RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заворушення в Мосулі: чому ІДІЛ не здасть місто так просто

І яка таїться небезпека в силах коаліції

І яка таїться небезпека в силах коаліції Збройні сили Іраку, за підтримки очолюваної США коаліції та бійців курдського ополчення, почали операцію зі звільнення Мосула від терористів ІДІЛ Фото: EPA/UPG

У ніч на понеділок, 17 жовтня, збройні сили Іраку за підтримки очолюваної США коаліції і бійців курдського ополчення почали операцію по звільненню Мосула від терористів ІДІЛ. Очікується, що в операції візьмуть участь близько 30 тисяч солдатів іракської армії, курдських повстанців Пешмерга і бійців загонів сунітів. "Апостроф" поцікавився у фахівців, наскільки ця операція може бути успішною.

Мосул, що на півночі Іраку, ІДІЛ захопив у червні 2014 року. На даний момент це останнє велике місто в зазначеній країні, яке контролюють терористи. Операцію по його звільненню готували кілька тижнів. За цей час іракська армія підтягла до лінії фронту додаткові сили, а в самому місті постійно поширювалися листівки із закликом бойовиків покинути місто. Також в ніч на неділю іракська армія розкидала над Мосулом десятки тисяч листівок, попереджаючи мирне населення про підготовку наступу.

У ніч на понеділок перед початком спецоперації у своєму телевізійному зверненні прем'єр-міністр Іраку Хейдар аль-Абаді заявив, що Мосул звільнять від насильства і терору ІДІЛ. Також він зазначив, що іракські війська та федеральна поліція будуть єдиними, хто безпосередньо увійде в місто, курди і шиїти залишаться прикривати передмістя, щоб не провокувати в Мосулі міжрелігійні зіткнення.

Міністр оборони США Ештон Картер заявив, що ця операція є "ключовим моментом в кампанії", і її мета - "нанесення ІДІЛ вирішальної поразки". У свою чергу американський генерал-лейтенант, командувач міжнародної коаліції Стівен Таунсенд зазначив, що операція по звільненню Мосула триватиме кілька тижнів, а може, й більше.

Такої ж думки дотримуються і в українському Центрі вивчення повстанських рухів. Експерт центру Олександр Кореньков вважає, що штурм буде довгим і може тривати навіть кілька місяців.

"Іділівці можуть без проблем затягнути штурм, це буде складна операція. Планується, що вона буде складатися з двох основних етапів. Спочатку вони спробують оточити місто, взяти його в кільце, залишивши невеликий коридор для мирних жителів, які захочуть покинути місто, а потім спробують штурмувати його по частинах. Сьогодні якраз почався наступ по двох напрямках — з східного почали з Пешмерга, близько п'яти тисяч осіб, і з південного напрямку, силами іракської армії і підрозділів народного шиїтського ополчення або сил народної мобілізації, як вони самі себе називають. Курдам вже вдалося звільнити близько дев'яти населених пунктів на Сході, вони подолали першу лінію оборони іділівців і просуваються далі. Ніякого серйозного опору вони поки що не зустрічали, крім поодиноких атак смертників", - розповів "Апострофу" Кореньков.

Експерт вважає, що іділівці не здадуть місто так просто, оскільки для бойовиків це важливий ідеологічний та економічний центр.

"Якщо іділівці без бою залишили таке місто, як Дабик (Сирія), тому що там жодних умов не було для оборони, то з Мосулом буде інша ситуація. Мосул підходить для оборони, і це важливий центр, не тільки політичний, але фактично це - ворота в Сирію, місто, яке дозволяє іділівцям підтримувати зв'язок між Сирією та Іраком. Крім того, це важливий економічний центр, тому що там великі нафтові родовища. І це дуже важливий ідеологічний центр, тому що саме в Мосулі в 2014 році було проголошено так званий халіфат. Нинішній лідер Абу Бакр аль-Багдаді оголосив там про створення ІДІЛ і оголосив себе халіфом", - зазначає Кореньков.

За різними підрахунками, в Мосулі зараз близько 5-7 тисяч іділівців. "Але порахувати їх дуже важко, тому що, за даними ООН, зараз у Мосулі 200 тисяч мирного населення, і зрозуміти, хто з них іділівець, а хто - ні, дуже важко", - зазначає Кореньков.

У той же час експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко впевнений, що, враховуючи, що з півдня місто атакує іракська армія, а з інших боків наступають курдські воєнізовані формування Пешмерга, шанси на взяття Мосула досить високі. Однак, як вважає експерт, тут є одна проблема. Якщо терористи ІДІЛ почнуть ховатися в цивільних кварталах, то можуть бути великі жертви серед мирного населення, не виключено, що і іракський уряд, і курди зупинять операцію.

"Однак Мосул можна оточити, і рано чи пізно, у іділівців закінчаться ресурси і вони будуть змушені піти і здатися", - повідомив "Апострофу" Ярошенко.

На його думку, коаліція зважилася на штурм зараз, оскільки позиції ІДІЛ значно ослабли. "Іділівці воюють на багатьох фронтах: у Сирії проти курдів, проти урядових військ, проти помірної опозиції, в Іраку вони воюють проти іракських курдів, проти шиїтів, сунітських загонів. І вони не можуть на багато фронтів розірватися. Доводиться десь відступати. До того ж, іракська армія за останні два роки істотно зміцнилася, цьому сприяли Іран і США, і вони півроку масштабно готувалися до наступу на Мосул", - розповідає Ярошенко.

Раніше успішній боротьбі з ІДІЛ в Іраку заважав міжконфесійний конфлікт, тому що шиїти не хотіли звільняти ті території, які могли дістатися сунітам, а суніти - ті території, які могли відійти шиїтам. Але зараз, за словами Ярошенка, їм вдалося досягти консенсусу заради боротьби з ІДІЛ.

Журналіст Іван Яковина вважає, що операція по звільненню Мосула займе максимум два місяці. При цьому, за його словами, існує небезпека, що почнуться сутички між курдами та іракською армією. "Одні кажуть, що курди будуть входити в Мосул, інші - що не будуть... Але я думаю, що все-таки вони увійдуть в місто, і в результаті це може закінчитися тим, що можуть початися сутички між курдами і іракською урядовою армією", - повідомив "Апострофу" Яковина.

Також він зазначив, що незважаючи на заяви командувача антитерористичними силами Іраку Абдульгани Ассад про те, що як тільки військові сили підійдуть до міста, відкриються гуманітарні коридори, найбільше при штурмі постраждає все ж мирне населення.

Читайте також

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Біньямін Нетаньяху не здатен зробити як легендарна Голда Меїр, - ізраїльський журналіст

Влада Ізраїлю припустилася цілої низки серйозних помилок