RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ймовірність дострокових виборів президента Росії дуже висока

Політолог Валерій Соловей розповів, чому Путіна можуть переобрати раніше запланованого терміну

Політолог Валерій Соловей розповів, чому Путіна можуть переобрати раніше запланованого терміну Російський історик і політичний експерт Валерій Соловей Фото: Консервативна Правозахисна Група/facebook.com/modusclubrus

В одному з додатків до липневого листа Мінфіну РФ йдеться про необхідність виділення на 2017 рік майже 15 млрд рублів на проведення президентських виборів в Росії, хоча за планом вибори президента РФ повинні відбутися тільки в 2018 році. На цей факт у вівторок, 20 вересня, звернули увагу деякі російські ЗМІ. Раніше про те, що влада Росії готує дострокові вибори, написав у себе в Facebook російський історик і політичний експерт ВАЛЕРІЙ СОЛОВЕЙ. В інтерв'ю "Апострофу" він зазначив, що ймовірність проведення виборів президента РФ на рік раніше досить висока. Більш того, він підкреслив, що кандидатом від партії влади на них може виявитися не Володимир Путін. В цьому випадку Росія, швидше за все, піде на певну нормалізацію відносин із Заходом, а значить - і з Україною. Зазначимо, що ступінь інформованості пана Солов'я, судячи з усього, досить висока, оскільки в серпні він точно передбачив призначення керівником Адміністрації президента РФ Антона Вайно, а також той факт, що кримська "диверсія" не закінчиться великою війною між Росією та Україною.

- Валеріє Дмитровичу, ваша інформація про те, що президентські вибори в Росії можуть відбутися у 2018 році, а роком раніше, певним чином отримала підтвердження в листі Мінфіну РФ на адресу суб'єктів бюджетного планування. Є ще які-небудь ознаки того, що влада РФ готує дострокові вибори?

Скріншот додатка до листа Мінфіну Росії від 21.07.2016 № 16-01-08/42065

- Такі ознаки є. І найбільш очевидна, найголовніша ознака - це те, що можливість проведення дострокових президентських виборів обговорюється вже з пізньої весни цього року. Принаймні, я почув про це саме пізньої весни. Це означає, що обговорення почалось ще раніше. А зараз воно інтенсифікувалося, і обговорюють уже терміни і техніку проведення виборів. І що найцікавіше, починають обговорювати навіть можливих кандидатів з боку партії влади. Тому що (і це може стати найбільшою несподіванкою) на ці президентські вибори влада може виставити іншого кандидата, тобто це може бути не чинний президент. Безумовно, точно цього ніхто не знає, але обговорення такої можливості йде. І я не думаю, що воно носить виключно спекулятивний характер. Є деякі підстави для нього. Це поки що головна ознака.

А наступна ознака, якщо відкинути чутки, може бути організаційно-кадровою – це якщо штаби "Єдиної Росії" залишаться в робочому стані, як і штаб "Яблуко", адже Григорій Явлінський заявив про намір балотуватися.

- Чи можна говорити про те, що останні кадрові перестановки в РФ зі значним посиленням багатьох позицій представниками силових відомств - це ще одне можливе свідчення того, що Путін намагається убезпечити себе у разі сценарію дострокових виборів?

- Так, якщо мати на увазі, що все це робиться під вибори, то, звичайно, про це можна говорити. Це створення страхувальної сітки.

- Ви кажете, що можливість дострокових виборів обговорюється. А якщо не секрет, в яких саме колах обговорюється - у верхньому ешелоні, серед політологів?

- Ні, це не те, що вигадали політологи. Я б сказав так, що джерело цієї чутки нагорі.

- Якщо Путін не піде на ці вибори, виникає питання: з якою метою їх проводити раніше? Щоб "злити" весь негатив, зароблений за останні роки, на його можливого наступника?

- Це одна з інтерпретацій, але є й інші, я їх не буду наводити...

- Саме їх і було б цікаво почути...

- Є деякі речі, які не варто поспішати проговорювати вголос, не варто бігти попереду потяга. Особливо в Росії.

- Як технологічно може бути обґрунтоване проведення виборів на рік раніше?

- Не знаю, хоча думаю, тут справа буде за Держдумою, а потім - за Конституційним судом. Послідовність більш-менш зрозуміла, а які будуть наведені аргументи - поки невідомо. Та й не факт, що таке рішення взагалі буде. Інтенсивність обговорення не означає, що рішення буде прийняте. Для Росії, та й для України, це типово – коли щось насправді готується, в процесі відбувається злив, потім з'являються чутки, обговорення... А потім нічого не відбувається, тому що з тих чи інших причин це рішення було визнане недоцільним, передчасним, непотрібним. Але я б все-таки оцінив можливість цих дострокових виборів як досить високу.

- А в процентному вираженні?

- Це залежить від точки зору... Адже в казино і 5-відсоткові шанси на виграш – високі. Добре, скажу вам так, як говорила блондинка з відомого анекдоту, яку теж запитали про шанси, - 50 на 50.

- Ряд експертів відзначає, що якщо на 2017 рік буде призначено проведення не чергових, а позачергових виборів, то у Путіна взагалі не буде можливості балотуватися...

- Так, ви праві, це випливає з самої букви закону. Хоча, звичайно, можна внести зміни в закон. У Росії до закону підходять дуже гнучко.

- Якщо рішення про дострокові вибори все ж буде прийнято, яким може бути його вплив на ситуацію у точках напруги, пов'язаних з Росією? Насамперед, звичайно, цікавить український вектор.

- Це буде залежати від того, хто, власне, буде балотуватися. І якщо це не буде Володимир Путін, а інший кандидат, то наскільки він буде вільний у своїх діях. Якщо це буде інший кандидат, то, швидше за все, мова повинна йти про спробу нормалізації відносин із Заходом, не з Україною. Україна для Росії - другорядний пункт з точки зору російського погляду на зовнішню політику. Але нормалізація відносин із Заходом, зняття санкцій, безумовно, передбачає і досягнення якогось рішення на українському напрямку. І, мабуть, в рамках Мінських угод, оскільки іншого ще нічого немає.

- Тоді, напевно, буде пошук компромісу і в сирійському питанні...

- Сподіваюся, тому що поки що в Сирії все розвивається в напрямку ескалації. Але ця ескалація зовсім не в російських інтересах. І зрозуміло, що Росія там зараз загрузла. Але вихід без досягнення якихось угод, які вона може оголосити переможними, став б для нинішнього російського керівництва серйозних репутаційним збитком. А ось що буде, якщо опиниться за кермом Росії нове керівництво, я не наважуюся сказати. Це багато в чому залежатиме від того, ким саме буде ця людина.

- Якщо від партії влади все ж піде не Путін, про якісь інші кандидатури вже можна говорити?

- А чому не можна? Можна говорити. Одна з цих кандидатур, наприклад, справляє враження дежавю.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію