RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спочатку "газове питання": що чекає Путіна за арешт Навального

Олексій Навальний був заарештований 18 січня, але історія лише розпочалася

Олексій Навальний був заарештований 18 січня, але історія лише розпочалася Олексій Навальний Фото: youtube.com

Російський опозиціонер Олексій Навальний 17 січня повернувся з Німеччини в Москву після чотирьох місяців лікування від отруєння "Новачком". Відразу по прильоту політик був заарештований в московському аеропорту "Шереметьєво", а 18 січня йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 30 діб. Чим для Росії може обернутися "цирк" з затриманням Навального - дізнавався "Апостроф".

Повернення Навального

Трохи більше чотирьох місяців російський опозиційний політик Олексій Навальний провів в Берліні, в німецькій клініці "Шаріте", де проходив лікування після отруєння.

Історія з замахом на життя Навального почалася ще з 20 серпня, коли під час перельоту з Томська в Москву політику стало зле на борту літака. Пілоти екстрено посадили повітряне судно в Омську, де опозиціонер був госпіталізований з діагнозом "гостре отруєння невстановленим психодиcлептиком". Відразу після госпіталізації Навальний впав у кому і був підключений до апарату ШВЛ.

Симптоми хвороби російського політика фахівці відразу ж порівняли з тими, які бувають після отруєння речовиною нервовопаралітичної дії групи "Новачок". Такою ж речовиною у 2018 році була отруєна сім'я Скрипалів у Великій Британії.

Втім, самі лікарі омської лікарні відкидали цю версію, а діагноз швидко переписали з отруєння на порушення вуглеводного балансу. Якщо просто, то у Навального був порушений обмін речовин, пояснювали російські лікарі.

Рідні та друзі російського опозиціонера дотримувалися іншої думки та вирішили відправити політика на лікування до Німеччини. Після недовго опору з боку російських лікарів, 22 серпня Навального все ж перевезли до німецької клініки "Шаріте".

24 серпня німецькі лікарі заявили, що виявили сліди отруєння речовиною з групи інгібіторів холінестерази, до сімейства яких відноситься і отрута "Новачок". А 2 вересня влада Німеччини прямо заявили, що Навальний був отруєний "Новачком". Цю ж версію 6 жовтня підтвердили в Організації по забороні хімічної зброї.

Навальний був виписаний з клініки 22 вересня, але реабілітація російського політика зайняла ще трохи більше трьох місяців, після чого він вирішив повернутися в Росію.

"Питання "повертатися чи ні" переді мною не стояло ніколи. Просто тому, що я не виїжджав. Я опинився в Німеччині, приїхавши сюди в реанімаційній коробці, з однієї причини: мене намагалися вбити. Я вижив. І зараз Путін, який віддав наказ про моє вбивство, верещить на весь свій бункер і велить своїм слугам зробити все, щоб я не повернувся. Слуги діють як зазвичай: фабрикують нові кримінальні справи проти мене. Але що вони там роблять мені не дуже цікаво. Росія - моя країна, Москва - моє місто, я за ним сумую", - написав політик 13 січня на своїй сторінці в Facebook, додавши, що його рейс прибуде в Москву 17 січня.

Того ж дня стало відомо, що Навального оголосили в розшук ще 29 грудня, як засудженого до 3,5 року в'язниці умовно. Звісно, прихильники опозиціонера запідозрили, що Навального оголосили в розшук заднім числом, після того як він вже анонсував своє повернення. Однак, таке рішення тільки зашкодило російській владі і поставило їх в положення, яке не дозволить зберегти гідність.

"У влади Росії немає хороших варіантів дій. Вони за будь-яких своїх рішеннях опиняться в дуже вразливій позиції. Якщо вони з почуття страху продовжать агресію і заарештують Навального, то цим вони тільки збільшать його авторитет. Відповідно, це ж позначається на зниженні авторитету російської влади. Якщо вони не роблять ніяких силових дій, це продемонструє їхню слабкість. Я припускаю, що рішення такого рівня може ухвалюватися тільки Путіним. ... Вони не втримаються в рамках мовчання, вони будуть реагувати. Але кожна їхня реакція буде помилковою. Реагувати правильно ці люди не можуть", - сказав в ефірі Апостроф TV російський політик і правозахисник Лев Шлосберг.

Затримання прихильників Навального в аеропортуФото: Getty images

Як відомо, після прибуття Навальний був заарештований і відправлений у Другій відділ поліції управління МВС Росії по місту Химки. Офіційно в управлінні ФСІН по Москві заявили, що опозиціонер Олексій Навальний затриманий за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засуджений за злочин.

"Затримання громадянина Навального проводилося на підставі винесеної 29 грудня 2020 року постанови начальника УФСІН по Москві, відповідно до якої засуджений був оголошений в розшук за систематичні порушення умов випробувального терміну з приписом про вжиття заходів до його затримання при встановленні місцезнаходження", - написала прес-служба ФСІН.

Вже наступного дня щодо опозиціонера почався суд. Що цікаво, засідання суду проходило у відділі поліції, а не в Хімкінському суді. За наслідками засідання Навальний був узятий під варту на 30 діб.

Реакція Заходу

Представники західних країн негативно сприйняли затримання Навального в Росії, закликаючи негайно відпустити російського опозиціонера і погрожуючи Кремлю новими санкціями.

"Атаки Кремля на Навального - не просто порушення прав людини, а це й образа всіх росіян, які хочуть, щоб їхній голос був почутий", - написав у своєму Twitter радник Джо Байдена з питань нацбезпеки Джейк Салліван.

Звільнити Навального закликали сенатор Берні Сандерс, глава Євроради Шарль Мішель і міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо.

"Арешт Навального, який прилетів до Росії, - це серйозна подія, що викликає стурбованість. Ми закликаємо негайно його звільнити. Також ми сподіваємося, що його права будуть дотримуватися", - написав глава МЗС Італії.

Глава МЗС Чехії Томаш Петршічек заявив, що має намір обговорити на раді міністрів закордонних справ ЄС питання про санкції щодо керівництва Росії через арешт опозиційного політика. Країни Балтії також пригрозили Росії санкціями. "ЄС повинен швидко відреагувати, а якщо Навального не звільнять, то як відповідь на такі брутальні дії слід розглянути введення обмежувальних заходів", - йдеться в спільній заяві глав МЗС Естонії, Латвії та Литви.

Про незаконність затримання Навального заявив віце-канцлер Німеччини Олаф Шольц. "З людиною вчинили несправедливо. Було скоєно замах на його життя, держава повинна була захищати, а не затримувати його", - сказав Шольц.

А правозахисна організація Amnesty International зажадала від російської влади негайно припинити нещадну кампанію проти опозиціонера.

У свою чергу, Польща на рівні Євросоюзу поставила питання про необхідність звернутися зі спільним закликом про скликання засідання Ради ООН з прав людини через затримання Навального. "Польща ініціювала переговори з країнами ЄС про скликання негайного засідання Ради ООН з прав людини у справі арешту Навального", - повідомив заступник глави МЗС Польщі Петро Вавжик.

Європа повинна діяти

Опитані "Апострофом" зарубіжні експерти вважають, що Захід неодмінно має відреагувати на затримання Навального в Росії. На думку ад'юнкт-професора університету Джона Хопкінса, колишнього кореспондента Financial Times в Москві Девіда Саттера, після неуспішного отруєння російська влада не відстане від Навального, намагатиметься його заарештувати та всіляко змусити замовкнути. Це явна демонстрація того, як вони хочуть припинити будь-яке обговорення їх злочинів і вести себе абсолютно безкарно.

Відділення поліції, в якому провели засідання російського "суду"Фото: Getty images

"Перший етап реакції - Захід повинен протестувати та обмежити контакти з Росією. Але якщо путінський режим вважає, що Навальний - це реальна загроза, а вони явно так вважають, то думки Заходу не будуть вирішальним. І все-таки треба протестувати - скільки це буде можливо", - вважає він.

Колишня членкиня Європарламенту від німецької партії "Союз 90/Партія Зелених" Ребекка Хармс впевнена, що в першу чергу санкції повинні вдарити по російському проекту "Північний потік-2".

"Як і багато інших, я вважають Німеччина повинна, принаймні, заморозити "Північний потік-2". Це буде самий прямий сигнал єдності між країнами ЄС, і між Євросоюзом і американським президентом і парламентом", - переконана Хармс.

Правда Саттер вважає, що Росія має достатньо ресурсів, а тому навіть дуже серйозні санкції навряд чи будуть змінять її політичний курс.

"Санкції можуть впливати на рівень жорстокості Кремля в певних ситуаціях. Тому, звичайно, їх треба приймати. Але санкції скоріше важливі, як демонстрація неприйняття з боку Заходу такої поведінки. Захід має вплив на звільнення Навального, але не є вирішальним фактором", - говорить американський журналіст.

При цьому старший науковий співробітник Боннського міжнародного центру конверсії, експерт по трансформації та врегулювання громадянських конфліктів Андреас Хайнеманн-Грюдер не впевнений в тому, що Європа прийде до консолідованого рішення і перейде до жорстких заходів щодо Кремля. За його словами, лідери деяких європейських країнах не можуть лаятися з РФ з тих чи інших причин. У той же час, він вважає, що небезпека для життя Навального залишається.

"Хто може утримати Путіна від вбивства Навального? Еммануель Макрон відомий своїм бажанням утихомирити Путіна. Борис Джонсон податливий до шантажу, тому що росіяни вклали свої гроші в його кампанію по Brexit. Ангела Меркель пов'язана узами з "Північним потоком-2", чого б їй це не коштувало. Її наступник на посту голови партії ХДС та ймовірний кандидат на пост німецького канцлера Армін Лашет - представник групи путіністів в німецькій політиці", - пояснює німецький експерт.

За його словами, тільки визначення з боку німецького уряду, поряд з США і ЄС, чіткої ціни, яку Росії доведеться заплатити за вбивство Навального, продемонструє, що трансатлантичні зв'язки варті того, щоб з ними рахуватися.

Ще одним методом тиску на Кремль є задіяння "акту Магнітського" - механізму введення персональних санкцій проти іноземців, причетних до грубих порушень прав людини.

"Затримання Навального є для Заходу однією з багатьох причин діяти злагоджено. З огляду на події, які відбулися між спробою отруєння Навального "Новачком" і прибуттям Навального на батьківщину, якомога швидше треба затвердити більш жорсткі санкції за Актом Магнітського щодо більш ширшої, ніж раніше, групи росіян. Це потрібно зробити чим раніше, тим краще", - каже Ребекка Хармс.

Разом з тим українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи має намір оскаржити повноваження Росії в ПАРЄ через арешт Навального. І на думку Хармс, вся ця ситуація - це лакмусовий папірець для Ради Європи.

"Коли Росії дозволили повернутися, це пояснювали необхідністю доступу росіян до Європейського суду з прав людини. Вчорашнє викрадення Навального і сьогоднішнє слухання суду в поліцейській дільниці - це доказ того, що в Росії немає "rule of law", - зазначила німецька політикиня.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним