RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тільки не цей клоун: як сприйняли обрання Трампа в США і Європі

Світові видання негативно відгукнулися на перемогу кандидата від республіканців

Світові видання негативно відгукнулися на перемогу кандидата від республіканців В Америці порівняли реакцію іноземних ЗМІ на перемогу Трампа з реакцією на повідомлення про насування кінця світу Фото: EPA/UPG

Більшість міжнародних експертів та оглядачів з великим подивом відреагували на обрання Дональда Трампа президентом США. Одне з провідних американських видань Foreign Policy порівняло реакцію іноземних оглядачів з реакцією на останні дні перед кінцем світу. Не дивно, адже багато ЗМІ критично ставилися до Трампу, котрий шокував багатьох своїми висловлюваннями. До того ж, кандидат від республіканців переміг всупереч результатам більшості опитувань.

Для багатьох ліберальних видань у Штатах та в Європі перемога Трампа стала справжнім шоком. Після отримання звістки про результати The Independent закликав на своїй сторінці в Facebook "молитися за мир". Критичними заголовками вибухнули багато інших ЗМІ.

Видання The Economist опублікувало матеріал "Економіка стіни Дональда Трампа", в якому розкритикував його ідею будівництва стіни довжиною 1000 кілометрів і 40 футів висотою. У матеріалі зазначається, що на це буде потрібно 711 мільйонів доларів на бетон і ще 240 мільйонів на цемент, що буде дуже дорого і дасть прибуток у першу чергу мексиканським фірмам.

Foreign Affairs піддало критиці властивий Трампу популізм, зазначивши, що він "є засобом політичних еліт для управління звичайними людьми, які елітам не подобаються". Одночасно видання зазначило, що попередні заяви Трампа можуть дорого коштувати Штатам на зовнішньополітичній арені.

До критики Трампа приєднався The Diplomat Magazine. "Риторика Трампа вже впливає на ситуацію в Східній Азії, і цей вплив не є сприятливим для Сполучених Штатів", - зазначило видання. В The Diplomat Magazine впевнені, що переможець президентського голосування повинен буде змінити свій підхід до висловлювань і стати більш обережним, інакше це може обернутися для США великими невдачами у зовнішній політиці.

Журнал Foreign Policy додав, що обрання Трампа може мати вкрай негативні наслідки ще й на Близькому Сході. З такою думкою згодні журналісти з Time. Шеф близькосхідного бюро Time Джаред Малсин написав: "Більшість людей на Близькому Сході мають досить негативну думку про політику США в регіоні. Проте їхня думка про Трампа ще гірша. Трамп щедро використовував антиіммігрантську риторику, а в минулому також закликав заборонити в'їзд мусульман на територію Сполучених Штатів, що призвело до зростання негативного ставлення до нього в арабському світі. Згідно з даними опитувань, проведеному на Близькому Сході і в Північній Африці, 47% респондентів заявили, що вони б відмовилися від участі у виборах, якщо б могли, ще 44% бажали б віддати голос за Клінтон, а за Трампа всього 9%. 78% вважають, що Клінтон була б більш сприятливим президентом для регіону в разі обрання".

Таким чином, вже сам факт обрання Трампа, на думку багатьох американських експертів, сприяє зростанню кількості проблем США на зовнішньополітичній арені. І особливо важким обіцяє бути положення у вкрай нестабільному та настроєному проти Трампа арабському світі.

В Європі перемога Трампа викликала переважно негативну реакцію, адже до виборів симпатії більшості європейців були переважно на боці його суперниці.

Тара Джон з Time Magazine помітила, що Клінтон б обов'язково перемогла, якби голосували європейці, оскільки жителі цієї частини світу традиційно симпатизували Бараку Обамі і демократам.

Перехід Трампа зі статусу зірки реаліті-шоу в статус кандидата в президенти дуже далекий від європейського технократичного підходу до управління державою. Його міжнародна політика, яка передбачає перегляд бюджету НАТО, вимоги до підвищення оборонних витрат з боку європейських країн-учасниць альянсу і заяви з приводу можливої відмови від захисту союзників по НАТО викликали досить негативну реакцію у європейців. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр назвав Трампа "проповідником ненависті", а жовтневе опитування, проведене Infratest Dimap виявило, що лише 4% німців проголосували б за Трампа, проти 86%, котрі віддали б перевагу Клінтон.

У Німеччині видання Bonn Express і Humburger Morgenpost вибухнули величезним заголовком "Будь ласка, тільки не цей жахливий клоун!" на передовиці, прикрашеній портретом Трампа.

А шведський таблоїд Expressen надрукував у себе на обкладинці Трампа у вигляді статуї свободи і назвав Трампа "американським кошмаром".

Фото: http://foreignpolicy.com/

Провідне польське видання Rzeczpospolita також досить критично відреагувало на обрання Трампа. Причиною цього стали досить скандальний образ переможця президентських перегонів у США, а також його висловлювання щодо можливих компромісів з Росією і поворот Америки до більш ізоляціоністської політики. Трампа навіть порівняли з Леппером — одіозним польським політиком-популістом, неодноразово брали участь у незаконних акціях, за які його навіть кілька разів затримувала поліція. "Америка обрала президентом свого Леппера. Ми прокинулися в абсолютно непередбачуваному світі, а чого-чого, а бізнес непередбачуваності не любить", - пише Rzeczpospolita.

Європейці взагалі здебільшого дуже болісно відреагували на обрання Трампа. Міністр оборони Німеччини Урсула Фон дер Ляйен назвала перемогу Трампа на виборах "величезним шоком". В інтерв'ю телеканалу вона ARD також сказала, що: "Я думаю, що Трамп розуміє, що голосували не за нього, а скоріше проти Вашингтона, проти істеблішменту".

Реакція високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і безпеки Федерики Могерини була більш стриманою. У своєму Twitter вона написала: "Зв'язки ЄС-США набагато глибше, ніж будь-які зміни в політиці. Ми продовжимо працювати разом, знову відкриваючи силу Європи".

У результаті ми маємо дуже складну реакцію на обрання Трампа в середовищі світових ЗМІ, політиків і експертів. Його перемога обіцяє цілий ряд проблем для Сполучених Штатів на зовнішньополітичній арені. Чи зуміє впоратися новий президент і його команда з цими загрозами, а також наскільки обґрунтованими є побоювання журналістів — покаже час.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні