RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін зображує СРСР-2, забувши про важливу деталь

Олексій Арестович прокоментував новий виток холодної війни Росії та США

Олексій Арестович прокоментував новий виток холодної війни Росії та США Держдеп США заявив про припинення переговорів з Росією по досягненню перемир'я в Сирії через невиконання останньою домовленостей Фото: EPA/UPG

У понеділок, 3 жовтня, США оголосили про припинення діалогу з РФ про мирне врегулювання військового конфлікту в Сирії. Того ж дня, трохи раніше, стало відомо про рішення Москви вийти з угоди про утилізацію плутонію, який використовується для виготовлення ядерної зброї. Кремль висунув Вашингтону кілька умов, за яких дія договору може бути відновлена. Також американські ЗМІ повідомили, що Росія вперше розгорнула в Сирії зенітні ракетні комплекси C-300. Військовий експерт і популярний блогер Олексій Арестович нагадує, що РФ обдурила світове співтовариство, коли проголосила боротьбу з "Ісламською державою". На його думку, рішення Вашингтона про припинення діалогу означає, що США спільно з їхніми союзниками на Близькому Сході прийняли рішення сильніше втягнути Росію в конфлікт, щоб та зазнала значно більших втрат. Але їх влаштує і варіант, якщо Росія виведе свої війська з Сирії.

У зв'язку з призупиненням американцями діалогу з Росією щодо Сирії можу виділити кілька моментів. Перший — Росія не виконала свої декларативні цілі про боротьбу з "Ісламською державою". Всі її пропозиції США, Європі та НАТО про боротьбу з ІДІЛ виявилися фейками. Тому що близько 95% ударів було завдано по силах збройної опозиції. Більше року минуло, а Російська Федерація так і не розпочала боротьбу з ІДІЛ, тобто обдурила світове співтовариство. Друге — РФ звела свої дії до підтримки режиму Асада, співпраці з Іраном, "Хезболлою"... Отже, Москва підтримує Башара Асада, який, згідно з консенсусом світового співтовариства, з точки зору США і їхніх союзників на Близькому Сході, повинен піти. Цим Москва затягує конфлікт і діє безпосередньо проти США та їхніх союзників.

По-третє — росіяни скоюють численні військові злочини. Тільки за останній тиждень розбомбили два госпіталі. Рахунок убитих дітей уже пішов на сотні. По-четверте — перемир'я, яке півроку готували Керрі та Лавров, Обама і Путін, не проіснувало й тижня, як росіяни його порушили. Я так розумію, що було прийнято спільне рішення Сполученими Штатами та їхніми союзниками на Близькому Сході — Саудівською Аравією і Туреччиною — відмовитися від діалогу. А за відсутності діалогу основним рецептом є війна. Судячи з активних контактів між Саудівською Аравією і Туреччиною — лише за минулий тиждень міністри оборони і начальники штабів здійснили взаємні візити, — можу зробити висновок, що прийнято спільне рішення щодо розвитку конфлікту. І я думаю, що найближчим етапом стане передача збройної опозиції засобів боротьби з авіацією, щоб вони могли збивати російські та сирійські літаки і вертольоти. Якщо і це не допоможе, вони будуть потихеньку ескалірувати конфлікт, знаходити сили і засоби, щоб бити посилено по Асаду і росіянах, тим самим піднімаючи ціну війни для Росії.

Їх влаштує варіант, якщо Росія виведе свої війська. Або, навпаки, втягнеться у війну ще більше. Якщо РФ вийде з Сирії, це будуть великі іміджеві та політичні втрати для Кремля. Поки це — метод тиску на Москву. Захід не відмовиться від можливої участі Росії в урегулюванні конфлікту. Але немає жодних передумов для того, щоб Російська Федерація змінила свою позицію.

Росія вийшла з договору про утилізацію плутонію. Це, по суті, необхідний захід для підтримання ядерного потенціалу РФ. Просто не було приводу. Справа рухалася до роззброєння, але... І це все на тлі навчань стратегічних ядерних сил, які відбуваються зараз у Росії з 4 по 11 жовтня. Сторони роблять те, що вони завжди вміли робити в часи холодної війни. Тільки позиція Заходу змінилася, а Росія продовжує зображати СРСР-2, забувши, що в них зовсім не ті можливості, що були в СРСР. Наразі маємо загострення відносин Заходу і РФ. Головна мета Заходу — поставити Росію на цивілізовані рейки, з яких вона зійшла в 2014 році. А головна мета Росії — виторгувати у Заходу діалог на рівних. Однак вони забувають, що в усій РФ бюджет є меншим, ніж бюджет штату Нью-Йорк. Росіяни не усвідомлюють цього. На відміну від Китаю, який чудово розуміє співвідношення сил у світі та не лізе в жодні авантюри, а накопичує, накопичує, накопичує сили і займається переважно внутрішніми проблемами. Росія внутрішніми проблемами практично не займається, зате постійно лізе зі своїми імперськими комплексами.

Захід колись при Єльцині прийняв Росію до G20 і G8, інвестував туди і сподівався, що вона буде частиною Заходу, глобального світу. Але це все стало розпадатися ще з Мюнхенської промови Путіна, навіть раніше, починаючи з війни в Югославії. А тепер відносини, майже як на піку холодної війни, як у середині 80-х. Конфлікт буде поглиблюватися, і, думаю, що росіянам просто покажуть, чого варто їхня авантюрна політика, чисто у військовому вираженні — збитими, убитими... А потім зроблять чергову пропозицію про врегулювання.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС