RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна стала жертвою жалюгідних помилок Євросоюзу - французький дослідник

ЄС змушений обговорювати покупку російської вакцини від коронавірусу

ЄС змушений обговорювати покупку російської вакцини від коронавірусу Ульріх Буна Фото: twitter.com/ubounat

30 березня відбулася розмова лідера Кремля Володимира Путіна із президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Серед іншого, Путін закликав до закупівель та виробництву в Європі російської вакцини "Спутнік V".

Через катастрофічну недостачу вакцин від коронавірусу Євросоюз опинився у незручній ситуації - він вимушений обговорювати купівлю російської вакцини "Спутнік V". Незважаючи на офіційну відмову від закупівлі російського препарату в ЄС, його таки придбали Словаччина та Угорщина, а Європейське агентство з лікарських засобів взяло його на реєстрацію.

У світі говорять про роль вакцини "Спутнік" у політичній боротьбі Кремля із Заходом. Цей препарат не повинен стати таким важливим засобом впливу на Європу як "Північний потік-2". Але можливими переговорами з Кремлем Євросоюз поставив у незручне становище Україну, яка не може собі дозволити купувати вакцину в Росії.

Про це "Апострофу" розповів французський геополітичний аналітик, магістр політології Католицького інституту в Парижі, що спеціалізується на Центральній та Східній Європі, зокрема на бойових діях в нашій країні, автор книги "Гібридна війна в Україні. Які перспективи?" УЛЬРІХ БУНА (Ulrich Bounat).


- У вівторок 30 березня відбулася тристороння он-лайн-зустріч президента Франції Еммануеля Макрона, канцлерки Німеччини Ангели Меркель і російського лідера Володимира Путіна. Там обговорили кілька питань, включаючи Донбас. Oдним із питань був продаж у ЄС вакцини "Спутнік V" і виробництва її там. Якщо подивитися на останні виступи Путіна, то видно, що лідер Кремля дуже нервується, що ЄС не хоче купувати його препарат. Але дехто називає "Спутнік V" одним із видів російського гібридного озброєння. Яке ваше ставлення до цього препарату?

- З медичної точки зору, Європі на даний час бракує вакцини, аби захистити своє населення від "ковіду". Досвід Ізраїлю та Британії показав, що лише широка вакцинація є єдиним шляхом, аби позбутися пандемії. Тож мати ще одну ефективну вакцину в розпорядженні було б корисно.

Але проблема в тому, що "Спутнік V" – це не лише щеплення, а й політичний засіб впливу. І це вже помітно з перших поставок до Словаччини та Угорщини, які супроводжувалися потоком пропаганди. Сама назва "Спутнік" прекрасно демонструє, що Росія має намір використовувати його як доказ своєї технічної переваги над "Заходом" (СРСР першим запустив штучний супутник на орбіту Землі, - Апостроф) і розраховує на отримання вигоди від його ефективності.

В таких умовах я був би дуже обережним щодо купівлі "Спутніка V" у Росії у великих обсягах. Але як би там не було, великі обсяги можуть бути лише після погодження Європейським агентством з лікарських засобів (ЕМА). Зазвичай, оцінка ліків там триває від двох до чотирьох місяців. Тож можна припустити, що дослідний центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалеї (розробник російської "вакцини", - Апостроф) в жодному разі не отримає зеленого світла до червня. Але, думаю, брак вакцини до того часу уже не буде проблемою для ЄС.

- Чи можуть поставки "Спутніка" до ЄС мати таку ж роль, як "Північний потік" та "Північний потік-2"? Я маю на увазі, що з одного боку це інструмент тиску, а з іншого – спосіб розколоти Євросоюз?

- "Спутнік" таки дійсно можуть використовувати на короткий час як спосіб розколоти ЄС. Ми вже зараз бачимо, як деякі політики по всій Європі просять про його поставки, аби компенсувати в'ялий початок вакцинаційної кампанії. Але, як я вже сказав, до червня Європа отримає більші обсяги від постачальників Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson&Johnson.

Вакцина Pfizer-BiotechФото: pixabay.com

Але є величезна різницями між газом і "Спутніком V". По-перше, Росія не є найбільшим гравцем у гонці вакцин. І що більш важливо, на даний момент вона не має потужностей для масового виробництва вакцин. Пригадаймо, що лише 4% росіян отримали першу дозу російської вакцини, і про її брак повідомляють із усіх регіонів Росії.

- Ну, Кремль завжди більше турбується про зовнішній світ, ніж про власне населення…

- Так, але брак потужностей виробництва в Росії – це і є причина того, чому Кремль поукладав угоди щодо виробництва своєї вакцини по всьому світу – у Бразилії, Індії, Кореї, Італії, Німеччині…

- Тому Путін і наполягав на виробництві вакцини у ЄС?

- Так. Але треба час, аби налагодити ланцюжки поставок. І поки це вдасться, Європа уже матиме достатньо вакцин від інших виробників. Також варто зазначити, що між центром Гамалеї та ЄС на сьогоднішній день не почалося жодних комерційних переговорів. Укладання угоди також може зайняти місяці.

Тому, повертаючись до вашого питання, "Спутнік V" може стати інструментом розбрату, але на короткий час.

- Чи можна припустити, що Путін готовий обміняти купівлю провідними країнами Європи "Спутніка" на мир на Донбасі? Або навпаки, лідери ЄС зможуть поторгуватися щодо цього питання?

- Насправді я не бачу можливості для того, аби це сталося. Я думаю, що Кремль не піде на жодне мирне врегулювання в Україні, поки він не буде переконаний, що він має потужний спосіб контролювати майбутнє України. В цьому і є вся суть визнання "ДНР/ЛНР" як легітимних учасників Мінського процесу, а потім реінтеграції їх назад до України із правом вето на величезну кількість рішень, прийнятих Києвом. Кремль наполегливо дотримується цієї стратегії уже 7 років. Але "Спутнік" не стане важелем у цьому питанні, скільки б його не закупили у ЄС.

- Ну якби переговори у контексті "вакцина в обмін на мир" відбулися, що це значило б для України?

- Це однозначно було б катастрофою для Україні і, ймовірно, прибрало б її з європейського порядку денного. Однак, я справді не бачу жодного можливого шляху, аби ці переговори відбулися.

- А такий сценарій – поставки "Спутніка" в обмін на завершення будівництва "Північного потоку-2"? Щось на зразок – "ми ж врятували життя вашим громадянам, добудуйте тепер нам газопровід".

- Я не думаю, що це також станеться. Тому що "Спутнік V" зможе бути об'єктом торгів дуже обмежений проміжок часу. В той час як "Північний потік-2" – це проект із довготривалими цілями. Перше - це поставка газу до Європи протягом десятиліть, що важливо, в обхід України. А друге – збереження ринкової частки "Газпрому" в ЄС. Ну й на останок – створення важеля впливу і "культивування" мережі російських посіпак по всій Німеччині і в усіх компаніях-партнерах проекту.

Північний потік-2Фото: Getty images

- Вже і Ангела Меркель заявила, що "будь-яка ефективна вакцина є доброю", і Німеччина готова купити "Спутнік" після його схваленням ЕМА. Чи можна сказати, що така ситуація склалася, бо міжнародні фармацевтичні компанії спрацювали жахливо неефективно, і таким чином у ЄС немає іншого вибору, як купувати російську вакцину?

- Я таки думаю, що ми б не говорили так багато про "Спутнік V", якби Європа забезпечила собі достатню кількість Pfizer, Moderna і Astra Zeneca.

Всі ми пам'ятаємо, що перші результати щодо "Спутніка" зустріли зі скептицизмом, поки не з'явилася перша публікація у журналі Lancet. Зараз через брак російської вакцини теж немає можливості оцінити її ефективності в "реальному житті" – на відміну від її конкурентів. Епідцентр Гамалеї не надавав жодних даних до ЕМА до того, як подав заявку за схвалення – і це суперечить загальній практиці у сфері фармакології. Це не значить, що вакцина не ефективна. Але її ефективність не доведена широким загалом, як у Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson чи навіть AstraZeneca.

Я знову ж чесно скажу – аби інші компанії надали достатні об'єми, у нас не було б усіх цих суперечок про "Спутнік".

- Що це означатиме для України, якщо країни-головні стейкхолдери Євросозу куплять російський "Спутнік" і таким чином схвалять використання російської вакцини?

- На жаль, Україна, як і інші сусідні з ЄС країни, стали супутніми жертвами жалюгідних помилок у закупівлі вакцини в Євросоюзі.

Євросоюз міг би отримати дуже потужну "м'яку силу", якби замовив вакцин набагато більше, ніж йому треба, щоб поставити їх у сусідні країни, такі як Україна, Молдова чи на Балкани. Нажаль, через абсолютно вузьколобий економічний підхід, ЄС замовив мінімальну кількість і проводив торги які, як здавалося, триватимуть поколіннями.

Тепер ми відстаємо від США, Британії та Ізраїлю і не маємо щеплень, аби запропонувати їх нашим партнерам на Сході. Це лишає величезну можливість для пропаганди щодо російської вакцини у Сербії та на Донбасі або китайської – практично у кожній країні.

Щодо вашого питання. Хоч я й не думаю, що це станеться, але якщо ЄС таки схвалить та замовить великі обсяги "Спутніка", це поставить український уряд у дуже складне становище. Київ уже відмовився від "Спутніка", і я вважаю, що зробив правильно, дуже чітко розуміючи, що його купівля в будь-якому разі стане прекрасною можливістю для пропаганди в Україні.

Масова купівля російських щеплень в ЄС поставить під питання рішення українського уряду і стане причиною для його висміювання.

Однак, зважаючи на нещодавню заяву Тьєррі Бретона, який очолює європейську організацію із вакцинації, про те, що "Спутнік" – це лише "додаткова вакцина", я думаю, що ЄС не буде купувати велику кількість доз російського препарату. Хіба що повністю зірвуться поставки від інших виробників.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним