RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні ще треба заслужити увагу з боку США - аналітик Джон Лох

Нашій країні ще належить продемонструвати прагнення вирішувати свої проблеми

Джон Лох Джон Лох Фото: openukraine.org

Україні поталанило, що зараз президентом США став Джозеф Байден, який її підтримує і який розуміється на зовнішній політиці. Але Україна повинна заслужити на велику увагу з боку Вашингтона, впроваджуючи реформи і постійно демонструючи свою готовність допомагати Сполученим Штатам.

Про це "Апострофу" розповів медіа-аналітик й експерт в східноєвропейських міжнародних відносинах британського Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House ДЖОН ЛОХ (John Lough).

- Чи було б краще, якби президент Байден зателефонував спочатку Володимиру Зеленському, а вже потім у Кремль?

- У вашого питання неправильний посил. Оскільки США та Росія – це країни, які мають стратегічне ядерне озброєння. Їх порядок денний охоплює широке поле інтересів, а тому було б дивно, якби двоє президентів не поговорили після того, як один із них обійняв свою посаду. Це важливо для глобальної безпеки.

Україна також отримує вигоду від того, що політичні контакти між американським і російським лідерами нарешті налагоджені. Те, що ці двоє лідерів поговорили - відповідає інтересам України.

- Кремль опублікував заяву про розмову і сказав, що йшлося про врегулювання "внутрішнього українського конфлікту". Білий дім же наголосив на підтримці суверенітету України. Чи значить це, що Вашингтон і Москва так і не дійшли згоди?

- Саме так. Сполучені Штати не розглядають конфлікт на Донбасі як "внутрішній" і бачать роль Росії у провокуванні конфлікту та підтримці повстанців (бойовиків - "Апостроф").

- На думку українського політолога Євгена Магди, те, що Джозеф Байден спершу не зателефонував Зеленському, є свідченням того, що Україні треба шукати контактів у Вашингтоні. Ви з цим згодні?

- Є довга черга із лідерів інших країн, які чекають на розмову з президентом Байденом. Україні поталанило, що зараз в США президент, який чудово розуміється на зовнішній політиці і в минулому демонстрував Україні потужну підтримку.

Однак, Україна має зіграти свою партію і продемонструвати, що вона – гідний співрозмовник. Це не питання одного телефонного дзвінка. У США мають бачити відданість українських лідерів посиленню державних інституцій і впровадженню реформ, які терміново необхідні.

Україна має продемонструвати, що вона з усіх сил намагається побороти свої проблеми та заслужити високий рівень уваги із Вашингтона. Їй треба продемонструвати, що не лише їй потрібна допомога, але й вона може надати допомогу.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним