RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Болгарія відкриває фронт: чи продовжить Європа санкції проти Росії

Всередині ЄС і раніше вистачало розбіжностей в питанні антиросійських санкцій

Всередині ЄС і раніше вистачало розбіжностей в питанні антиросійських санкцій Новообраний президент Болгарії Румен Радев пообіцяв добитися скасування санкцій щодо Росії Фото: EPA/UPG

Новообраний президент Болгарії Румен Радєв пообіцяв домагатися скасування санкцій проти РФ і нагадав про заяву Дональда Трампа, який заявляв про готовність до діалогу з Росією. Російська сторона вже висловила надію, що той піде шляхом відміни обмежувальних заходів. Однак Трамп, якби навіть і хотів, у цьому році не буде визначати позицію Вашингтона і тим паче Європи в цьому питанні. Рішення про продовження чи непродовження санкцій буде прийнято країнами ЄС у грудні. Поки що, згідно з неофіційними повідомленнями, ЄС схиляється до того, щоб зберегти режим санкцій. Експерти також поки що не бачать, за рахунок чого окремі європейські країни можуть підіграти Москві і виступити проти продовження. У гіршому випадку, припускають вони, обмежувальні заходи можуть бути ослаблені.

14 листопада, вже на наступний день після виборів в Болгарії, переможець президентських перегонів, кандидат від Соціалістичної партії Румен Радєв заявив, що буде домагатися скасування санкцій проти Росії. За словами Радєва, для нього важливий "діалог і консенсус" — він послався на те, що багато країн висловилися за скасування санкцій проти Росії. Майбутній глава Болгарії пообіцяв тісно співпрацювати з урядом країни в цьому питанні. Також Радєв сказав, що хотів би вести діалог з президентами США і Росії, і нагадав, що раніше про готовність до діалогу з Москвою заявляв Дональд Трамп.

Ще в неділю, під кінець голосування, прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що його уряд подасть у відставку. У понеділок він передав на розгляд у парламент це питання. Найближчим часом Болгарію чекає період невизначеності. Можливо, збережеться парламентська більшість на основі партії ГЄРБ, котра підтримує політику Брюсселя, і саме вона сформує новий склад уряду. Ще один варіант — дострокові вибори в парламент, які можуть пройти навесні, з усіма наслідками. Принаймні, Борисов заявив, що його партія відмовляється від права висунути кандидатуру на посаду нового прем'єра і передасть всю владу соціалістам. А, значить, з певною ймовірністю, позицію офіційної Софії в питанні санкцій визначатимуть президент Радєв і його прихильники з проросійською позицією.

Тиждень тому в Reuters з посиланням на декількох інформаторів в дипломатичних колах Євросоюзу написали, що ЄС має намір продовжити санкції проти Росії в грудні, оскільки ситуація на сході України, як кажуть співрозмовники агентства, залишається такою самою. Термін дії економічного блоку санкцій закінчується 31 січня 2017 року, і рішення про продовження повинні підтримати всі держави-члени. У Європі побоюються, що в 2017 році продовження санкцій може наткнутися на певні труднощі, тому що існує ризик зміни позиції Вашингтона — реальні наміри новообраного президента США, який вступить у свої повноваження 20 січня, залишаються туманними. Ввечері 14 листопада Трамп поговорив з Володимиром Путіним по телефону (розмову ініціював російський лідер) і висловив надію на сильні і міцні відносини між США і РФ. Радник російського президента Сергій Глазьєв раніше висловив думку, що Трамп як прагматична людина скасує антиросійські санкції.

Якщо Дональд Трамп дійсно піде шляхом скасування або пом'якшення санкцій, це може посилити розбіжності всередині Європейського союзу і ускладнити наступне продовження санкцій. Серед країн ЄС за скасування санкційного режиму виступали Угорщина, Італія, Греція, Кіпр.

Втім, є не тільки негативні для України сигнали. В останні дні ряд країн виступили за продовження санкцій проти Росії. Таку позицію підтримала Швеція в особі спікера парламенту Урбана Аліна, а також Канада в особі глави МЗС Стефана Діона. Речник Держдепартаменту США Марк Тоннер також заявив минулого тижня, що позиція Вашингтона щодо антиросійських санкцій залишиться незмінною і після перемоги Дональда Трампа на виборах.

Болгарські оглядачі і близькі до Румена Радєву люди пояснюють його заяви політичною недосвідченістю і не очікують від колишнього генерала НАТО реальної зміни політичного курсу Софії. Він, скоріше, буде лідером-націоналістом на зразок прем'єра Угорщини Віктора Орбана або польського політика Ярослава Качиньського, голови партії влади.

Віталій Мартинюк, аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, найгіршим для України сценарієм вважає позачергові парламентські вибори в Болгарії, за які будуть виступати соціалісти. За його словами, спрогнозувати в такому випадку розвиток подій складно. В іншому випадку, тобто якщо поточна коаліція, очолювана партією ГЄРБ, сформує новий уряд, політика Болгарії практично не зміниться принаймні до кінця року, тому що президент у цій країні має досить вузькі повноваження. А на даний момент, за словами експерта, Софія повністю підтримує політику ЄС.

Соціалісти, яких представляє Радєв, мають лише 38 місць в парламенті з 240, тоді як ГЄРБ — 84. Виходить, якщо Соціалістична партія і зможе сформувати більшість, заручившись підтримкою інших опозиційних партій, вона все одно буде занадто строкатою, щоб можна було говорити про абсолютну підтримку ідей президента в парламенті. "Це буде така веселка з політичних сил, що соціалісти просто не зможуть там утримувати провідні позиції. Тому вони зацікавлені в дострокових виборах", — пояснив Мартинюк. Але дострокові вибори в 2016 році аж ніяк не відбудуться, тому малоймовірно, що Болгарія до кінця року перегляне свою позицію щодо санкцій.

Відповідаючи на питання, чи можуть у грудні проти продовження санкцій виступити інші країни, які раніше заявляли про свою незгоду з режимом санкцій, Мартинюк зазначив:

"Все-таки це члени ЄС, які проводять відповідальну політику. Щоб підняти питання про непродовження санкцій, необхідно мати якийсь привід. На даний момент такого приводу нема: ситуація на сході України не покращилася, Крим залишається анексованим, Росія не пішла на поступки. Зрозуміло, що в Кремлі це теж розуміють. Нам варто очікувати, що перед засіданням Європейської ради Росія зробить певні кроки, спрямовані на скасування санкцій. Це може бути, наприклад, обмін заручниками або конструктивні кроки з розведення сторін. Якщо Росія вдасться до таких демонстративних кроків, може підніматися в ЄС питання про зняття окремих санкцій", — вважає Мартинюк, але додає, що не вірить у таке рішення, якого хоче Кремль.

"Якщо відбудеться зміна влади в парламенті (Болгарії), — сказав "Апострофу" політолог-міжнародник, науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України Сергій Толстов, — тоді можна очікувати нового прем'єр-міністра, який, відповідно, і буде представляти Болгарію на саміті ЄС у грудні, коли буде вирішуватися питання про санкції. Що стосується президента, думаю, якийсь вплив його обрання все-таки матиме. Але, швидше за все, санкції будуть продовжені, або, може бути, ослаблені в окремих сегментах".

Тобто Болгарія, принаймні в особі наступного президента Румена Радєва, приєднується до групи держав, які виступають за скасування санкцій. "Якщо ряд урядів на саміті Європейського союзу висловляться проти продовження санкцій, то їх не буде, оскільки рішення приймається консенсусом. Або ж в результаті внутрішньої дискусії вони знімуть свої заперечення", — додав Експерт. Раніше всередині ЄС вистачало розбіжностей в питанні санкцій, але в кінцевому підсумку всі голосували за продовження. На думку Толстова, немає підстав очікувати чогось іншого в цей раз.

Солідарний з експертами і дипломат, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко. Він не вірить, що зміна влади в Болгарії буде принципово важливою для голосування по санкціям ЄС: "Звичайно, дискусії будуть. Але говорити, що це може стати поворотним моментом, я б не ризикнув. Є група країн, які вважають, що санкції треба знімати. Але є і значно більш впливова група країн, які вважають, що політика Путіна повинна бути відповідним чином оцінена і покарана. Моє особисте враження полягає в тому, що навряд чи на тлі того, що відбувається в Україні та Сирії знайдеться європейський політик, який скаже, що Путін одумався, встав на шлях виправлення, і тому його потрібно трохи підбадьорити".

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде