RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий теракт в Туреччині: які цілі обирає ІДІЛ

Характер теракту в турецькому нічному клубі нагадує паризькі події у листопаді 2015 року

Характер теракту в турецькому нічному клубі нагадує паризькі події у листопаді 2015 року У новорічну ніч в Стамбулі невідомий відкрив стрілянину по відвідувачах нічного клубу Reina, в результаті чого загинули щонайменше 39 осіб Фото: EPA/UPG

Теракт, що було скоєно у новорічну ніч в престижному стамбульському нічному клубі Reina, забрав життя чотирьох десятків людей. Більше половини жертв - іноземці. За своїм характером подія нагадує теракт у паризькому концертному залі "Батаклан", який стався в листопаді 2015 року - і тоді, і зараз терорист відкрив автоматний вогонь по скупченню людей. Це вже п'ятий теракт в Туреччині за останні два місяці, тому фахівці сумніваються, що країна здатна впоратися з погрозами - існує занадто багато факторів дестабілізації, які навряд чи зникнуть в найближчому майбутньому.

У новорічну ніч Туреччину потряс черговий теракт. Внаслідок стрілянини з автомата в переповненому нічному клубі Reina в Стамбулі загинули 39 людей, серед яких, як мінімум, 24 іноземця. 69 осіб було поранено. Всього на момент атаки в клубі знаходилися 500-700 осіб. Перед тим як увійти до закладу, терорист, одягнений у білий костюм, застрелив офіцера поліції і одного перехожого. Через паніку, стрілок з місця злочину втік.

Особу злочинця поки не встановлена. Відповідальність за вчинення теракту взяла на себе "Ісламська держава" (ІДІЛ), однак зв'язок стрілка з організацією не доведений. Слідство розглядає версію, що атаку здійснив виходець із Середньої Азії - ймовірно, громадянин Киргизстану або Узбекистану. На це вказують свідчення затриманих в кінці грудня прихильників ІДІЛ, а також кадри, що було отримано з камер спостереження.

Після трагедії прем'єр-міністр країни Біналі Йилдирим заявив, що терор не залякає Туреччину, оскільки жодна держава не застрахована від терористичних атак. За словами президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, екстремісти намагаються дестабілізувати Туреччину. З початку листопада 2016 роки це вже п'ятий теракт в цій країні. Наприклад, в грудні біля стадіону стамбульського футбольного клубу "Бешикташ" загинули 40 людей. У скоєнні трьох атак звинувачуються члени заборонених в Туреччині курдських угрупувань - "Робочої партії Курдистану" (PKK, РПК) а також "Яструбів свободи Курдистану".

Найбільшим в історії Туреччини за кількістю жертв залишається подвійний теракт в Анкарі, який 10 жовтня 2015 року влаштувала пара смертників, швидше за все, прихильників ІДІЛ. Тоді загинули понад 100 осіб. Якщо курди вибирають своїми жертвами в основному поліцейських або військових, то прихильники ІДІЛ б'ють найчастіше по місцях великого скупчення людей, які не можуть ані сховатися, ані захиститися. Так сталося і зараз. На ісламістів вказує і той факт, що теракт було скоєно під час святкування Нового року, в нічному клубі, що серед ісламістів вважають гріховним явищем. На думку директора Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України Олександра Богомолова, новорічний теракт в Туреччині дуже нагадує напад, який стався в листопаді 2015 року в паризькому концертному залі "Батаклан".

Нічний клуб Reina знаходиться під мостом через Босфорську протоку, яка розділяє європейську і азіатську частини Стамбула. Це один з найпопулярніших і найпрестижніших закладів в країні. Тут відпочивали світові поп-зірки на кшталт Дженніфер Лопес та Енріке Іглесіаса.

Як написав у Facebook екс-генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко, нездатність турецької влади контролювати ситуацію "стає очевидною". "Немає підстав вважати, що ситуація в сфері безпеки в Туреччині найближчим часом покращиться, - підтвердив "Апострофу" Олександр Богомолов. - Це абсолютно точно. Є кілька чинників, які постійно присутні - загроза з боку курдських сепаратистів, екстремістських ісламських угруповань, крім того Туреччина бере участь в збройному конфлікті в Сирії. Все це ще буде дуже довго тривати. Туреччина повинна попереджати такі події, працюючи "на землі", з джерелами інформації... "

Крім того, Туреччина зіткнулася з масованим напливом біженців з Сирії (станом на грудень - 2,7 млн осіб) та інших близькосхідних країн, що також позначається на рівні безпеки. Відзначимо також, що з 36 підозрюваних в організації теракту в Анкарі в жовтні 2015 року, 35 осіб мають турецьке громадянство, що лише підвищує рівень терористичної загрози. Тим часом, на думку тюрколога Олеся Кульчинського, теракти в Туреччині могла направляти "третя сила". "Зважаючи на логіку терактів, дві сили, які воюють між собою в Сирії, раптом переключаються на Туреччину - це ІДІЛ, PKK і "Яструби свободи Курдистану". Оскільки в ІДІЛ вочевидь беруть участь вихідці з Середньої Азії, то виникає питання, а чи не може подібний напрямок терактів координувати якась третя зовнішня сила, якій протистоїть Туреччина в Сирії ", - припустив у розмові з "Апострофом" Кульчинський.

Він також зазначає, що спрямованість терактів вказує на першочергову мету виштовхати Туреччину із західної коаліції в Сирії, змінити вектор розвитку країни. Наприклад, російські громадські та політичні діячі Володимир Жириновський і Олександр Дугін виступали за те, щоб виштовхати Туреччину з НАТО. "Це корелюється з тим, як Туреччина увійшла в останнє ірано-російське перемир'я по Сирії. Тому можна прогнозувати, що теракти, які, можливо будуть здійснені в подальшому, будуть мати схожий характер", - пояснив свою думку Кульчинський. Тим більше, що, навіть незважаючи на участь Туреччини в перемир'ї, її позиція суперечить російським інтересам.

Інша мета, вважає тюрколог, - зіпсувати інвестиційний клімат в Туреччині, стимулювати зростання невдоволення нинішньою владою Туреччини, а також перешкодити туристичному бізнесу. За останніми даними Міністерства культури і туризму Туреччини, в 2016 році відвідуваність країни мандрівниками вже впала на 30%. Як заявляв глава POYD, Асоціації професійних готельєрів Туреччини, Хакан Дуран, 2016 рік став для галузі роком втрат і збитків. Тому новий 2017 рік, Туреччина зустрічає без особливого оптимізму.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС