RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Друга Тетчер: чого чекати Україні від нового прем'єра Великобританії

Новому британському прем'єру Терезі Мей доведеться зосередитися на переговорах з Брюсселем про вихід з ЄС

Новому британському прем'єру Терезі Мей доведеться зосередитися на переговорах з Брюсселем про вихід з ЄС Тереза Мей стане новою господинею резиденції британських прем'єрів на Даунінг-стріт 10, змінивши на цій посаді Девіда Кемерона Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 13 липня, Девід Кемерон проводить свій останній день у статусі прем'єр-міністра Великобританії. Вже ввечері на цій посаді його повинна змінити Тереза Мей, яку називають "новою Маргарет Тетчер". Це майже напевно означає завершення публічних суперечок у лавах британських консерваторів, пов'язаних з тим, що лідер партії не підтримує вихід країни з ЄС — Тереза Мей пообіцяла реалізувати Brexit. Нового прем'єра чекають складні переговори з Брюсселем, а також вирішення внутрішніх проблем, пов'язаних з виходом з Євросоюзу. Однак експерти сходяться на думці, що зміна прем'єра не стане причиною зміни позиції Великобританії щодо важливих для України питань.


У вівторок, 12 липня, Девід Кемерон провів останнє для себе засідання уряду в статусі прем'єр-міністра Великобританії. Вже сьогодні до вечора його на цій посаді повинна змінити міністр внутрішніх справ Тереза Мей. 11 липня її обрали головою правлячої Консервативної партії, після того як ряди претендентів на пост покинула останній конкурент — Андреа Лідсом. Сьогодні ж Кемерон представить королеві Єлизаветі II своє прохання про відставку. Всі церемонії пройдуть в Букінгемському палаці за участю нового і старого прем'єрів.

Мей з 2010 року очолювала не найпростіше міністерство Великобританії, аналог МВС — Home Office. До перемоги консерваторів на виборах в 2010 році вона неодноразово займала високі посади в так званому тіньовому кабінеті, сформованому опозицією.

Конкуренти один за іншим відмовилися від боротьби за прем'єрське крісло. Як зізналася міністр енергетики Андреа Лідсом, авторитет Терези Мей в партії виявився занадто високим. Британські оглядачі зазначають, що особливо очевидним є лідерство Мей серед жінок-політиків - вона стане другим в історії країни жінкою-прем'єром. Першою, як відомо, була Маргарет Тетчер. Досить популярним стало порівняння екс-глави МВС з цим легендарним і в той же час скандальним політиком — Терезу Мей часто називають "другою Залізної леді". Пояснюється це тим, що її характеризують як жорсткого, наполегливого, навіть впертого і замкнутого політика. Під час політичних землетрусів на Альбіоні ці якості багатьма сприймаються як позитивні.

Як зазначив в коментарі європейської редакції видання Politico один із британських міністрів, Мей буде набирати на кожну посаду свого Кабінету "кращих людей" — тобто кумівства, якими зловживав Кемерон, на його думку, очікувати не варто. Колишні колеги Мей характеризують її виключно з хорошої сторони: називають її працьовитою людиною, яка стоїть горою за людей, які зуміли завоювати її довіру.

Позицію Мей по виходу Британії з ЄС можна охарактеризувати як "ні нашим, ні вашим". Вона була помірним противником Brexit, хоча вже давно має однозначну позицію з питання мігрантів: на посаді глави внутрішніх справ вона виступала за зниження рівня міграції в Великобританію. У 2015 році Мей відмовилася ввести квоти на розміщення біженців, чого хотів Брюссель. Але оскільки з початку 2000-х вона виступала на підтримку одностатевих шлюбів і рівноправності для жінок (до речі, значну частину міністерських крісел отримають жінки), виступаючи при цьому за оновлення партії, Мей навіть заслужила звання "ліберального консерватора". З цього можна зробити висновок, що в плані ідеології вона не є дуже цільним політиком. У британській пресі пишуть, що через релігійного виховання (Мей виросла в родині вікарія) вона частіше керується тим, що в її розумінні добре чи погано, а не ідеологічними міркуваннями.

Тереза Мей, незважаючи на те, що вона виступала проти Brexit, пообіцяла реалізувати процес виходу Великобританії зі складу Євросоюзу. При цьому Лондон, за її словами, має намір отримати максимально вигідні умови, а формальна процедура в 2016 році не почнеться, адже потрібно ще розробити стратегію виходу.

На думку аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євгенія Ярошенко, саме переговори з Брюсселем будуть однією з двох головних завдань нового прем'єр-міністра Великобританії. Друга — пошук компромісу між Англією і трійцею з Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії, більшість жителів яких проголосували проти виходу Британії з ЄС, і тепер погрожують провести референдум про вихід із Сполученого Королівства. "Терезу Мей можна порівняти з Уінстоном Черчіллем по важкості завдання, яке випадає на долю політика, що переступив поріг Даунінг-стріт. Новому прем'єру долею відведено роль кризового менеджера в найскладніший період британської історії з часів Другої світової війни", — сказав Ярошенко "Апострофу".

Експерт сумнівається, що Лондон найближчим часом буде щось кардинально змінювати у сфері зовнішньої політики: "На тлі постбрексітного періоду не варто очікувати активних кроків Лондона на інших зовнішньополітичних напрямках. Зокрема, Британія не буде підключатися до врегулювання української, сирійської та інших міжнародних криз. Однак позиція нового прем'єра до Росії також навряд чи зміниться. Однак Британії доведеться почати пошук нової ідентичності. У зв'язку з цим можливе зміцнення відносин з США. Розміщення додаткового батальйону НАТО в Естонії під британським командуванням свідчить, що Лондон уже почав приділяти більше уваги трансатлантичній безпеці. Не виключається також посилення співробітництва в рамках Співдружності Націй, багато членів якої в останні роки демонструють стрімке економічне піднесення (Індія, М'янма, Малайзія, ПАР, Кенія, Нігерія)".

Експерт "Майдану закордонних справ" Олександр Хара вважає, що новому прем'єру в першу чергу доведеться поставити перед новим Кабінетом завдання виходу зі складу ЄС. "Звичайно, велика частина її уваги буде присвячена цьому. Тому що життєво важливо визначити, на яких умовах вони будуть співіснувати з європейським співтовариством. Не думаю, що відносно України Лондон кардинально змінить свою позицію. Британія — не той корабель, який може розгортатися в протилежному напрямку з усіх питань. Ми знаємо британську прислів'я, що "у Британії немає постійних союзників, а є постійні інтереси". Так ось інтереси Великобританії абсолютно чітко збігаються з інтересами українського суспільства з тієї точки зору, щоб повернути Росію до виконання формальних та неформальних міжнародних домовленостей", - зазначив Хара "Апострофу"

Політолог, науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України Сергій Толстов солідарний з точкою зору своїх колег. Він вважає, що Мей зобов'язана уникнути політичної кризи в країні, адже більшість парламентаріїв до референдуму виступали проти виходу країни з Євросоюзу: "Кабінету Терези Мей буде не до другорядних питань. Йому важливо отримати вотум довіри в парламенті і сформувати органи, які будуть вести переговори з Єврокомісією. Перехідний період буде досить серйозним".

Толстов не виключає, що з часом може втратити актуальність переговорний формат "Великої п'ятірки" — США, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, — адже в нього повинні входити провідні країни ЄС. "Залишаються G7, НАТО і Рада Безпеки ООН - три провідних організації, в яких Британія продовжуватиме брати участь. Думаю, суттєвих зрушень у позиції Лондона не передбачається. Тобто, з одного боку будемо спостерігати інтровертність, а з іншого — спадкоємність, ну і втрату впливу на дискусію в рамках Європейського Союзу", — сказав Толстов.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде