолію і події, які його супроводжували, пов'язані із тим, що США дало заслабку відповідь на втручання Росії у вибори 2016 року?

- Трамп наполегливо звинувачував у будь-якому втручанні у вибори американців, а не росіян. Думаю, саме це "заводило" його ключових виборців.

- Праві прихильники Трампа уже заявили, що збираються влаштовувати мітинги в столицях Штатів. Ймовірно, вони принесуть з собою зброю, зокрема про це повідомили в ФБР. Чи означає це ризик ескалації у суспільстві?

- Це може бути дуже небезпечно. Поліції і Нацгвардії доведеться захищати не лише столиці в кожному Штаті, але й життя людей. Прихильники Трампа прислухаються до його заклику нанести шкоду всій країні. Але якщо вони це зроблять, то доведуть, що не здатні прислухатися до доказів та розуму. Їх живить лиш сліпа лють.

Захоплення Капітолію прихильниками ТрампаФото: Getty images

- Якби ви могли дати пораду Трампу прямо зараз, що б ви сказали?

- Я б порадив, щоб він благав своїх прихильників про мир у країні і визнав свою провину за шкоду, якої зазнав Капітолій, і за те, що люди втратили там життя.

- Як розвиток політичної ситуації у США вплине на відносини Вашингтона і Києва?

- Думаю, коли Трамп піде, новий президент і його команда відновлять добрі відносини між нашими країнами. Перший імпічмент показав, якої шкоди їм завдав Трамп. Але президент Байден буде старатися із усіх сил працювати з українським керівництвом для нашого і вашого блага.

- Російська пропаганда говорить, що Сполучені Штати зараз не є лідером світової демократії. Як вважаєте, як ця ситуація вплине на світовий порядок і позиції США?

- Після того як президент Байден прийме присягу, США відновлять своє лідерство світової демократії. Трамп та його посіпаки відмовилися від цієї ролі і навіть намагалися її позбутися, але нова адміністрація все відновить.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може