RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Таємниці Букінгемського палацу: чим закінчиться для Британії піар на расизмі

Звинувачення Меган Маркл на адресу королівської сім'ї поділили громадську думку

Звинувачення Меган Маркл на адресу королівської сім'ї поділили громадську думку Члени королівської родини Фото: Getty Images

Уже тиждень не стихає обговорення інтерв'ю герцога і герцогині Сассекських Меган Маркл і принца Гаррі зірці американського телебачення Опрі Вінфрі. Для ліберального світу відверті розмови Меган про життя у консервативній старомодній і відданій імперським традиціям родині королеви Єлизавети ІІ стало справжнім шоком. Воно викликало праведний гнів активістів модних зараз лівих рухів – тих самих, які нещодавно скидали пам'ятники Христофору Колумбу. "Апостроф" дізнавався у провідних західних експертів, наскільки сильно похитнулася британська монархія і чи означає це зміну старого світопорядку в одній з найстарших монархій Європи.

З моменту приєднання до королівської родини, Меган Маркл для багатьох стала символом бунтарства проти системи, застарілих цінностей і аб'юзу. В англійській мові навіть з'явилося дієслово to Meghan Markel, що означає "піти з оточення де з тобою не рахуються".

Відразу стало зрозуміло, що парочка Меган і Гаррі добряче потріпають нерви бабусі королеві Єлизаветі ІІ. Про акторку й активістку із захисту прав людини почали говорити як про члена королівської родини, яка має шанс раз і назавжди змінити британську монархію.

Але те, що Меган – свавільна, норовлива і мстива, було зрозуміло від самого початку. Як і тe, що з королевою вони не ладнають, та й взагалі Єлизавета ІІ не схвалює весілля "простолюдинки" і пустотливого внука. До речі, цю тезу категорично заперечує Крістофер Ворвік (Christopher Warwick) – автор книг-бестселерів, присвячених біографіям британських монархів. "Не знаю, звідки у вас така інформація, але це абсолютно неправильно говорити, що королева і Меган не зійшлися характерами", - сказав він "Апострофу". Разом з тим, Ворвік відзначає, що "шторм", який почався зараз, можна було б вгамувати, якби обидві сторони поводилася краще.

Канадська письменниця Марлен Ваґман-Геллер, авторка книжок про впливових і відомих жінок різних епох, зазначає, що скандал - це наслідок конкурентної боротьби Меган Маркл із герцогинею Кембріджською Кейт Мідлтон.

"Я так розумію, що "терки" відбулися не між Меган і її свекрухою, а скоріше між Меган і її невісткою Кейт. Думаю, Меган програє "перетягування канату" світових симпатій. Зараз іде перекидування брудом і важливо, хто врешті-решт залишиться найбільшим бруднулею. Як би там не було, Кейт залишиться Величною Кейт, Kate the Great, в очах британської публіки, яка її обожнює. Ну а Меган дістанеться звання задираки", - ділиться думками з "Апострофом" письменниця.

Монархії - кінець?

Загалом, зараз Меган робить найгірше, що можливо у вищих прошарках суспільства. Виставляє весь бруд на показ.

"Інтерв'ю стало образою. Але воно не зруйнує монархію," - каже "Апострофу" заслужений професор університету Кембриджа Роберт Томбс (Robert Tombs). Крістофер Ворвік говорить, що "інтерв'ю стало зрадою". "Меган чинить нападки на монархію, якій королева Єлизавета самовіддано присвячує себе протягом майже 70 років", - обурюється Ворвік.

"Розіграли, що називається, расистську карту – добре відомий в США прийом. Але Британська монархія існує понад тисячу років. Треба більше, ніж одне інтерв'ю на американському телеканалі, аби завдати їй шкоди", - додає Томбс.

"Інтерв'ю довело, що британській монархії таки ще не кінець. Вона пережила зречення від престолу короля Едварда VIII, смерть принцеси Діани, шлюб і розлучення Сари Фергюсон і принца Ендрю. І це переживе", - каже Ворвік.

Його дуже глибоко зачепило, що Меган говорить про неприйняття в Британії через колір шкіри.

Герцог і герцогиня Сассекські з синомФото: Getty images

"Заява, що в королівській родині пліткували про колір шкіри майбутньої дитини Меган, стала бомбою, яку вона заклала, сподіваючись досягти максимального ефекту. Варто пригадати, що Меган прийняли в Сполученому Королівстві з просто неймовірною теплотою. На мою думку, це було надзвичайно важливо для монархії, що Гаррі і Меган представляють сучасне суспільство – і це б принесло королівській родині величезну вигоду. Я був у Віндзорі у день весілля, роздавав там інтерв'ю. Атмосфера була наелектризована. Це було наче карнавал. Відчувалося, що шлюб їхній за доброю волею і вони щасливі від цього. І це не правда, що "расистські" коментарі почали з'являтися в медіа "від самого початку". Так казати нечесно. Те ж саме і про колір шкіри дитини. Хай пояснить, в якому контексті це було сказано", - обурюється Ворвік.

Згадав він і про титул принца для сина Меган і Гаррі. Згідно з правилами, встановленими Георгом V у листопаді 1917-го, внуки монархів, за виключенням найстаршого сина від принца Уельського (тобто, зараз це принц Вільям), не будуть отримувати титул принців і принцес і до них не звертатимуться "королівська високість", пояснює Ворвік. Принцеса Шарлотта і принц Льюїс отримали титули, бо вони були дітьми попереднього монарха. У звичайних умовах Арчі отримав би титул графа Данбартона. Але Гаррі і Меган відмовилися від цього. Але Арчі може стати принцом і отримати звання "королівська високість", як тільки його дід, Принц Уельський Чарльз, стане королем.

"Уроки вивчать"

Зараз частина західного суспільства щиро дивується тому, що сучасних англійських імперіалістів, членів монаршої родини турбує брунатний колір шкіри внука. Букінгемський палац поки пересиджує бурю, не роблячи різких заяв. Але якщо авторитет монархії таки затремтить, чи не дасть це поштовх національно-визвольним рухам у Шотландії, Ірландії, Уельсі та Корнуоллі заявити про себе гучніше? Експерти вважають, що навряд. Не бачать вони і можливості повернення Британії до ЄС

"Є певні культурні сили, в основному імпортовані із Америки, які розганяють божевілля щодо питання раси. І вони використовують інтернет і соціальні мережі як зброю. Багато людей, які мають авторитет чи то в бізнесі, чи при владі, бояться звинувачень у расизмі і підуть на все, аби уникнути їх, навіть пожертвують кар'єрою. Але я не певен, що це – настання нового світу. На мою думку, ці тенденції абсолютно негативні, деструктивні і не креативні", - каже Томбс.

Ворвік ставиться до прогресивних ідей з більшим розумінням: на його думку, людина, яка робить агресивні випади проти представників інших рас чи ЛГБТ-спільноти, повинна понести покарання.

"Великобританія - сучасна, прогресивна країна, яка постійно розвивається. Навіть сама монархія сильно еволюціонувала і модернізувалась з початку правління королеви Єлизавети ІІ. Чи народився "новий світовий порядок"? В результаті інтерв’ю Гаррі та Меган? Відповім затертим до дірок кліше - "уроки будуть засвоєні". Безсумнівно, відбудуться зміни в королівському домі, але було б епічним перебільшенням сказати, що це стане народженням нового "світового порядку", - підсумовує Ворвік.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним