RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Болгарський маятник: чи зможе президент Радєв "хитнути" країну в бік Москви

Експерти в один голос запевняють, що новому болгарському президенту навряд чи вдасться щось радикально змінити у зовнішньополітичному курсі країни

Експерти в один голос запевняють, що новому болгарському президенту навряд чи вдасться щось радикально змінити у зовнішньополітичному курсі країни Експерти вважають, що зміни зовнішньополітичного курсу Болгарії від нового президента Румена Радєва очікувати не варто Фото: EPA/UPG

На виборах президента, що відбулися в неділю, 13 листопада, в Болгарії, переміг кандидат від опозиційної Болгарської соціалістичної партії Румен Радєв. Пан Радєв, колишній командувач ВПС Болгарії, заслужив імідж проросійського політика, готового навіть визнати анексію Криму. Того самого дня, нагадаємо, відбулися президентські вибори в Молдові, де також переміг проросійський політик Ігор Додон. Як вважають експерти, формування "проросійського поясу" навколо України є тривожною тенденцією, що свідчить про успішність спроб Росії розколоти Європу. Водночас фахівці вважають, що Румен Радев та Ігор Додон не зможуть значною мірою змінити зовнішньополітичні вектори своїх країн через те, що обидві держави є парламентськими республіками.

Суперниця Румена Радєва, кандидат від правлячої партії ГЄРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) Цецка Цачева визнала свою поразку: "Хочу привітати пана Радєва і пані Іліяну Йотову з категоричною перемогою. Також хочу подякувати всім, хто підтримував мене під час кампанії. Ймовірно, і в мене були промахи. У мене достатньо самокритичності, щоб визнати той факт, що частина провини лежить на мені".

За даними ЦВК Болгарії, у другому турі Радєв набрав 59,35% голосів (понад 2 млн виборців), тоді як кандидат від правлячої партії ГЄРБ змогла набрати лише 36,17% (1,2 млн голосів).

Одразу після визнання своєї поразки Цачева заявила про готовність залишити посаду спікера парламенту і навіть піти з парламенту, якщо партія прийме таке рішення. У свою чергу прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що йде у відставку, оскільки "у правлячої партії немає більшості".

У разі відставки уряду країні загрожують дострокові парламентські вибори, які у свою чергу можуть призвести до зміни вектора державної політики. Адже після парламентських виборів 2014 року проєвропейська партія ГЄРБ, отримавши 32,67% голосів виборців і 84 місця в парламенті, змогла сформувати навколо себе коаліцію і створити уряд. Болгарська соціалістична партія, що отримала 15,40% і 39 парламентських місць, пішла в опозицію, гостро критикуючи чинний уряд. Тепер же ситуація може змінитися, оскільки Радєв симпатизує політиці Росії, а Болгарська соціалістична партія (колишня комуністична) завжди представляла російські інтереси в країні.

Зокрема, під час своєї виборчої кампанії Румен Радєв неодноразово вказував на те, що Болгарії необхідно налагоджувати відносини з Росією, а вже після перемоги на виборах він підтвердив свій намір домагатися зняття санкцій з Росії, які важко вдарили по сільському господарству Болгарії, критично залежному від експорту в РФ. Крім того, Радєв вважає, що Болгарія має стати більш незалежною у відносинах з Брюсселем і навіть, можливо, визнати Крим російським.

Крім іншого Радєв апелював до негативного досвіду болгарської євроінтеграції. Справа в тому, що значна частина вимог Брюсселя вкрай непопулярна серед населення Болгарії, яка є найбіднішою країною ЄС, залежною від дотацій. Рівень зарплат у Болгарії - один з найнижчих в Євросоюзі.

Усі ці обставини відкривають нові перспективи для проросійських сил у Болгарії, особливо в разі дострокових виборів у наступному році. Цю загрозу розуміють у Болгарії, зокрема в європейській партії ГЄРБ. Ще чинний болгарський президент Росен Плевнієв заявив, що Кремль намагається послабити і розділити Європу: "Гра пана Путіна полягає в тому, щоб зробити інші країни залежними. Саме для цього Москва підтримує популістські партії та рухи".

Експерти по-різному оцінюють можливі зміни в політиці Болгарії після того, як новий президент обійме посаду. Так, болгарський журналіст Іван Бедров заявив, що Радєв сам проклав собі шлях нагору. Він був командувачем болгарськими ВПС і служив у вищому командуванні вже в ті роки, коли Болгарія стала членом НАТО: "З цієї причини його називали як проросійським, так і проамериканським кандидатом. Однак підйом соціалістів, націоналістів та інших популістських рухів свічить про те, що прозахідній більшості буде дуже складно сформувати наступний парламент. Хоча всі вони декларують свою вірність ЄС і НАТО, однак є ризик втрати Болгарією довіри з боку союзників".

Водночас український журналіст Віталій Портніков звертає увагу на те, що в Болгарії президент - це представницька фігура, тому перемога проросійського кандидата не обов'язково призведе до яких-небудь значних змін. Подібної ж думки дотримується і політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. "Я думаю, що нам не варто особливо побоюватися з приводу окремих проросійських заяв кандидата, який переміг. По-перше, необхідно враховувати, що Болгарія — це парламентська республіка і виконавча влада знаходиться в руках Кабінету міністрів. У зв'язку з тим, що нинішній прем'єр-міністр подав у відставку, можуть відбутися дострокові вибори, проте зовсім необов'язково, що на них переможе соціалістична партія, до якої належить Радєв. По-друге, Болгарія є членом Євросоюзу та НАТО, тому навряд чи новому президенту вдасться щось радикально змінити в її зовнішньополітичному курсі".

У свою чергу завідувач відділом проблем воєнної політики філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у Дніпрі Олексій Іжак вважає, що зовнішньополітичні зрушення в бік Росії в політиці Болгарії будуть тільки тактичними: "Стратегічно нічого не зміниться. Зараз маятник хитнувся в інший бік, у бік популізму. Кандидати в президенти, які перемогли в Молдові (Ігор Додон, - "Апостроф") та Болгарії, – проросійські. Так, проросійські. Але свого часу Янукович теж був проросійським, однак він недовго пробув при владі".

Відомий український дипломат і голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко також переконаний, що наявна демократична система не дозволить проросійським силам в Європі домогтися повного успіху, тому що Росії просто нема чого запропонувати на відміну від Європейсього Союзу. "Думаю, що не варто турбуватися з приводу наслідків. Болгарія — це демократична країна, там є, нехай і не настільки розвинена, але дієва система стримувань і противаг; є парламент, уряд. У цих умовах новому президенту навряд чи вдасться щось радикально змінити. Крім того, Болгарія все-таки є країною ЄС, який дуже багато дає їй у плані інвестицій та інфраструктурних проектів. Хоча тенденція для нас і погана. Вона полягає в перемозі сил, які використовують популістську і проросійську риторику", - заявив "Апострофу" Богдан Яременко.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде