RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Старі підвели молодь: ексклюзивні коментарі жителів Британії підсумків Brexit

"Апостроф" дізнався, що думають на Туманному Альбіоні з приводу результатів референдуму 23 червня

"Апостроф" дізнався, що думають на Туманному Альбіоні з приводу результатів референдуму 23 червня Більша частина жителів Великобританії висловилася на референдумі за вихід зі складу Європейського союзу Фото: EPA/UPG

Після проведення референдуму 23 червня, в якому 52% британців позначили бажання вийти зі складу ЄС, "Апостроф" розбирався, що думають про наслідки цього рішення його противники. Ці люди вважають, що "старі підвели молодь", вважають підсумки Brexit ксенофобськими і побоюються, що вони замкнуть країну у власному "островитянському маленькому світі". Крім того, ми наводимо найбільш популярні міфи, зібрані компанією Chatham House, за допомогою яких "євроскептики" переконували англійський електорат проголосувати за вихід країни з ЄС. Між тим історія з Brexit, схоже, буде мати продовження, оскільки вже понад півмільйона британців підписали петицію за проведення повторного референдуму про членство в Європейському Союзі. Парламент Великої Британії зобов'язаний розглядати будь-яку петицію, яка збирає більше 100 тисяч підписів.

Найбільш популярні міфи на користь виходу Великої Британії з ЄС, які англійські "євроскептики" згодовували англійському електорату, зібрала міжнародна аналітична компанія Chatham House:

Британія віддає ЄС занадто багато грошей

Ті, хто ратував за вихід, говорили, що країна щотижня витрачає на членство в ЄС 350 млн фунтів стерлінгів - близько 18 млрд фунтів стерлінгів на рік. Ці гроші слід залишати для потреб Британії, запевняли прихильники незалежності від Союзу, але при цьому не говорять про гроші, які Королівство отримує від Європи. Наприклад, британські фермери щорічно могли розраховувати на субсидії в кілька мільярдів фунтів. У підсумку в європейський бюджет в 2014-2015 роках пішло тільки 8,8 млрд фунтів.

Країна втрачає контроль над внутрішньою політикою

Прихильники виходу запевняють, що в різних сферах життя країни верховенство європейських законів підриває британський суверенітет. Однак, на думку Chatham House, щодо іммігрантів і в інших внутрішніх справах (питання пенсій, податків, освіти тощо) місцеві закони відіграють важливу роль, і Брюссель на них вплинути не може.

Членство в ЄС призводить до зростання кількості іммігрантів

Міграція з країн — не членів ЄС становить лише половину всіх тих, хто прибувають до країни. Щодо трудових мігрантів з Європи, то уряду доведеться і далі пускати їх в обмін на доступ на ринки цих країн і з тієї причини, що економіка і далі буде потребувати приїжджих для певних категорій робочих місць. І хоча єврофоби вважають, що іммігранти б'ють по соціальних службах, але їхній внесок в економіку з лишком покриває ці виплати.

Британія втрачає суверенітет

Незалежність означає право писати закони, за допомогою яких можна керувати країною. Але за нинішньої глобалізації це право не пріоритетним. Є країна членом ЄС чи ні, але на неї так чи інакше будуть впливати рішення, які приймає географічний сусід і великий торговий партнер. Однак членство в Союзі давало шанс впливати на ці процеси на свою користь, і зазвичай ця тактика працювала успішно.

На вихід

Хоча результати референдуму мають рекомендаційний характер, уряд готовий почати процедуру виходу з Європейського Союзу. Настільки ж рішуче налаштовані і в ЄС. Віддавши данину повазі вибору більшості британських громадян, голова Євроради Дональд Туск, голова Європарламенту Мартін Шульц, Жан-Клод Юнкер, який очолює Єврокомісію, і голова Ради Євросоюзу Марк Рютте у спільній заяві після публікації результатів голосування попросили Британію запустити механізм виходу якомога швидше.

Тим часом самі британці, схоже, ще не до кінця розуміють наслідків цього "шлюборозлучного процесу", але ті, хто залишився в меншості, світлого майбутнього не чекають.

Річард Тайнен, голова компанії The Funding Center з Кардиффа

Я відчуваю себе спустошеним. Ми опинилися в меншості, і нічого хорошого після цього голосування не отримають ні Велика Британія, ні Європа. І найбільше я засмучений через молодь, адже 70% 18-25-річних виступили за те, щоб залишитися. По суті, старі трагічним чином підвели нашу молодь.

Я дуже стурбований тим, що ми станемо "маленькою Британією", закритою в ксенофобській, спотвореній у часі реальності. Але ідея "маленької Британії" - це фантазія; мрії про те, щоб консерватори в країні повернули собі колишню славу 1950-х, однак це зовсім острівна, пихата, зарозуміла і така, що повністю ігнорує глобалізацію, позиція.

Моя 16-річна донька також дуже переживає, вона у відчаї від того, наскільки люди спокійні і як вони зберігають позитив. Роботи нам тепер додасться. Перший міністр Шотландії (Нікола Старджен) щойно заявила, що, безумовно, на порядку денному постало питання про другий референдум (перший відбувся 18 вересня 2014 року, на ньому було винесено питання "Чи Повинна Шотландія стати незалежною державою?", за збереження членства у складі Великої Британії проголосували 55% шотландців).

Сьогодні наша країна розділена як ніколи, я боюся, що екстремізм отримає повний карт-бланш, особливо в плані економіки; вкрай праві виконали непогану роботу, звинувативши Європу в тому, що з'явилася проблема імміграції, а потім звинувативши імміграцію в інших гріхах. Щодо економіки я підозрюю, що в найближчі кілька тижнів нас буде штормити. Після новини про результати референдуму британський (фондовий) ринок впав на 5%, а європейські ринки — на 10%! Ці гойдалки, звичайно, стабілізуються, але загалом ми станемо біднішими.

Ті, хто точно виграє від виходу, — це політики, пропагують крайні праві погляди. В першу чергу — Борис Джонсон (колишній мер Лондона) і Найджел Фараж (лідер британських євроскептиків, який очолює Партію незалежності Об'єднаного Королівства). Екстремісти у нас представлені здебільшого в середовищі вкрай правих всередині Консервативної партії і Партії незалежності Об'єднаного Королівства. І вони продовжать ще активніше висловлювати цю расистську риторику. І нехай Бог нам у цьому випадку допоможе.

Найбільшою помилкою уряду в принципі стало те, що питання про референдум опинився на порядку денному в перших рядах.

Мег Ніфсі, студентка останнього курсу Даремського університету

Я думаю, що такі результати референдуму про членство в ЄС були неминучі. Як людина, яка представляє молоде покоління, я зараз читаю багато коментарів моїх однолітків в онлайні, які відгукуються про думку 17 млн осіб, котрі голосували за вихід, як про ксенофобську. Погоджуєтеся ви з результатом чи ні, але справа тут зовсім не в проблемі імміграції, а в тому, що надто багато людей живуть у бідності, ось вона і вплинула на результат голосування. Хтось зі студентів засмучений результатом і з тієї простої причини, що тепер в університетах буде менше грошей на різні дослідження. Але це проблеми, скажімо так, привілейованих верств населення, а що ж це рішення буде означати для мільйонів людей, яким у Великій Британії треба вирішувати більш нагальні завдання, припустимо, як заробити собі на прожиток?

Результат референдуму демонструє проблему величезної нерівності в Сполученому Королівстві. Так, деякі голосували за вихід, тому що бояться іммігрантів, які можуть зайняти їхні (робочі) місця, але більшість вибрала цей варіант просто тому, що вона втомилася, втомилася виживати після рецесії.

Більшість населення в регіонах, яке виступило за вихід з ЄС, - це традиційно електорат лейбористів. Але тепер тут в авангарді консерватори, саме вони прагнуть представляти інтереси бідних і говорять про те, що люди все тугіше затягують паски. І ось ми бачимо, як ця категорія населення використала шанс заявити про себе. Насправді вони не бояться економічної невизначеності після виходу, вони і так жили всі ці роки у досить скрутних обставинах.

Що буде тепер? Напевно, варто поцікавитися, коли тепер збереться вийти (зі складу Великої Британії) Шотландія.

Між тим історія з Brexit, схоже, не закінчилася, оскільки вже понад півмільйона британців підписали петицію за проведення повторного референдуму про членство Великої Британії в Європейському Союзі. Документ уже зареєстровано на сайті парламенту, який зобов'язаний розглядати будь-яку петицію, що збирає більше 100 тисяч підписів. Варто зазначити, що в парламенті країни домінують противники виходу з ЄС. Крім того, британці просять ввести щодо референдуму про членство країни в ЄС нове правило, згідно з яким повторний референдум повинен проводитися, якщо явка була нижче 75% або якщо частка тих, хто проголосував за або проти виходу країни з ЄС, становить менше 60%. Зазначимо, що явка на референдум 23 червня склала 72%, а за вихід з Євросоюзу проголосували 52% британців.

Читайте також

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Для того, щоб розблокувати кордон, Київ та Варшава мають більше розмовляти один з одним

Польські фермери живуть у "совку", а Росія ними користується - політолог Якуб Корейба

Польський політолог Якуб Корейба пояснив, чому фермери влаштували фактично тероризм проти України і чи замішана тут Росія