RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди лежали в проходах, було схоже, що йде війна - житель Індії про ковідну катастрофу

Індія виявилася не готовою до нової хвилі коронавірусу

Індія виявилася не готовою до нової хвилі коронавірусу Фото: Getty images

В кінці березня в Індії виявили новий різновид коронавіруса, більш заразний, ніж той, який прийшов в наш світ з китайського Уханю. Новий штам викликав другу хвилю COVID-19 в Індії, в квітні та на початку травня поставивши країну на межу катастрофи - більше 400 тис. нових хворих та 4 тисяч смертей щодоби. Зараз через жорсткий локдаун, ситуація з COVID-19, в цілому, дещо покращилася, але таке можна впевнено сказати лише про столицю - місто Делі. У віддалених містечках та селах ситуація залишається катастрофічною. Про це "Апострофу" розповів громадянин Індії, пов'язаний з торгівлею медпрепаратами у себе на батьківщині, ДЖІТЕНДРА КУМАР.

- Могли б ви розповісти, в якому місті перебуваєте і які там справи з коронавірусом?

- Я перебуваю в столиці Індії - в місті Делі. Тобто, зараз в нашому місті - повний локдаун, відкриті тільки аптеки та продуктові магазини. Ситуація з "короною" на даний момент потроху покращується. 13 травня вірус виявили всього лише у 10,5 тис. осіб - хоча ще два тижні тому щоденно було 25 тис.

Але справи все одно ще дуже погані. Я пов'язаний з медициною - і теж захворів, потрапив у лікарню. Мені було страшно від того, що я там бачив. В очікуванні допомоги люди лежали в проходах, біля входу - було схоже, що йде війна і люди поранені. Багато хто бігав з однієї лікарні в іншу, сподіваючись знайти або ліжко, або балон від кисню. Багато хто таким чином втратив своїх рідних, тому, що в лікарнях не було місць або кисню. Зараз зберігається проблема з киснем для хворих в Делі.

Але Делі - це столиця, всі очі дивляться на Делі. А якщо говорити про інші міста, про маленькі села, про які не пишуть в газетах і не говорять в ЗМІ, то там ситуація ще гірше. Там лікарі часто пишуть діагноз "черевний тиф", тому що вони не знають справжню причину захворювання, там немає тестів і немає центрів для тестування. Інша проблема в тому, що в маленьких містах люди бояться робити тест. Вони бояться дізнатися про те, що у них може бути "корона". І вони бояться йти в лікарню, тому що вони чули, що ті, у кого є "корона", ці люди помирають. Психологічно люди не готові робити тест. І тільки коли стан погіршується, настає остання стадія, вони бігають по лікарнях - і там не можуть їм допомогти, тому що стає занадто пізно. Хворі на коронавірус повинні почати отримувати лікування відразу, на самій першій стадії, в перші три дні. Багато людей починають домашнє лікування, не приймають ліки, наприклад, івермектин. І потім стикаються з дефіцитом ліків, кисню, лікарів - все це завдало дуже великих втрат. Не було місць на кладовищах, не було дерев, щоб спалювати тіла. Люди цілодобово спалювали небіжчиків біля входу на кладовища, щоб поховати рідних.

Індія взагалі не була готова до цього. Наші міністри думали, що ми все перемогли, були дуже горді собою. Потім почалися вибори, свята, люди почали збиратися на вулицях - і у нас почалася друга хвиля. Я втратив трьох людей - бабусю, чоловіка моєї двоюрідної сестри і ще одного родича.

- Тобто, люди стали почали менше хворіти, тому що влада запровадила локдаун і на вулицях стало менше народу?

- Звісно, причина в тому, що люди стали менше виходити з дому - вони йдуть хіба що в лікарню, щоб зробити тест, або на вакцинацію, або в аптеку, або за продуктами. Але я припускаю, що є інша причина - люди стали робити менше тестів. Раніше у нас теж статистика була невисокою, але просто тому, що в країні не було тестів. Зараз же наш місцевий уряд каже, що ситуація в Делі покращилася, мовляв в лікарнях є вже порожні ліжка.

- Чи не станеться так, що зараз люди знову розслабляться і настане черговий пік?

- У нас вже почали говорити про третю хвилю. Тому що в штаті Махараштра почали хворіти діти - це перший такий випадок. Станом на 13 травня, близько 20 дітей хворіли на "корону". Тоді ж відзначалося свято Ураза-Байрам. І, як то кажуть, Індія - країна свят. Тому люди знову почнуть виходити на вулиці, і буде третя хвиля.

Якщо порівнювати Європу з Індією, то існує одна велика різниця. У Європі може бути повний локдаун - люди можуть не виходити місяць або два з дому і вижити. В Індії люди ходять на роботу щодня, тому що з цих грошей вони їдять. Держава обіцяє, що дасть безкоштовний рис, борошно, цукор - але насправді багато хто навіть не знає, де це отримати. І я розумію, чому багато хто хоче виходити з дому і заробляти гроші, адже сидіти два місяці вдома та голодувати - набагато гірше. Я говорив з одним чоловіком, який водить "тук-тук" (моторикша, вид громадського транспорту, - "Апостроф"), і він каже: або я виходжу з дому і заробляю гроші, або не виходжу - і тоді можу померти від голоду. І таких людей дуже багато. Тому від довгого локдауну Індія дуже економічно страждає. Тож цілком можлива третя хвиля, тому що люди хочуть виходити і заробляти гроші.

Також у нас були вибори. Дуже "великі люди" проводили виступи, розповідали, що може робити їхня партія - на цих виступах збиралося дуже-дуже багато людей. І це одна з причин, чому у нас така погана ситуація в Індії. Виходить, що по телевізору вони закликають одягти маски, мити руки, а самі звуть людей збиратися на вулицях - яка логіка?

- Чи є якісь особливості в звичаях індійців, які сприяли поширенню коронавіруса?

- Люди повинні носити маски та, як нам кажуть, перебувати на відстані більше одного метра один від одного. Але у нас люди носять маски через штраф в 2 тис.рупій (близько 750 гривень). Поки не почали показувати по телевізору, як люди страждають, хочуть дихати, але не можуть, після чого вмирають - ніхто цього не боявся. Також у нас дуже багатолюдні ринки в містах, а населення країни дуже велике, як ви знаєте. Люди не дотримуються правил санітарії, не миють руки після туалету - це ще одне питання. Ну, і, звичайно, свята. Нещодавно люди зібралися на дуже великий фестиваль, де купалися в річці Ганг. Купалися всі разом, в тому числі і хворі - і не носили ніяких масок.

- Ви сказали, що теж хворіли коронавірусом. Можете розповісти про ваш особистий досвід?

- Я хворів двічі - в минулому році і в цьому, тому що є різні мутації вірусу. У мене була три дні дуже висока температура, на четвертий день вона впала, а на п'ятий день почався сухий кашель і я відчував біль і тяжкість у грудях. Я кожен день приймав парацетамол, тому що теж думав, що у мене звичайна застуда. З шостого дня у мене почалися труднощі з диханням. Я міг дійти тільки до туалету - і все. Було складно навіть говорити. Я пробував лікуватися за допомогою інгаляторів, дихав парою, приймав ремдесивір, і мені допомогло. Ми з братом, котрий теж хворів, обидва втратили смак і нюх на два дні. І хоча моя робота, як я вже сказав, пов'язана з медициною, ми не могли знайти медикаменти, які нам лікарі виписували. Дуже багато магазинів-оптовиків і аптек були закриті, тому що їх працівники теж боялися заразитися. Крім того, люди, які не хворіли, теж почали купувати та зберігати вдома ліки від коронавіруса. Але зараз ситуація з ліками дуже покращилася.

Але найгірше, що відбувається з пацієнтами зараз - це утворення тромбів, що може спричинити інфаркт. Це симптоми нового мутованого вірусу.

- Індія сама виробляє вакцину. Влада каже, що індійці дуже хочуть вакцинуватися. Але чи мають вони для цього можливості?

- Так, завод "Серум" виробляє вакцини - але порівняйте наше населення і обсяги виробництва. Поки тільки 17 мільйонів осіб вдалося вакцинувати. У перші дні вакцинували тільки літніх, потім людей у віці 45+ і лише близько двох тижнів тому (розмова відбувалася в середині травня, - "Апостроф") почали вакцинувати дітей до 18 років. Але в багатьох містах, навіть в Делі, немає вакцини, це правда.

Вони зробили сайт, де можна зареєструватися і вибрати місце для вакцинації. І після реєстрації ви отримаєте код і в найближчому центрі вам поставлять укол. Однак ми чекаємо код дуже довго - через те, що у нас немає потрібної кількості доз. Люди звинувачують зараз державу в тому то, що вона експортувала таку велику кількість вакцин, знаючи про чисельність і потреби власного населення.

Але є хороша новина в тому, що в Індії почалися клінічні випробування вакцини, як я розумію, спеціально для дітей до 18 років.

- А що відбувається в невеликих містечках і селах? Чи можуть там люди отримати вакцини?

- У нас 32 штати. В далеких маленьких містах дуже погана ситуація, тому що вони не отримують вакцини, медикаменти та кисень. У них немає дуже популярних ліків від коронавірусу - ремдесивіру - треба шість флаконів, дві ін'єкції в один день і потім по одному флакону ще чотири дні. Але це навіть в Делі майже недоступно. Я не уявляю, як лікарі працюють в селах або маленьких містах. Вони просто піднімають руки вгору, кажуть пацієнтам - лежите та чекайте. Місту Делі допомагають інші країни з киснем. А до маленьких міст нічого не доходить, люди там помирають вдома.

- Яких найбільших помилок, на вашу думку, припустилася влада, спричинивши таку ситуацію?

- Вони з самого початку не контролювали ситуацію. Після першого локдауну люди розслабилися. З'явилися ті, хто говорив, що коронавірусу не існує, це придумана хвороба. І люди почали збиратися, проводити весілля. Були обмеження, але індійський народ такого не розуміє. Поки додому не приходить проблема, індійський народ нічого не розуміє.

Влада припустилася помилки в тому, яким чином проводила вибори. Якщо в Делі на вулиці без маски випишуть штраф, то на зустрічах з політиками взагалі не було ніякого контролю, люди там чхали, кашляли. Сотні тисяч людей так збиралися, щоб послухати прем'єр-міністра. Представники влади розповідали, що вони перемогли коронавірус, що вони найкращі. І люди просто розслабилися. Але зараз же влада може все контролювати! Просто вони не захотіли робити цього раніше.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може

Новини партнерів