RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Талібан в допомогу: як Росія намагається вискочити з української кризи

В американській пресі політичні дії Росії в Афганістані називають викликом для Трампа

В американській пресі політичні дії Росії в Афганістані називають викликом для Трампа Афганські військові не в силах сдержіавть атаки "Талібану" Фото: EPA/UPG

Терористичне угрупування Талібан захопило в "опіумній" афганській провінції Гільменд стратегічно важливий районний центр Сангин, за який віддали життя 29 американських морських піхотинців і 104 британських солдатів. Бойовикам допомогла Росія? Таку версію вчора озвучив американський генерал Кертіс Скапаротті, головнокомандувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі.

"Останнім часом я спостерігаю вплив Росії, зростання впливу, в тому, що стосується відносин з Талібаном і, ймовірно, навіть постачання", — заявив Кертіс Скапаротті на проведених 23 березня слуханнях в сенатському Комітеті у справах збройних сил. Про це повідомило агентство Reuters.

Росія звинувачення заперечує. За твердженням глави другого департаменту Азії МЗС РФ Заміра Кабулова, заяви США про те, що Москва забезпечує талібів, є брехливими. За його словами, такі вигадки покликані виправдати провали політики Вашингтона в Афганістані.

Підозри щодо Росії раніше висловлював ще один високопоставлений американський генерал Джон Ніколсон, командувач силами США в Афганістані. Як передає NBCNews, минулого місяця він оголосив в американському сенаті, що Росія відкрито намагається легітимізувати Талібан, розповідаючи брехливі історії про те, що таліби допомагають в боротьбі з ІГІЛ.

Також Джон Ніколсон повідомив сенаторам, що отримує відомості про надання Росією підтримки Талібану. Генерал назвав ці відомості "сюрпризом", оскільки угруповання Талібан, за його словами, в останні роки еволюціонувала в "наркоповстанців", що фінансують свою діяльність завдяки наркоторгівлі, кіднепінгу і багатьом іншими видами криміналу.

З 1996 по 2001 рік Талібан перебував при владі, проте був повалений в ході військової операції, яку США розгорнули в Афганістані після терактів 11 вересня 2001 року. Після того, як більшість військовослужбовців НАТО до грудня 2014 го покинули афганську територію, таліби перейшли від партизанської війни до захоплення територій.

Підготовлена і екіпірована американцями урядова армія Афганістану виявилася не в силах стримувати натиск ісламістів. Її боєздатність підривають "внутрішні атаки", що здійснюються впровадженими до її лав агентами. У ніч з середи на четвер один з таких інцидентів стався на блокпосту в північній провінції Кундуз. Афганський військовий убив дев'ятьох товаришів по службі і втік до повстанців зі зброєю, екіпіровкою та боєприпасами. А минулого тижня афганський солдат під час навчальних занять на військовій базі в Гильменді почав стріляти по американським інструкторам, поранив трьох, після чого був застрелений.

Зараз в Афганістані залишається 5-тисячний контингент НАТО і 8400 військовослужбовців США, чия роль задача зводиться до навчання афганських солдатів і нанесення авіаударів. Цього явно недостатньо для стримування Талібану.

Чи хочуть росіяни миру

Весняне зростання військової активності повстанців відбувається на тлі спроб Росії організувати багатонаціональний діалог про закінчення 16-річної війни. На 14 квітня 2017 року призначена зустріч в Москві, на яку запрошені представники урядів Афганістану, Пакистану, Індії, Ірану, Китаю і США з метою знайти шляхи організації мирних переговорів між офіційним Афганістаном і Талібаном.

Росія запропонувала себе в якості посередника, так як Талібан відмовляється вести безпосередньо переговори з урядом Хаміда Карзая, називаючи його "маріонеткою США". У минулому році спроби запустити мирний процес робили Пакистан, Китай і Штати, однак їх зусилля провалилися через недовіру.

Ініційований Росією діалог з проблеми Афганістану та наміри затягнути на цю зустріч представників Талібану викликає тривогу як в Кабулі, так і у Вашингтоні. "Встановлення контактів з терористичними угрупованнями дає їм помилковий сигнал — вони можуть подумати, що міжнародне співтовариство визнає їх. Це може підірвати процес примирення, оскільки Талібан не зацікавлений сідати за стіл переговорів", — цитує видання "Голос Америки" міністра закордонних справ Афганістану Салахуддіна Раббані .

В американській пресі політичні дії Росії в Афганістані називають "розворотом на 180 градусів" і вважають це викликом для Трампа. "Після атак 11 вересня 2001 Володимир Путін став першим світовим лідером, що подзвонив в Білий Дім і запропонував свою допомогу. Він відразу ж підтримав американську військову організацію в Афганістані, і в наступні роки Росія надавала Кабулу невеликі обсяги допомоги, включаючи військову. Однак все змінила криза в Україні, яка стала театром суперництва між РФ і США. Через цю кризу Афганістан, що раніше був виключно зоною співробітництва, використовують для отримання дипломатичних конкурентних переваг", — пише The Fiscal Times.

У чому значимість перемог Талібану

Протягом року Талібан розширював зону свого впливу в провінції Гільменд, яка межує з Пакистаном. Саме так угруповання збирає доходи з полів опіумного маку. Ісламісти повністю контролюють райони на кордонні з Пакистаном і приблизно половину території Гільменду. Вчорашній захоплення Сангіна стало останньою з багатьох дрібних перемог Талібану над силами безпеки Афганістану.

Хоча багато з територіальних здобутків ісламістів виявляються короткочасними, і військам Афганістану і НАТО часто вдається відтіснити бойовиків і повернути собі втрачені позиції, вони не в силах змінити негативний тренд: кількість територій під контролем Талібану неухильно зростає по всій країні, а у афганської влади — зменшується. Уряд Хаміда Карзая зараз контролює менше 60% території Афганістану.

Стратегічна важливість Сангіна в його географічному положенні між річкою і кордоном з провінцією Кандагар. Цей густонаселений район називають ключовою транзитною точкою, що грає критичну роль в незаконній торгівлі опіумом. Заволодівши Сангіном, Талібан зможе збільшити доходи від оподаткування наркокур'єрів і посилити дестабілізуючий ефект в провінції Кандагар, в якій знаходиться друге за величиною місто Афганістану. Драматизму ситуації додає той факт, що Штати недавно анонсували план розмістити в Сангіні 300 морських піхотинців. Це стало б першим нарощуванням американських військ в регіоні після їх відведення в 2014 році.

"Захоплення Сангіна — це головний тактичний тріумф Талібану, — прокоментував захоплення району Міхаель Кугельман, експерт по Південній Азії Міжнародного наукового центру Вудро Вільсона. — Британія так багато інвестувала в Сангін в останні роки, намагаючись стабілізувати це місце, і втратила тут так багато своїх солдатів".

Сангін став найбільш смертоносним з усіх 400 районів Афганістану для американських і британських військовослужбовців. З 456 загиблих під час афганської кампанії британців, 104 було вбито в Сангіні в чотирирічний період. Батальйон морських піхотинців США під час семимісячного перебування в цьому районі в 2011 році втратив убитими 29 осіб (3/5 складу). Всього з моменту вторгнення в Афганістан у 2001 році в країні загинуло понад 1800 американських військовослужбовців.