RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приватна розвідка США: Навіщо Росія розігрує політичний театр на Балканах

Москва створює низку криз у країнах колишньої Югославії

Москва створює низку криз у країнах колишньої Югославії Сербія відправила в Косовська-Мітровіцу поїзд з фразою "Косово - це Сербія" на 21 мові. Фото: EPA/UPG

Балканський півострів знаходиться на краю імперій. У регіоні з його вінегретом з національностей, релігій і політичних рухів були рівні умови для конкуруючих світових держав протягом усієї його історії. Росія змагалася з Австро-Угорської та Османською імперіями за вплив на територію в 19 столітті. У часи холодної війни Югославія стала ареною боротьби між СРСР і Заходом, незважаючи на офіційно позаблоковий статус після Другої Світової Війни. У 1991 році країна розвалилася. А розпад Радянського Союзу залишив Москву без можливості перебувати в близькому контакті з зачинателями новоутворених держав у період становлення незалежності, це завдання лягло на плечі Європейського Союзу. З того часу Захід панує в балканських державах в економічній сфері та сфері безпеки, розповідають у своєму звіті експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

Однак, як нагадують аналітики, Росія все одно підтримувала свої позиції на Балканах. І сьогодні, з поглибленням розбіжностей в Європейському союзі і невпевненості всередині Організації Північноатлантичного договору, Москва знову зосередила свою увагу на регіоні. Стабільність на Балканах була такою гарячою темою на зустрічі президента Росії Володимира Путіна з Кремлівським Радою безпеки в цьому році. Він навіть зазначив, що ця стабільність є головним пріоритетом для Москви. Інциденти втручання Росії на Балканах присутні. У той же час виникають питання про те, чи стане це наступним театром в триваючій боротьби Москви проти західної могутності та єдності. Зрештою, розпалювання напруженості в Сербії, Чорногорії, Боснії і Герцеговині та Македонії є для російської влади зручним засобом для посилення свого впливу і подальшого відволікання Заходу, вважають у Stratfor.

Брязкання зброєю в Сербії

Після закінчення "холодної війни" Сербія, на відміну від багатьох своїх сусідніх із Заходом країн, залишилася в центрі динаміки Росія-Захід. Країна використовує свої культурні та релігійні зв'язки з Росією, щоб підтримувати міцні відносини з Москвою, але також має намір продовжувати членство в Європейському Союзі. Однак за останні два роки вплив Росії в Сербії помітно зріс. За інформацією Белградського центру євроатлантичних досліджень, число російських ЗМІ та неурядових організацій у країні з 2015 року зросла з менш ніж дюжини до більш ніж 100. Дві головні новинні мережі Кремля – "Супутник" і "РТ" (раніше Russia Today) - почали пропонувати телевізійні програми, онлайн-новини і радіопередачі сербською мовою. Крім того, російська державна газета "Російська газета" друкує в Москві широко поширений тижневик "Недельник" і відправляє його в Сербію. У публікаціях часто використовується антизахідна риторика, наприклад, йдеться про бомбардування НАТО в 1999 році і підтримку Москвою Белграда в ході цього конфлікту. І ця стратегія, здається, працює. Опитування, проведене в лютому сербським тижневиком Vreme, показало, що близько 68% сербів віддають перевагу відносинам з Росією перед відносинами з Європейським союзом, підкреслюють аналітики Stratfor.

У той же час Росія і Сербія в останні місяці демонструють свої військові зв'язки. У жовтні 2016 року в Сирію відправився російський літак, у якому було 40 тонн продовольства, одягу та медикаментів з Сербії. У наступному місяці російські та білоруські військові проведуть тренування в Сербії, щоб вони співпали з навчаннями НАТО, що проходять через кордон в Чорногорії. Більш того, уряд у Белграді отримає протягом декількох тижнів шість винищувачів Міг-29, десятки танків і бойових машин в подарунок від Москви, яка також запропонувала продати їм зенітні ракетні комплекси "Бук".

Як стверджують у Stratfor, велика частина всіх цих подій - це політичний театр, покликаний апелювати до націоналістичних виборців Сербії напередодні президентських виборів 2 квітня. Але під політиканством Белграда ховається напруженість між країною і сусідніми державами, зокрема Косово, незалежність якого Сербія не визнає. У січні вони практично зіткнулися з конфліктом, коли уряд Косова розвернув спеціальні поліцейські сили, щоб зупинити поїзд, що йде з Белграда на північну територію, де проживають головним чином косовські серби, на поїзді була написана фраза "Косово - це Сербія" 21 мовою. Відповідаючи на цей інцидент, президент Косово Хашим Тачі обвинуватив Сербію в спробі використовувати "кримську модель" для захоплення північної частини своєї країни. Між тим міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич подзвонив своєму російському колезі, щоб попросити про підтримку, висловлюючи побоювання, що наближається нова війна.

Як створити кризу

Тепер, коли Косово знову грає з ідеєю перетворення своїх збройних сил безпеки в сумлінну армію, відносини між двома державами стають все більш напруженими. Сполучені Штати та інші члени НАТО загрожують припинити підтримку і захист Косова, якщо план буде виконаний. Тим не менш Тачі направив законопроект про затвердження регулярної армії в законодавчий орган, пославшись на недавні воєнні угоди Сербії з Росією і вплив Белграда в північному Косово в якості основи для цього заходу. Уряд у Приштині стурбований тим, що у Заходу не буде часу або уваги, щоб присвятити збереженню дев'ятирічного суверенної держави в безпеці. І якщо між Косово і Сербією будуть залишатися напружені відносини, Росія може використовувати їх для створення повномасштабної кризи на лінії фронту.

Фактично наразі Москва стикається зі звинуваченнями в тому, що вона намагалася провернути подібне в Чорногорії. Уряд країни звинуватив російські спецслужби в змові з метою замаху на Міло Джукановіча, який тоді був прем'єр-міністром, напередодні парламентських виборів у жовтні, щоб перешкодити його участі в членстві в НАТО. За словами колишнього головного прокурора Чорногорії, колишній заступник військового аташе Росії в Польщі, який був вигнаний з Варшави в 2014 році за шпигунство, організував цей план. Плюс до всього, Джуканович сказав, що Москва вливає гроші в парламентські кампанії країни напередодні виборів. Сербія затримала і депортувала групу росіян, звинувачених у плануванні перевороту, протягом декількох тижнів після голосування, а ще 21 підозрюваний був арештований в Чорногорії. Зі свого боку, Москва заперечує свою причетність до змови і звинувачує уряд країни у фальсифікації подій, щоб відкинути його в негативному світлі. Незважаючи на це, майбутні в 2018 році вибори можуть дати Росії ще одну можливість посіяти насіння розбрату в крихкому уряді Чорногорії.

Референдум про вплив Росії

У Stratfor впевнені, що голосування в Боснії і Герцеговині могло б дати Москві шанс збільшити її вплив. Президент республіки Мілорад Додік закликав до референдуму в наступному році щодо незалежності Республіки Сербської, у якій проживають головним чином православні серби. (Пропозиція нагадує "референдум" в Криму). Додік, який вперше запропонував референдум в ході своєї кампанії з президентства в 2014 році, не приховував своїх зв'язків із Кремлем. За два тижні до президентських виборів він здійснив поїздку до Москви, щоб зустрітися з Путіним, а в день виборів зв'язався з російським ультранаціоналістом і пропагандистом Костянтином Малофєєвим. Малофєєв - агент радника президента Росії Владислава Суркова, відзначають аналітики Stratfor. Повідомлялося, що обидва вони організували і фінансували "референдум" в Криму. Більш того, він прибув на день виборів з групою російських козаків, яку пізніше бачили на вулицях біля виборчих дільниць.

Додік зумів домогтися лише незначної перемоги в голосуванні, що обмежило вплив Росії в Боснії і Герцеговині. Тим не менше все більше російських ЗМІ проникають в країну через сербський кордон протягом останніх двох років, щоб поширити слово Москви. Незважаючи на те, що виборці у Республіці Сербській розділені з питання про відділення, кампанії в засобах масової інформації у Кремлі, швидше за все, будуть наростати з наближенням можливого референдуму.

Поширення дезінформації

У основному Македонія вже знаходиться в гущі російської дезінформаційної кампанії. МЗС Росії звинуватив Європейський Союз та Сполучені Штати в підтримці сепаратистських рухів серед албанської меншини тендітної країни, яка становить 25% населення. Протягом останніх декількох тижнів члени албанської громади Македонії вийшли на вулиці з протестами проти свого уряду. На думку Москви, Захід підтримує ці акції в інтересах створення так званої Великої Албанії. Відповідно до джерела Stratfor, посольства Німеччини та Австрії в країні намагаються протистояти пропаганді Росії, так само як і "Радіо Свобода", що фінансується США. Незважаючи на це, останні опитування показують, що більшість македонців у майбутньому швидше звернуться за допомогою до Росії, ніж до Заходу, тому що вони сумніваються в прихильності західних урядів. (Вашингтон, як повідомляється, планує скоротити фінансування для "Радіо Свобода", створивши вакуум в македонських ЗМІ для заповнення Росією), підкреслюють у Stratfor.

Хоча нестабільність в Македонії блідне у порівнянні з ситуацією в Косово або Республіці Сербській, ситуація там являє собою ще один приклад діяльності Росії на Балканах. Зрозуміло, не всі держави регіону погодилися з успіхами Москви: Хорватія, будучи членом Європейського союзу і НАТО, активно працювала над тим, щоб російські чи проросійські ЗМІ не поширювали свою діяльність усередині цих країн, стверджує джерело Stratfor. Інший член НАТО – Албанія також спробувала протистояти російському впливу, оскільки ЗМІ Кремля розширили охоплення, включивши до послуги контент на албанською мовою. Тим не менше ці кампанії обов'язково будуть продовжені. Для Москви втручання на Балканах – це дешева і високоприбуткова справа. В уряду Росії немає ілюзій, що він зможе виграти і балканські країни будуть на його боці. Натомість РФ розглядає регіон як осине гніздо. Підстьобуючи конфлікти, Москва могла б створити низку криз, занадто глибоких для того, щоб стримувати Європейський Союз або НАТО, тим самим отримуючи ще одну карту для того, щоб грати на переговорах із Заходом, підкреслили аналітики Stratfor.

Читайте також

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Для того, щоб розблокувати кордон, Київ та Варшава мають більше розмовляти один з одним

Польські фермери живуть у "совку", а Росія ними користується - політолог Якуб Корейба

Польський політолог Якуб Корейба пояснив, чому фермери влаштували фактично тероризм проти України і чи замішана тут Росія