RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ми навіть не на другому плані: коли Байден згадає про Україну

Які сигнали світу передав президент США

Які сигнали світу передав президент США Фото: Getty Images

4 лютого американський президент Джозеф Байден виступив з оголошенням міжнародного порядку денного у США. У своєму виступі він згадав Росію, погрозивши жорсткими діями проти неї, якщо лідер Кремля Володимир Путін вчинить якусь масштабну колотнечу. А от Україну в своїй промові голова Білого дому взагалі не згадав. Про те, чому Україна зараз перебуває навіть не на другому і не на третьому рівні проблем, які мають розв'язати США, "Апострофу" розповів доктор політичних наук, фахівець із зовнішньої політики США Сергій ГАЛАКА.

У своєму виступі щодо зовнішньополітичного порядку денного Байден не лише пригрозив Росії, а й дав сигнал, що Америка повертається у світову політику у якості лідера. Це - головний меседж. Далі йшлося про встановлення нормальних відносин із союзниками. Важливо, що Байден дав Росії сигнал, що не буде підтанцьовувати під їхню дудку, буде жорстко діяти – і конкретно назвав кейс Олексія Навального.

Щодо Росії, зараз по Сенату "гуляє" новий пакет санкцій. CNN повідомили, що в Омську помер лікар, який лікував Навального, тобто кінці ховають у воду. Це теж може додати гостроти у відносини з Росією. Використання "Новічка" – порушення Конвенції із заборони та використання хімічної зброї. Росія доповіла, що вона її виконала і все знищила, але насправді роботи продовжуються. В комплекті з тим фактом, що його перше використання було на території Британії – першого союзника Америки в НАТО – це додало драматизму.

Але проблема в тому, що зараз у демократів зв'язані руки внутрішніми питаннями. Зараз відбувається затвердження урядовців, які мають проходити через сенатське обговорення. Інше питання – пакет допомоги особам, які постраждали від COVID-19: малозабезпеченим сім'ям, американцям, які втратили роботу, на підтримку допомоги хворим і вакцинацію. Демократи наполягають на сумі в $1,9 трильйонів, а республіканці пропонують 600 мільярдів, і там у них велика суперечка.

Не думаю, що американці зараз підуть на радикальні дії проти Росії. Радикальні – це відключення від SWIFT, бо російський аналог - система "Мир" - явно не зможе її замінити. Також це майже оголошення війни – нафтове ембарго. Але це можливо у випадку драматичного розвитку подій – наприклад, нової масштабної агресії. США також попередили, що вони не дозволять Росії втручатися у свої справи – прямо чи через інтернет. Байден зараз зв'язаний кадровими і фінансовими питаннями, і йому треба якось думати, як зшивати країну. Тобто, жорсткі санкції введуть, якщо буде якийсь суттєвий тригер. Але якихось різких дій з боку Росії я не передбачаю. Хоча ми не можемо знати, що там у кого в голові. Володимира Путіна попередили, але він же іноді "обезбашено" себе поводить.

Про якісь внутрішні проблеми в Росії, ті ж затримання на протестах, американські політики будуть говорити, набираючи очки на переговорних позиціях. Але жорстких дій не буде. Будуть санкції персональні. Але найближче оточення Путіна вони поки що не чіпають. Єдиним виключенням був Олег Дерипаска – "наїзди" на нього з різних боків почалися ще при Бараку Обамі, це був такий сигнал усім російським олігархам. Але зараз все це послабилося.

Тож у пріоритеті будуть союзники в ЄС та Азії, відносини із Китаєм. Для США зараз важлива М'янма, бо з часів Обами і навіть Джоджа Буша-молодшого вона замикала коло довкола Китаю і була частиною тиску на Пекін. Китай скористався військовим переворотом там, а можливо й спровокував його. І це роздратувало сильно американців. Вашингтону буде важче тиснути, якщо китайці побудують у М'янмі глибоководний порт і матимуть вихід на Індійський океан.

Щодо Китаю - буде продовжуватися та ж політика, яку започаткував Дональд Трамп, лише додадуть готовність до переговорів: двері залишать відкритими. Китай намагався перехопити світове лідерство після того, як Трамп заявив, що America - first. У Давосі 2018 року китайці заявили – якщо США не готові, ми готові. Можливо поспішили, але Китай набрав очки за ці роки – і економічно, і з пандемії він краще відходить. Зміна сил - явно не на користь США. Це турбує і тут явно будуть прикладатися великі зусилля, щоб це компенсувати.

Україну Байден у своїй промові взагалі не згадав. Як тільки він переміг на виборах, я зразу сказав – Україна не буде в пріоритеті до осені 2021 року точно. Бо до того часу США визначатимуть свої проблеми: з перспективами з економікою, закінченням вакцинації, визначенням позиції щодо Китаю і Росії. У серпні попередньо призначена зустріч Кримської платформи, пишуть американці. Це може бути серйозним тригером для повернення українського питання в теми для обговорення. Україна зараз не другий і навіть не третій рівень проблем для США.

Зеленський запросив Байдена з візитом. Ну так той все кине й приїде. Жартую. Тут хоча б до літа приїхав держсекретар – було б уже дуже добре: це був би символічний візит. Ентоні Блінкен в розмові з нашим міністром закордонних справ Дмитром Кулебою сказав, що нового формату стосунків між нашими странами поки не передбачається. Тож будуть літати дальні безпілотні розвідники Hawk-и, будуть раз на місяць заводити в Чорне море черговий есмінець з крилатими ракетами, ймовірно, з ядерною зброєю. США демонструватимуть свою присутність. Але на цьому поки все.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним