RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У вас є проблема старша за "ковід", але без її вирішення не перемогти епідемію - іноземні науковці

Відомі вчерні Маршалл Чін і Рівеліно Монтенеґро про коронавірус у світі

Відомі вчерні Маршалл Чін і Рівеліно Монтенеґро про коронавірус у світі Маршал Чін та Рівеліно Монтенеґро Фото: hdsi.uchicago.edu / researchgate.net

У низці регіонів України знову запровадили жорсткий карантин через високий рівень захворювання на Covid-19. Під забороною робота ТРЦ, кінотеатрів, проведення масових заходів; заклади харчування працюють у форматі takeaway, а салони краси – лише за попереднім записом. Про те, на що роблять ставку у боротьбі з коронавірусом інші країни світу, "Апострофу" розповіли МАРШАЛ ЧІН - професор медичної етики, дослідник у сфері терапевтії із Університету Чикаго, а також РІВЕЛІНО МОНТЕНЕҐРО – експерт у галузі медичних виробів, біоміметики, біомедичної інженерії та медичних нанотехнологій, автор книги "Відповідь антивакцинаторам – чи працюють вакцини?".

Україну накриває нова хвиля карантину, Кабмін ухвалив рішення про обов'язкове носіння захистних масок на вулиці в тих областях України, які перебувають в "червоній" зоні. Західні експерти говорять – єдиний справді ефективний спосіб побороти коронавірус – це масова вакцинація. Втім, незважаючи на доведену необхідність цієї процедури, в Україні рівень довіри до вакцинації дуже низький. Згідно з останніми опитуваннями, проведеними Центром Разумкова, лише 12,3% українців мають намір вакцинуватися в найближчому майбутньому.

Ускладнює ситуацію той факт, що на темі вакцинації спекулюють різні політики. Проросійські сили намагаються "пропхати" в Україні російську вакцину "Супутник-V", а колишній президент України Петро Порошенко нецензурно висловився щодо привезеної в Україну вакцини Covidshield. Ба більше, головний санітарний лікар Віктор Ляшко сам заразився COVID-19 на 13-й день після отримання першої дози вакцини. І хоча сам хворий пояснив, що інфікувався в той період, коли імунітет ще не встиг сформуватися, всі ці випадки, звісно, підривають і без того крихке бажання українців вакцинуватися. А Ляшко в своїх інтерв'ю всю провину за зрив кампанії покладає на людей. Мовляв, ми ж готові, тільки приходьте!

Не варто, однак, думати що Україна – єдина в Європі, яка потерпає від коронавірусу, помилок влади, браку вакцин і небажання людей вакцинуватися. У "червону" зону, за даними українського МОЗ, потрапили такі країни як Франція, Австрія, Італія, Латвія, Естонія і Нідерланди. У Гаазі, до речі, нещодавно відбувся мітинг проти карантину під слоганами "Геть диктатуру!" - його розганяли кінна поліції, водомети і службові собаки. Що вже говорити про США, де COVID-19 з початку пандемії убив близько 540 тисяч осіб – більше, ніж будь-де у світі. На другому місті Бразилія - 287 тис. померлих. А ось Німеччина - у "зеленій" зоні.

Тим часом, вірус набуває нових загрозливих форм, уже відомо про британський, південноафриканський, бразильський та інші штами, які мають відмінні від початкового Sars-Cov-2 симптоми і знижують ефективність вакцин.

Про те, як переживають пандемію коронавірусу у різних регіонах світу і як знайти вихід із критичної ситуації, "Апостроф" поговорив із відомими західними науковцями. Своїми думками поділилися професор медичної етики МАРШАЛЛ ЧІН (Marshall Chin) і РІВЕЛІНО МОНТЕНЕҐРО (Rivelino Montenegro)– експерт у галузі медичних виробів, бразилець, який живе в Німеччині.

- Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко захворів на 13-й день після того, як він отримав першу дозу індійської вакцини Covidshield. Виникає питання – чи треба вакцинуватися, якщо після цього все рівно можна захворіти?

Монтенеґро. Треба брати до уваги дві речі. Перш за все – коли ви вакцинувалися, треба час, аби ваша імунна система побудувала відповідь на вірус. Це не миттєва відповідь. А друге – треба розуміти, що перша доза не дає 100% захисту і він навіть не наближається до цієї цифри. Друга доза важлива, аби забезпечити повне розгортання дії препарату. Для цього теж треба тижні, поки тіло не сформує цілісну захисну систему проти вірусу.

Чін. Ефективні вакцини від "ковіду" дуже зменшують ризик інфікування і тяжкого перебігу та ускладнень. В США зараз є три вакцини - Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson – і вони зменшують ризик серйозних ускладнень на 95%. Це прекрасні показники. Вакцинація також допомогає запобігти поширенню "ковіду" в родині, між друзями і більш широким загалом, включаючи людей, які мають високий ризик важко пережити хворобу.

Монтенеґро. Вакцинація – це найкращий спосіб позбутися цієї проблеми і повернутися до нормального життя. Але оскільки треба час, щоб вакцинувати всіх і щоб тіло виробило міцний захист, ми маємо дотримуватися соціальної дистанції і носити маски.

Вакцинація в КиєвіФото: kyivcity.gov.ua

- Також наш головний санітарний лікар перед тим, як захворів, заявив, що українці не мають вибору, чим вакцинувати і не будуть його мати. І вони не повинні чекати, поки в країні з'явиться краща вакцина, ніж Covidshield. Мовляв, яку привезуть, такою і будуть вакцинувати. Ляшко каже, це у всьому світі так. Як все відбувається у вашій країні?

Чін. Американцям доводиться вакцинуватися будь-якою затвердженою вакциною, яка є в їх регіоні. По всій країні поставляють три затверджені вакцини - Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson. Яку вакцину привезли в певне місто, такою американці і вакцинуються. Ці три вакцини – всі ефективні.

Монтенеґро. Я - бразилець, але живу у Німеччині. Можу лише сказати, що те, як Бразилія впоралася із ситуацією, можна описати одним словом. Катастрофічно! Це було "шоу помилок" і воно досі триває. Неправильний менеджмент і повне ігнорування науки. Президент відмовився від пропозицій, які надіслали йому компанії-виробники вакцин! Він постійно применшує небезпеку ситуації, відмовляється носити маску і дотримуватися дистанції, заохочує всіх повернутися на роботу, до шкіл. Ті, хто його підтримують, слідують його прикладу. Як результат – Бразилія стала загрозою для всього світу, наші госпіталі дуже близькі до колапсу. Те, що зробив бразильський президент, ніхто не повинен робити! Ми дуже пізно почали вакцинуватися. Єдине добре в Бразилії - ми маємо сильну систему охорони здоров'я, яка може організувати вакцинацію дуже швидко. Але у нас немає достатньої кількості вакцини.

На щастя, у Німеччині Ангела Меркель просувала локдауни і багато інших заходів, аби взяти ситуацію під контроль. Було не ідеально, але це велика різниця у порівнянні з Бразилією. Але хоча багато відомих фармакомпаній було засновано в Німеччині, вакцинація тут дуже просувається дуже повільно.

- Релігійні лідери різних конфесій або насторожено ставляться до вакцинації, або взагалі її заперечують. Як ваші політики спілкуються із релігійними діячами, щоб ті зробили заяви про необхідність вакцинуватися?

Чін. Працювати з релігійними лідерами критично важливо, аби стимулювати вакцинацію. Президент Байден зробив своїм пріоритетом роботу з релігійними лідерами. Наприклад, різні християнські, єврейські та мусульманські релігійні лідери в США випустили заяви, які підтримують вакцинацію від "ковіду". Підтримка місцевих релігійних та світських лідерів, яким довіряють, є важливою для того, щоб ще більше людей пішли на щеплення.

Монтенеґро. У Бразилії із цим знову ж таки катастрофа. Хоча там і дуже мала кількість антивакцинаторів, але долею випадку ми обрали президента, який хоч і не вважає себе антивакцинатором, але поводить себе саме так. Його оточує натовп некомпетентних людей, а їм допомагають особи, які вірять в будь-яку конспірологію. Серед найвидніших поплічників президента – регілійні лідери, які до пандемії "лікували" хвороби по телевізору та через інтернет під час релігійних служб, але нікого із "ковідом" вони виявилися не здатні "сцілити". Я не можу знайти кращих слів для них. Вони - натовп брехунів! І тепер, після стількох смертей, президент починає змінювати свою думку щодо вакцинації. І брехуни довкола нього також змінюють свої висловлювання.

Щодо Німеччини, то тут є деякі невеликі релігійні групи й інші люди, які виступають проти вакцин і превентивних заходів. Але вони не мають значного впливу на громадську думку і на уряд.

Протест конспірологів, які вважають пандемію змовою світових еліт, 20 березня, Кассель, НімеччинаФото: Getty images

- Саме люди старшого віку зазвичай найбільш насторожено ставляться до вакцин. Як у вас іде робота із людьми старшого покоління?

Чін. Пріоритет того, хто буде вакцинованим, треба визначати з розрахунку ризику смерті і важких ускладнень, поширення хвороби і справедливості. Наприклад, в США першими вакцинували медичних працівників і найстарших кволих людей, які живуть у притулках для людей похилого віку. Наступними були ті, чия роботу тісно пов'язана з людьми – поліцейські, працівники бакалійних лавок, а також люди віком 75 років і старші. Наступним пріоритетом стали люди 65 років і старші, а також більш молоді люди, які мають медичні протипоказання, що підвищують ризик перебігу "ковіду".

Для проведення кампаній із посилання вакцинації треба залучати різних людей, в тому числі практикуючих медиків, яким довіряють, лідерів місцевих громад і лідерів, імідж яких наслідують.

Монтенеґро. І Німеччина, і Бразилія запровадили нормальну процедуру вакцинації - старших людей щеплять найпершими. Але оскільки "ковід" спричинив більше шкоди у Бразилії, люди там більш охоче вакцинуються, ніж у Німеччини, де шкоди менше. Важливо відзначити, що в Німеччині досі є люди, які не мають жодного знайомого, хто б перехворів на "корону", а в Бразилії майже у кожного є друг або близький родич, якийпомер від "ковіду". Навіть бувають випадки, коли люди в Бразилії шукають нелегальні способи вакцинуватися першим.

- Знову ж виникає питання. Коли хтось впливовий, наприклад, головний санітарний лікар, вакцинується, а потім одразу хворіє на "корону", то це, як влучно написав український медик-науковець Семен Єсилевський, - "наче інструктор із водіння, у якого відібрали "права" за порушення правил дорожнього руху". Це величезний козир в руки антивакцинаторам.

Чін. Жодна вакцина не є досконалою. Але ефективні вакцини зменшують ризик серйозних ускладнень на 95%. Показуйте дані наукових досліджень із тестування вакцин, поширюйте історії про людей, яким допомогли вакцини, залучіть національних і місцевих лідерів думок.

Монтенеґро. Треба дивитися на проблему під іншим кутом. Певно, ваш головний медик не дотримувався рекомендації щодо дистанції, гігієни і носіння маски! Він же найбільш точно знав, що він не у 100-відсотковій безпеці! Тож це скоріш його власна провина, а не вакцини.

Дискредитація вакцин в Україні, як я знаю, - це не щось нове. Коли я писав свою книжку "Відповідь антивакцинаторам", я знайшов статтю за червень 2019 року у Marketwatch. І там було вказано, що Україна – це країна із найнижчим рівнем довіри до вакцин із усіх країн колишнього Радянського Союзу. В Україні лише 30% людей, якщо вірити тій мапі, вірять, в те, що вакцини безпечні. У Європі найменше вірило у вакцини населення Франції – близько 48% і стільки ж у Росії. А в Туркменістані та Узбекистані вакцинам довіряють більше 90%. Тож проблема в Україні старша, ніж "ковід".

Протест проти примусової вакцинації, 6 червня, 2020 рік, КиївФото: УНІАН

Я думаю, що у країнах з високим достатком, які вакцинувалися протягом десятиліть, більшість людей не бачили дітей, які помирають від віспи чи страждають на поліомієліт. Тож люди не можуть чітко зрозуміти, наскільки вакцини важливі.

- Спасибі вам за цю статистику. Але проблема ще й в тому, що в Україні, як і в багатьох інших пост-радянських країнах, існує дуже низький рівень довіри до влади. А уряд є надто слабким і недосвідченим, аби впоратися із викликами. Наприклад, ті ж політики не носять правильно маски. Що б ви порадили таким країнам, як ми?

Чін. Чесність і прозорість критично важливі для побудови довіри. Важливо також, щоб були популярні люди, які демонструють поведінку, яка зменшує ризик захворіти на COVID-19. Довіру потрібно заслужити діями, а не лише словами. Уряд має показати, що наука здатна побороти коронавірус і захистити людей, так же як і те, що носіння масок і скасування публічних зібрань необхідні за високої ймовірності захворіти на "ковід".

Монтенеґро. Потрібні локдауни! Немає іншого виходу, коли ви бідні і у вас немає вакцини! Для вірусу нема значення, довіряєте ви уряду чи ні. Якщо ви його "підхопите", він може вас убити, незважаючи на ваші політичні погляди!

Але ви можете запитати – а що, без грошей я виживу? Ну, а що більш важливе – життя чи гроші? І це той момент, коли уряд повинен важко працювати, запроваджуючи локдауни і надаючи людям все, що їм необхідно для того, щоб вижити. Коли справи підуть краще, суспільство може почати відкриватися.

Якщо бідна країна не буде цього робити, то буде набагато дорожче, коли всі госпіталі будуть заповнені і доведеться наймати медичних працівників з-за кордону, бо ваші власні будуть хворіти!

На жаль, є гарні і погані приклади локдаунів. Погані – це ті, які почалися надто пізно, населення не зважало на них, продовжувало збиратися і навіть коли некомпетентний уряд не знав що робити! Завжди важко визначитися, чому можна дозволити працювати, а що треба закрити. Але якийсь мінімум має бути дозволеним.

- Кажуть – криза не змінює людей, вона посилює риси, які в людині уже є. За рік локдаунів зріс рівень домашнього насилля і самогубств. Як би ви порадили боротися з негативними наслідками пандемії, карантину і само-ізоляції?

Чін: COVID-19 є стресом для всіх нас. Треба підтримувати людей, які переживають складнощі. Це означає надавати фінансову допомогу тим, хто втратив роботу, давати можливість людям працювати і турбуватися про родину і також слід надавали психологічну і медичну допомогу тим, хто її потребує.

Монтенеґро. Уряд повинен почати програму з навчання людей, як протистояти стресу під час пандемії. Треба запровадити сервіси віддаленої психологічної, емоційної і фінансової допомоги. Вони повинні постійно спілкуватися із громадянами про ситуацію і справи із вакцинацією. Треба позбутися тупих політиків і купити вакцину у кожного, хто може її надати – так компаніям буде простіше вивести продукт на ринок. Треба вивчати досвід країн, які впоралися з проблемою і застосовувати їх принципи.

- Чи можливо в майбутньому розробити потужні антивірусні пігулки проти основних класів потенційних патогенів і запобігти катастрофі, подібній до COVID-19?

Монтенеґро. Теоретично так, але це не просто. Хоча ми зробили великий прогрес у сфері вакцин, але попереду довгий шлях. І як ви вже побачили, якщо уряди навіть не готові купувати готову вакцину, яка однозначно вирішить проблему, то яка може бути мова про довгострокове інвестування коштів у розробку антивірусних препаратів?

Фото: pixabay.com

Чін. Тож поки немає антивірусних пігулок, світ може робити набагато більше у сфері громадської охорони здоров'я, аби запобігти поширенню патогенів. Ми можемо зробити нашу комунікацію з народом чеснішою, заробити довіру, розробити розумні заходи із охорони здоров'я і політику щодо того, коли варто відкривати бізнеси і дозволяти людям збиратися. Ми можемо покращити наші старання у вакцинуванні населення. Все це можна зробити і без супер-пігулок.

- Чому кількість інфікованих і складність симптомів так різняться від країни до країни? І чому загальний рівень смертності від наслідків коронавірусу падає?

Монтенеґро. Ми досі всього не знаємо, але дві речі відомі достеменно. Перше – одним із головних чинників є ожиріння. Люди з ним мають більше проблем. Друге – культурний аспект. У країнах, де дистанція між людьми є майже нормою, як на півночі Європи, рівень інфікування відносно низький. Тож дотримання дистанції працює. Також у країнах як Японія, де люди звикли носити маски, теж нижчий рівень інфікування.

А щодо смертності, то вона падає, бо ми навчилися, як поводитися із пацієнтами. Але лише вакцина зупинить інфекцію. І навіть якщо ви не помрете від "ковіду", ви, можливо, будете страждати від його наслідків усе своє життя.

І зараз з'являються різні штами – британський, бразильський, японський. І чим довше ми затягуємо з тим, щоб позбутися проблеми, тим більше шансів на щось дійсно погане.

- Як можуть міста і країни повернутися до нормального життя, не спричинивши нових хвиль пандемії?

Монтенеґро. Слідувати прикладу Ізраїлю – вакцинація, носіння масок і дотримання дистанцій!

Чін. Треба поступово відкривати бізнес заново і повертатися до нормального життя лише тоді, коли поширення коронавірусу в суспільстві досить низьке.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може