RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російське Міноборони бреше про збитий в Сирії вертоліт

Павло Фельгенгауер спростував кілька тез російських військових

Павло Фельгенгауер спростував кілька тез російських військових Збитий в сирійській провінції Хомс російський вертоліт був немоделі Мі-25, а Мі-35М (на фото) Фото: Владислав Пермінов

Збитий 8 липня в сирійській провінції Хомс російський вертоліт точно був не моделі Мі-25, як заявляли в російському Міноборони, а Мі-35М. Також майже напевно можна стверджувати, що вертоліт збили не американською ракетою TOW - він міг бути уражений з ПЗРК. Правдоподібна версія, поширена групою розслідувань Conflict Intelligence Team, про те, що ведучий вертоліт міг бути випадково вражений своїм веденим, вважає російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Те, що збитий вертоліт був не моделі Мі-25 (як стверджували в РФ - належить армії Сирії, — "Апостроф"), а російський Мі-35М, - навіть не викликає сумнівів. Цілком можливо, що він був збитий не ракетою, а іншим вертольотом: ведений збив ведучого. Вони летіли парою, і тому це здається правдоподібним, але це не до кінця зрозуміло, тому що мало даних.

Теоретично і ракета TOW може збити на такій відстані. Але не так, як це видно на відео, і тим більше не на такій висоті — доказів цього немає жодних. Тож заява російського Міністерства оборони була брехливою (Міноборони РФ заявило, що вертоліт був збитий нібито з американського важкого протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) TOW, — "Апостроф").

Як мені здається, версія, що ведучий вертоліт був збитий другим, неприємна для Росії. Але ще гірше, якщо він був вражений з ПЗРК, тому що на цих вертольотах стоїть система придушення ПЗРК. Якщо вона не спрацювала, це взагалі поганий (для Росії) варіант. Зрозуміло, що первинні заяви російських військових були неправдою: він нікуди не вертався тощо (представник російської авіабази "Хмеймим" у Сирії стверджував, що всі вертольоти після виконання планових завдань благополучно і без втрат повернулися на аеродроми, — "Апостроф"). Вони просто не знали, що є відеореєстрація. Звичайно, для Росії величезною втратою стала загибель одного з наших най-найкращих бойових вертольотів.

Вертоліт був з боєприпасами і на бойовому курсі. Біля Пальміри, яку сирійська армія відвоювала в ІДІЛ за підтримки російської авіації навесні 2015 року, постійно йдуть бойові дії, контрудари ІДІЛ. Сама Пальміра не представляє великого інтересу, але навколо є нафтові поля, які дуже важливі. Вони були захоплені (силами ІДІЛ, — "Апостроф") разом з Пальмірою в травні 2015 року. Ці нафтові свердловини були останніми з контрольованих режимом Башара Асада. Для режиму Асада дуже важливо відновити там здобич, але поки це не представляється можливим — якраз через постійні активні сутички.

Власне там є наші бойові вертольоти, які надають вогневу підтримку. Вони базуються на базі в провінції Хомс, недалеко від Пальміри. Тому що з бази в Латакії туди бойові вертольоти літати не можуть — дозаправка у повітрі у наших вертольотів відсутня як клас.

Читайте також

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський