RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Багаті теж гинуть: як мільярдери втрачали найголовніше

Гроші не дають гарантії від потрапляння в катастрофу

Гроші не дають гарантії від потрапляння в катастрофу Ілюстративне фото Фото: Getty Images

Найбагатша людина Чехії, мільярдер Петр Келлнер загинув в результаті падіння вертольота в горах Аляски, однак це не перший подібний випадок, коли відомі бізнесмени вмирали під час різних надзвичайних ситуацій. "Апостроф" розповідає про найвідоміші випадки, коли люди, у яких є, здавалося б, все, втратили найголовніше - своє життя.

Петро Келлнер, найбагатша людина Чехії

У понеділок, 29 березня, мільярдер Петро Келлнер загинув в результаті аварії вертольота в горах Аляски. Уламки вертольота Airbus AS350 B3, який вилетів на екскурсію по місцевому гірськолижному курорту Tordrillo Mountain Lodge, були виявлені ввечері в суботу біля льодовика КНик, приблизно в 80 км на схід від міста Анкорідж. Згідно з інформацією ЗМІ, п'ять чоловік каталися на лижах на льодовику, куди їх доставляв вертоліт. В результаті аварії загинули п'ятеро людей. Причини аварії вертольота наразі невідомі.

Петро Келлнер Фото: wikipedia.org

56-річний Петро Келлнер - засновник PPF Group і багатющий бізнесмен Чехії. Журнал Forbes оцінював його активи в $17,5 мільярда, поставивши на 68-е місце серед мільярдерів світу. Келлнер заробив перший капітал в 1990-х роках після створення інвестиційного фонду, який він використовував для придбання контрольного пакета акцій найбільшої страхової компанії країни.

У жовтні минулого року він придбав велику європейську мережу мовлення за $1,1 мільярда, викликавши занепокоєння в Чехії щодо того, що ця мережа може втратити незалежність. Але в опублікованому тоді заяві Келлнер зазначив, що покупка була обумовлена "почуттям відповідальності" і пообіцяв, що мережа збереже свою об'єктивність. Його інвестиційна компанія PPF Group також подарувала мільйони респіраторів і масок і тисячі комплектів і тестів на коронавірус для допомоги Чехії в пандемії, повідомляють чеські ЗМІ.

Олів'є Дассо, французький політик і мільярдер

Французький мільярдер і політик Олів'є е Дассо загинув 7 березня 2021 року. Виною також стало аварії приватного вертольота. Трагедія сталася в Нормандії, де у Дассо є будинок відпочинку.

Олів'є Дассо Фото: wikipedia.org

Дассо був старшим сином покійного французького мільярдера-промисловця Сержа Дассо, чия компанія Dassault Aviation будує військові літаки Rafale і володіє газетою Le Figaro. Депутат консервативної партії Les Republicains з 2002 року, Дассо вважався 361-ою за багатством людиною в світі разом зі своїми двома братами і сестрою, зі статками близько 6 мільярдів євро, в основному успадкованим від батька, згідно зі списком Forbes 2020 року.

Виша Шрівадданапрабха, таїландець, власник ФК "Лестер"

Тайський мільярдер і власник англійського футбольного клубу "Лестер", Виша Шрівадданапрабха загинув в результаті падіння вертольота в 2018 році. Це сталося відразу після закінчення футбольного матчу "Лестера" і "Вест Хема" неподалік від стадіону.

Виша Шрівадданапрабха Фото: wikipedia.org

Вертоліт Augusta Westland AW-169, який належав мільярдерові, злетів з центру поля, однак, як тільки він піднявся в повітря, виникла технічна проблема (за попередньою версією, перестав працювати задній гвинт), і вертоліт впав на стоянку поруч зі стадіоном. На місці падіння виникла величезна пожежа.

Варто відзначити, що Виша Шрівадданапрабха володів статком в 4,9 мільярда доларів. Його головним активом була мережа супермаркетів King Power в Великобританії. Сам він родом з Таїланду, але заробивши на торгівлі, перебрався до Англії.

Ігор Єремєєв, народний депутат України, бізнесмен

Влітку 2015 року загинув Ігор Єремєєв - український бізнесмен і народний депутат Верховної Ради, один з впливових політичних гравців країни. Надзвичайна подія сталася в результаті падіння з коня під час кінної прогулянки, отримав серйозну травму голови, впав у кому, був госпіталізований в реанімацію Київського інституту нейрохірургії. Пізніше його відправили на лікування в одну з швейцарських клінік в Цюріху, але врятувати його не вдалося. Ігор Єремєєв помер 13 серпня 2015 року.

Ігор Єремєєв Фото: slovoidilo.ua

Єремєєв був бенефіціаром холдингу "Континіум", до складу якої на той момент входило понад 200 компаній. З відомих активів - мережа АЗС "WOG", молочна компанія "Галичина" тощо. У 2012 році ринкову вартість «Континіуму» оцінювали в 2 мільярди Доллардом.

Річард Рокфеллер

Правнук першого доларового мільярдера Джона Рокфеллера - Річард Рокфеллер загинув, керуючи одномоторним літаком. Авіакатастрофа сталася недалеко від Нью-Йорка в 2014 році, після того як літак зачепив верхівки дерев і впав на дорогу у злітного поля в окрузі Вестчестер. На борту знаходився тільки пілот - 64-річний Річард Рокфеллер. Він був племінником Нельсона Рокфеллера, 41-го віце-президента США і губернатора Нью-Йорка з 1959 по 1973 рік. Близькі Річарда Рокфеллера описували загиблого як досвідченого пілота, смерть якого привела в шок всю сім'ю. У нього залишилися дружина і двоє дітей.

Річард Рокфеллер Фото: Getty images

Прадідусем Річарда був Джон Рокфеллер - американський нафтовий магнат, що став першим доларовим мільярдером в історії. Він заснував компанію Standart Oil, яка контролювала видобуток, перевезення і переробку нафти в США в кінці XIX і початку XX століття. Рокфеллер також відомий як філантроп. Він активно жертвував на медицину і освіту (на його кошти були створені Чиказький і Рокфеллеровській університети).

Крістоф де Маржері, президент найбільшої французької нафтогазової компанії

Президент французького нафтового гіганта "Total" Крістоф де Маржері загинув в авіакатастрофі на шляху з Москви в Париж. Приватний реактивний літак Falcon, на борту якого перебував Маржері, під час розгону зіткнувся зі снігоприбиральним автомобілем, після чого зруйнувався і загорівся.

Крістоф де Маржері Фото: wikipedia.org

В аеропорту уточнили, що літак розганявся по злітно-посадковій смузі №1 в умовах метеорологічної видимості 350 м. В якості пріоритетних версій причин трагедії розглядалися помилка пілотування, порушення правил руху транспорту на території аеропорту, а також невірні дії диспетчерських служб.

Кобі Брайант, баскетболіст

Колишній баскетболіст "Лос-Анджелес Лейкерс" Кобі Брайант загинув в результаті аварії вертольота неподалік від Лос-Анджелеса в січні 2020 році. Разом з ним загинула його 13-річна дочка Джанна і ще сім чоловік, що знаходилися на борту. Вертоліт впав в пагорбах поблизу міста Калабасас, і хоча рятувальники прибули на місце аварії практично негайно, але виявили, що ніхто не вижив. Варто згадати, що Брайант часто використовував приватний вертоліт Sikorsky S-76, іноді вилітаючи на ньому з Ньюпорт-Біч в Staples Center, на матчі "Лейкерс". Очевидці повідомляють, що за кілька хвилин до аварії чули, як у пролітав вертольота заглох двигун.

Кобі Брайант Фото: wikipedia.org

41-річний баскетболіст всю свою кар'єру грав за "Лейкерс". Він пішов з професійного спорту в квітні 2016 року. За 20 сезонів Брайант отримав п'ять чемпіонських титулів і двічі вигравав золоту медаль на Олімпійських іграх у складі національної збірної США. Він також став єдиним гравцем НБА, який отримав чотири нагороди MVP ("найцінніший гравець") матчу всіх зірок. Статки Брайанта оцінювалися у розмірі близько 600 мільйонів доларів.

Едвард Хогі, лорд Балліедмонд

Один з найбільших бізнесменів Північної Ірландії, Едвард Хогі, лорд Балліедмонд, чий статок оцінювався в $ 1 млрд, загинув під час катастрофи приватного вертольота AgustaWestland AW139 в 2014 році в британському графстві Норфолк. Всього жертвами авіа-катастрофи стали чотири людини.

Едвард Хогі Фото: wikipedia.org

Льюїс Кац, американський медіамагнат

Співвласник газет The Inquirer, Philadelfia Daily News і низки інших ЗМІ Льюїс Кац в 2014 році перебував на борту двомоторного бізнес-джета Gulfstream G-IV, що прямував до Атланти. Однак при зльоті літак не зміг набрати висоту, врізався в огорожу і згорів. На борту загинули семеро людей, в тому числі 72-річний медіамагнат Льюїс Кац.

Льюїс Кац Фото: Getty images

Джон Уолтон, спадкоємець мережі "Walmart"

Джон Уолтон, другий син і один із спадкоємців Сема Уолторна - засновника торгової мережі Walmart в 2005 році став жертвою аварії саморобного літака в районі міста Джексон (шт. Вайомінг, США) став. Джон Уолтон, чий статок журнал Forbes оцінював у $ 18,2 млрд, захоплювався авіацією, був досвідченим пілотом, сам конструював літальні апарати. Причиною катастрофи і загибелі підприємця стала втрата керованості літака через помилки, допущені під час його ремонту.

Джон Уолтон Фото: nbcnews.com

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним