RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна поки що не стоїть на шляху афганських біженців, але це ненадовго - Ігор Семиволос

Рано чи пізно, афганці, що втікають від влади талібів, опиняться в Україні

Рано чи пізно, афганці, що втікають від влади талібів, опиняться в Україні Фото: Getty images

Після того, як "Талібан" оголосив про повний контроль над Афганістаном, до цієї країни прикута увага всього світу. І поки мережею ширяться відео з тисячами людей, які прагнуть покинути захоплену терористами країну, ніхто не каже про те, куди ці біженці потраплять. Зараз основні потоки людей зосереджені на країнах Азії, утім у пошуках кращої долі вони можуть поїхати до Європи. Чи варто Україні готуватися до напливу афганських біженців, як зміниться ситуація з наркотрафіком, та чи завершиться війни в Афганістані, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV роз’яснив директор Центру близькосхідних досліджень ІГОР СЕМИВОЛОС.

- Чи буде наплив біженців з Афганістану до нашої країни?

- Знаєте, я думаю, що Україна поки що не стоїть на шляху афганських біженців. Більша частина їх пересуваються зараз через Іран до Туреччини або, скажімо, до Центральної Азії. Зрозуміло, що накопичення афганських біженців в цих двох регіонах рано чи пізно призведе до того, що ті люди намагатимуться перебратися ближче до Європи. Ясна річ, що рано чи пізно Україна також потрапить в цей трафік афганських біженців у напрямку Європи.

- Це буде саме трафік, а ми будемо перевалочним пунктом на шляху до Європи? Чи все ж таки хтось тут залишиться?

- Скоріше за все, це буде трафік. Але якась певна частина може залишитися. Я думаю, що залишаться ті, які мають тут якісь зв’язки, родичів. Власне, тут є нечисленна афганська громада, яка лишилася ще з часів першого падіння прорадянського режиму. Відповідно, економічні відносини з Україною сприяли тому, що якась частина афганців перебралася до України і працює в торгівлі. Тобто є база, і це, очевидно, буде стимулювати якусь частину афганців перебратися до нас.

- На вашу думку, серед тих біженців, які, можливо, потраплять до нашої країни, чи можемо ми очікувати появи людей з екстремістськими поглядами?

- Слухайте, ці люди тікають від екстремістів, вони тікають від доволі середньовічного ісламістського режиму. Навряд чи серед них є люди з екстремістськими поглядами. Скоріше, навпаки. Я думаю, що з точки зору людського капіталу це люди освічені та світські.

- Ми всі пам’ятаємо історію з ІДІЛ, як в Брюсселі і у Франції вони вербували потенційних терористів-смертників.

- Там трошки інша ситуація. ІДІЛ – це пан ісламістський рух, який ставить перед собою завдання створення всесвітнього халіфату. Вони здійснюють вербування в різних країнах, це частина їхньої роботи. А таліби – це все ж таки локальна група. Їх інтереси зосереджені на Афганістані.

- Святе місце порожнім не буває. Американці йдуть з Афганістану, але поруч залишаються Китай, Таджикистан, який є військовим союзником Росії. Щось зміниться в їхній політиці щодо Афганістану? Адже ми знаємо, що "Талібан" поки що вважається терористичною організацією в Росії.

- Я думаю, що переговори ведуться, і вони будуть інтенсифіковані. Здається, що результат переговорів – це теж частина великої угоди. І американці продовжать переговори с талібами, і китайці, і росіяни, і таджики. Ця ситуація не буде порожньою.

- Попередній раз, коли таліби контролювали Афганістан, ця країна була відома, як один із виробників опіатів. Якою тепер буде ситуація з наркотрафіком?

- Тут важко сказати. Я думаю, що це бізнес, з якого кормилися місцеві барони. Звісно, ніхто не зміг подолати цей бізнес, і я не думаю, що хтось подолає його.

- Війна в Афганістані, фактично, триває фактично вже 40 років. На вашу думку, після того як таліби взяли під контроль всю країну, ця війна закінчиться, чи все ж таки з’явиться новий Ахмад Шах Масуд, який закріпиться в Панджерській ущелині та триматиме там оборону?

- В принципі, зараз приблизно так і відбувається. Принаймні, натяк на це є. Але поки що я не бачу там особливої готовності до реального опору, враховуючи те, що таліби оголосили амністію. Враховуючи всі ці обставини, швидше за все, війна в Афганістані завершиться.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може

Новини партнерів