RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кланові війни в Узбекистані: що стоїть за чутками про смерть доньки Карімова

Ташкентський клан може піти на спробу захоплення влади в країні

Ташкентський клан може піти на спробу захоплення влади в країні Після смерті Іслама Карімова найбільш імовірним кандидатом на пост президента Узбекистану називають нинішнього прем'єра Шавката Мірзієєва (в центрі), що представляє самаркандський клан Фото: прес-служба президента Таджикистану

У неділю, 4 грудня, в Узбекистані пройдуть вибори президента, призначені після смерті незмінного лідера Іслама Карімова, який очолював країну з 1991 року. На цьому тижні в Узбекистані стартувало попереднє голосування. Найбільш вірогідний кандидат на президентський пост — чинний прем'єр Шавкат Мірзійоєв, що представляє самаркандський клан, як і покійний Карімов. На думку директора аналітичної групи Da Vinci AG Анатолія Бароніна, є ознаки того, що друга основна група впливу, ташкентський клан на чолі з керівником Служби національної безпеки Рустамом Іноятовим, претендує на те, щоб отримати більше впливу в країні або навіть сам пост президента. Зокрема, саме для цього може бути використана історія з ймовірною смертю дочки померлого лідера - Гульнари Карімової.

Узбекистан — не Україна і не Європа. На виборах в Узбекистані будуть голосувати в основному за діючу владу. Там ніхто не голосує за опозицію - голосують за наступника. Поки що цим наступником є прем'єр-міністр Шавкат Мірзійоєв. Але у випадку, якщо клани не домовляться, можливий силовий сценарій варіант з приходом до влади пана Рустама Іноятова, голови Служби національної безпеки (СНБ). Хоча раніше він не виявляв особливих претензій на посаду президента.

Мірзійоєв — представник самаркандського клану. Цей клан орієнтований на сільське господарство. У Мірзійоєва є підконтрольний бізнес, крім будівельного, це ще й бавовняний, який зав'язаний безпосередньо на самаркандське лобі. Враховуючи, що покійний пан Карімов був представником саме самаркандського лобі, зв'язка тут очевидна, і спостерігається певна спадкоємність. І самаркандський клан може продовжити керувати країною. Іноятов же є представником ташкентського клану. Ташкентський і самаркандський клани — найбільш сильні групи впливу в Узбекистані.

На мій погляд, питання полягає не стільки в Мірзійоєві, скільки в тому, наскільки Іноятов, керівник СНБ як ключового силового органу, який реально впливає на ситуацію в країні, бачить точки дотику з Мірзійоєвим в якості можливого майбутнього президента Узбекистану, наскільки він бачить своє майбутнє в разі приходу Мірзійоєва на пост президента і наскільки представники самаркандського клану прагнуть до отримання ще більших можливостей у країні, користуючись смертю пана Карімова.

Ознак того, що вони хочуть отримати більше влади в свої руки, не було до появи чуток про смерть дочки Карімова Гульнари. Аналіз інформації про смерть говорить про те, що за поширенням чуток стоїть безпосередньо СНБ, тобто пан Іноятов. Тому, якщо врахувати загальну ситуацію, те, що це відбувається перед виборами, і акцент на критику Мірзійоєва (а аналогічний випадок був у 2011 році, коли СНБ поширювала критику діяльності прем'єра), я вважаю, що цієї інформації достатньо, щоб робити висновки про наявність певних протиріч. Або про прагнення ташкентців посилити свій вплив у владі, як мінімум - зберегтися, як максимум - отримати більші повноваження і, можливо, навіть президентський пост.

На сьогодні немає жодних ознак ведення політичної дискусії. Поки що я бачу виключно спробу проведення спеціальної інформаційної операції про загибель Гульнари Карімової. Ми можемо припускати, що вона може бути базою для ведення якихось кулуарних політичних переговорів між двома ключовими групами у владі, але говорити про якісь компромісні рішення до того, як озвучені претензії другої групи на владу, рано. Поки я бачу, що йде підготовка до тіньового вирішення питання. Щоб реалізувати історію з Карімовою в контексті державного перевороту, їм необхідно буде визнати факт її смерті і показати труп.

У будь-якому випадку, розвиток ситуації буде мати вкрай обмежений вплив на Україну. Україна в цьому разі взагалі не проглядається в цій партії, оскільки має досить низький рівень товарообігу з Узбекистаном і в політичних контактах посідає четверте, а то і п'яте місце.

Оскільки Іноятов як представник СНБ і колишній співробітник КДБ має досить хороші зв'язки з офіційним Кремлем, ми можемо говорити, що спеціальна інформаційна операція і дії Іноятова можуть бути скоординовані з офіційною Москвою. Хоча, знову ж таки, очевидні ознаки відсутні.

Узбекистан досить вразливий з точки зору його дестабілізації будь-яким гравцем. Крім Росії, яка впливає на ситуацію в Узбекистані, але аж ніяк не грає першу скрипку, впливають також близькосхідні гравці і Китай, який останнім часом активізувався в Середній Азії і фактично домінує у цих країнах. Я б не став говорити, що Іноятов може повністю лягти під РФ, оскільки у Китаю на сьогоднішній день значно більше можливостей впливати на Узбекистан. Більш того, Узбекистан потребує підтримки країн Заходу, оскільки на його території є та ж Ферганська долина, за рахунок якої ситуація може бути абсолютно дестабілізована. Тому Узбекистану необхідно зберігати контакти з антитерористичною коаліцією на чолі з США, яка зараз працює проти "Ісламської держави".

Якщо говорити про переговори або плани щодо отримання влади кланом Іноятова, я не думаю, що питання зовнішньої політики відіграє ключову роль. Все-таки це досить закриті групи, які більше орієнтовані на вирішення економічних питань як у легальній, так і нелегальній площині.