RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін боїться всіх: приватна розвідка США

У Кремлі розгорілася серйозна боротьба за владу

У Кремлі розгорілася серйозна боротьба за владу Фото:

Федеральна служба безпеки РФ веде боротьбу за контроль над фінансовими потоками і активами в Росії. З-поміж іншого, про це свідчать обшуки, проведені співробітниками ФСБ в московських офісах Слідчого комітету (СК РФ). В результаті були затримані керівники московського підрозділу СК. Як наголошується в звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, контроль над комітетом важливий для консолідації влади, адже саме СК має право переслідувати в судовому порядку найвпливовіших людей в Росії. Інтриги в Кремлі, на думку "приватного ЦРУ", змусили президента Володимира Путіна засекретити графік своїх робочих поїздок і, по можливості, не покидати Москву.


19 липня співробітники ФСБ провели обшуки в московських офісах Слідчого комітету РФ. У результаті були заарештовані керівники московського підрозділу СК РФ. За даними фахівців приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, затримані є одними з найбільш відомих слідчих Росії. На їх рахунку - ряд гучних справ, в тому числі і щодо знаменитого нафтового гіганта ЮКОС. Їм будуть пред'явлені звинувачення в корупції.

За інформацією Stratfor, Слідчий комітет РФ має право переслідувати в судовому порядку найвпливовіших людей Росії. Керівник СК РФ Олександр Бастрикін давно лобіював максимальне розширення повноважень для свого органу. Проте останнім часом Бастрикін був активним критиком президента Володимира Путіна, служб безпеки і військових. З цієї причини встановлення контролю над СК РФ надзвичайно важливо, а наступ ФСБ на команду Бастрикіна може бути спробою консолідувати владу в силових структурах Росії.

Через тиждень після атаки на Слідчий комітет співробітники ФСБ здійснили обшук у будинку давнього керівника Федеральної митної служби Росії Андрія Бельянінова. На фотографіях видно, як працівники спецслужб відкривають взуттєві коробки, доверху набиті готівкою - мільйонами рублів і сотнями тисяч євро. У будинку високопоставленого чиновника були знайдені також дорогі колекції творів мистецтва. Андрій Бельянінов, до речі, є одним з близьких друзів Путіна - в 1980-і роки він служив з російським лідером в підрозділах КДБ у Східній Німеччині.

Аналітики Stratfor вважають, що ці жорсткі заходи покликані посилити контроль ФСБ над економічними та фінансовими потоками в країні. Все це представляє собою не тільки політичну, але і особисту небезпеку для Володимира Путіна, який, до всього іншого, змушений боротися з економічною кризою, що охопила Росію. Необхідність бути обережним, очевидно, і змусила Путіна сформувати віддану йому Національну гвардію, на чолі якої був поставлений Віктор Золотов — давній суперник ФСБ. Крім того, два тижні тому Путін раптово перервав усі свої внутрішні поїздки, а робочий графік президента РФ відтепер не буде оприлюднюватись. Все це змушує думати, що президент Росії не має можливості надовго покинути Москву. Ситуація з інтригами у Кремлі, схоже, підпорядковується формулі, описаній російським опозиціонером Романом Доброхотовим: "Менти бояться прокурорів, прокурори бояться Слідчого комітету, Слідчий комітет боїться ФСБ, ФСБ побоюється Кадирова, Кадиров боїться Путіна, а Путін боїться всіх".

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови