RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чим загрожує Україні кумівство Трампа

Розслідування, що тривають можуть рано чи пізно послабити адміністрацію

Розслідування, що тривають можуть рано чи пізно послабити адміністрацію Дональд Трамп записує собі в радники членів сім'ї. Фото: White House / Shealah Craighead

Призначення Іванки Трамп радником американського президента підтвердило схильність Трампа переносити риси сімейного бізнесу в політику. Тепер в команді Дональда Трампа відразу двоє членів його сім'ї. Сам по собі цей факт не є злочином і навряд чи несе для Трампа серйозну небезпеку. Інша справа, що на його успішність на посаді можуть вплинути бізнес-зв'язки оточення Трампа, розслідування, що тривають і те, що Трамп продовжує приголомшувати американське суспільство, порушуючи всі канони.

США як сімейний бізнес

Дональд Трамп не обмежився призначенням на посаду старшого радника свого зятя Джареда Кушнера. Слідом за бізнесменом до Овального кабінету наблизилися і його старша дочка Іванка, дружина Кушнера. Вона вирішила зайняти офіційну посаду радника президента після критики, пов'язаної з тим, що вона буде консультувати американського президента. На цій посаді Іванка Трамп не отримуватиме зарплату. Так що історія з отриманням зарплати дружиною і дітьми кандидата в президенти Франції Франсуа Фійона не зможе повторитися.

В Білому домі зазначили, що всі етичні норми, передбачені для держслужбовців, Іванці Трамп доведеться виконувати. Президентська дочка вже була присутня на зустрічі Дональда Трампа з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо і під час офіційного візиту Ангели Меркель. Тоді канцлер Німеччини, якщо вірити американським ЗМІ, запросила Іванку на економічний саміт W20 в Берліні, присвячений розширенню економічних можливостей жінок. Він відбудеться в кінці квітня.

У Іванки Трамп буде власний кабінет в західному крилі Білого дому, де знаходиться Овальний кабінет, і доступ до секретної інформації. Сенатори-демократи надіслали лист до Федерального управління з питань урядової етики: їх турбує можливий конфлікт інтересів між роботою Іванки Трамп радником і її підприємницькою діяльністю. У Сенаті хочуть отримати відповідь, чи повинна дочка президента передати в незалежне управління свої бізнес-активи, або ж її потрібно позбавити певних державних функцій.

Конфлікт інтересів можливий і в ситуації з Кушнером. Мільйонер з сім'ї білоруських євреїв займався, як і Трамп, бізнесом на ринку нерухомості. Сам американський президент перед інавгурацією передав управління сімейним бізнесом — а це понад 400 компаній і підприємств — своїм старшим синам Дональду (Дону) і Еріку. Трамп вибрав м'який шлях: не погодився на продаж активів "за безцінь", їх передачу незалежному трасту, але відмовився від укладання бізнес-імперією Trump Organization угод за кордоном на час президентства. Іванка Трамп також лише залишила свою посаду віце-президента в Trump Organization і вийшла зі складу своєї фірми, яка виробляє одяг і прикраси. Такий підхід критикують в управлінні з питань етики, оскільки він означає збереження права власності на компанії і права отримувати від них доходи.

Безглузда ситуація виникла в лютому. Американський рітейлер Nordstrom припинив реалізацію товарів під брендом Іванки Трамп, пояснивши рішення низьким попитом. Після чого американський президент розкритикував Nordstrom спершу в особистому, а потім і в президентському Twitter, тим самим імовірно порушивши закон від 1933 року, що забороняє держслужбовцям просувати комерційні інтереси родичів і друзів. Пізніше радник президента Келліенн Конуей в інтерв'ю Fox News розрекламувала лінію одягу Іванки, закликавши глядачів йти та купувати.

Чи будуть наслідки

А тим часом, як пишуть американські ЗМІ, Трамп прислухається до порад Іванки та Джареда. На їхнє прохання він вніс зміни в текст президентського указу з проблем екології: були вилучені всі критичні тези про Паризьку угоду по боротьбі зі змінами клімату, з якої Трамп обіцяв вийти. Бажання Трампа оточити себе членами сім'ї і в Білому домі зрозуміле: все-таки він схильний довіряти в першу чергу близьким, а також тим політикам, які висловилися на його підтримку — так міністрами Трампа стали відразу кілька людей. Особливо це важливо в умовах постійних витоків інформації, коли щось з Білого дому обов'язково потрапляє у ЗМІ.

В американській історії були приклади участі сімей в політиці. В першу чергу, звичайно, згадується подружжя Клінтон. На останніх виборах шанси поборотися з Хілларі Клінтон мав "третій з Бушів" — Джеб Буш. Але він не зумів перемогти в республіканських праймеріз. І вже, звичайно, тоді його наміри стати президентом сприймалися в дусі "з цієї родини вже вистачить". Шкода, що іміджу Клінтонів завдав їх сумнозвісний фонд, може повторитися і з Трампом, якщо його компанії будуть здійснювати сумнівні оборудки.

Є й інші приклади сімейств при владі: у 1960 році, коли Джон Кеннеді став президентом, його брат Роберт зайняв посаду генерального прокурора і міністра юстиції. Ще один брат Едвард — сенатора. Пізніше, вже після вбивств Джон і Роберта, представники династії займали значно менш важливі посади. Династія Рузвельтів дала Америці двох президентів — Теодора і Франкліна Делано. Два сина Франкліна Делано Рузвельта були конгресменами. Також було двоє президентів Адамсів і двоє — Гаррісонів.

Проте зрозуміло, що в США не прийнято приводити за собою в Білий дім половину родини. Але спробуй підкопатися! Напевно, навіть з точки зору більшості американських конгресменів, залучення Трампом членів сім'ї до держуправління може бути порушенням лише з точки зору етики. Своє ставлення до цієї "розлогій" філософської дисципліни Трамп неодноразово демонстрував раніше — своїми діями і висловлюваннями. Сімейний похід Трампа до влади може мати для американського президента дійсно серйозну небезпеку, мабуть, лише в тому випадку, якщо будуть виявлені його зв'язки з Росією. Американські спецслужби, як відомо, розслідують цю справу.

Як сказав в коментарі "Апострофу" американіст, професор Київського інституту міжнародних відносин Сергій Галака, призначення Трампом своєї дочки стало швидше етичним порушенням з його боку.

"США традиційно намагаються уникати таких ситуацій. Тим більше він же Іванку призначив на держслужбу, а це значить, що у неї будуть відповідні допуски до секретних матеріалів. Це виходить за рамки звичайних, стандартних етичних норм для політичної еліти США. Але приводом для імпічменту це навряд чи стане. Це не настільки серйозна зачіпка. Прямий кримінал складно буде знайти", — пояснив Галака.

З його точки зору, набагато важливіше те, що відбувається в Сенаті і Палаті представників, де комісії по розвідці розслідують можливі зв'язки Трампа і його команди з російськими офіційними особами, а також шукають ознаки втручання Росії в американські президентські вибори. "Ось це може викликати серйозні проблеми у відносинах з Сенатом, преса буде підігравати. І якщо там щось накопають, то потрібно буде шукати якісь юридичні зачіпки для подальших дій", — вважає американіст.

Експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос зазначив, що кожен американський президент, якщо подивитися на цей інститут влади, приносить в Білий дім щось своє. Але поки Трамп не сприймає критику на свою адресу як щось серйозне.

"Він її сприймає, як заздрість "лузерів". Він на це поки не звертає увагу. Але це не може тривати довго. Трамп підставляється під критику, можливо, навіть бравує. І рано чи пізно вал цих критичних стріл у його бік почне Трампа помалу діставати. Він, мені здається, трошки несерйозно ставиться до громадської думки, і це може в кінцевому рахунку дуже сильно обернутися проти нього", — побоюється дипломат.

Немає зараз, на думку Білоколос, навіть звичайного для США консенсусу між демократами і республіканцями з найголовніших питань зовнішньої політики. Це, як і розслідування, що тривають незалежно від їх результату, можуть рано чи пізно послабити адміністрацію, в тому числі і на міжнародній арені. А це вдарить вже навіть по українським інтересам, граючи на руку Росії, зазначив міжнародник.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною