RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Лише вакцина може врятувати від госпіталізації або смерті – головний санлікар Ігор Кузін

Наша мета - до кінця року вакцинувати від COVID 70% населення

Наша мета - до кінця року вакцинувати від COVID 70% населення Ігор Кузін Фото: moz.gov.ua

В Україні офіційно підтвердили чергові випадки зараження новим штамом коронавіруса "дельта", який є більш агресивним та смертоносним, ніж той, з яким ми мали справу раніше. Чи варто чекати чергового спалаху, як МОЗ готується до четвертої хвилі захворюваності, чи будуть посилювати карантин та які переваги матимуть вакциновані? Про це, та багато про що іншого в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу" розповів головний санітарний лікар України ІГОР КУЗІН.

- У світі бушує новий штам коронавіруса "дельта". Вже офіційно зафіксовані випадки зараження і в Україні. У світі цей штам привів до збільшення кількості інфікованих, країни відкладають послаблення карантину. Чи розглядається зараз можливість посилення карантину в Україні? До того ж, за вашими словами, Україну може накрити четверта хвиля коронавіруса в кінці осені - на початку зими. Чи слід чекати в цей період нового локдауна?

- Ми дійсно розглядаємо можливість спалаху коронавірусної хвороби в осінньо-зимовому сезоні. Однак ми робимо все для того, щоб четверта хвиля пройшла з мінімальними наслідками і навантаженням для медичної системи, для української економіки, для українців в цілому. Посилення карантину буде залежати від епідситуації. Це визначається показниками адаптивного карантину, виходячи з яких ми будемо розуміти, в якій зоні опиниться Україна в цілому або її конкретні регіони.

Також, до кінця літа ми плануємо зробити 10 млн щеплень проти COVID-19. Проміжні результати репрезентативного національного дослідження показують, що принаймні 30% українців, не враховуючи вакцинованих людей, вже перехворіли коронавірусом. Це ті люди, які мають набутий після хвороби імунітет. Ця когорта населення може бути менше уражена при виникненні спалаху "дельта" штаму, а тому ми розраховуємо, що і навантаження на нашу медичну систему буде меншим, ніж під час попередніх сезонних спалахів. Але ми готуємося і до найгірших сценаріїв.

Пам'ятайте, щеплення проти COVID-19 ефективно запобігають важкому перебігу хвороби і рятують життя. Тільки завдяки вакцинації, ми можемо бути більш захищені. Навіть якщо ви захворієте, перебіг хвороби буде значно легшим і ви зможете уникнути госпіталізації або смерті. Наприклад, за попередньою публікацією досліджень від управління охорони здоров'я Великобританії, деякі вакцини мають ефективність понад 90% в запобіганні госпіталізації при захворюванні штамом "дельта".

- Щодо вакцинованих жителів України, ходили розмови про надання певних послаблень для цієї категорії людей в період посилення карантину. Наприклад, дозволити їм ходити в ресторани або кінотеатри. Ми будемо відвідувати громадські місця по QR-коду?

- Це все буде вирішуватися відповідною постановою Кабінету Міністрів. Дійсно, ми розглядаємо в майбутньому таку можливість. Йдеться про використання "внутрішнього" ковідного сертифіката. Це електронний документ, який ви зможете згенерувати в додатку "Дія", який підтверджує факт щеплення проти COVID-19.

Серед різних опцій, в тому числі, розглядається можливість дозволити працювати підприємствам з вакцинованими співробітниками, які будуть відвідувати щеплені проти COVID-19 клієнти. І це допоможе нам зменшити навантаження на економіку, не піддаючи ризику громадян.

- Щодо комбінування вакцин. Ми знаємо про рекомендації щодо вакцини AstraZeneca та її можливого комбінування з Pfizer & BioNTech і Moderna. А ось в Чилі і Таїланді мають намір посилювати вакцинованих CoronaVac третім щепленням - Pfizer, Moderna або AstraZeneca. Чи треба чекати такого в Україні?

- Міністерство охорони здоров'я України ухвалює подібні рішення, спираючись на результати міжнародних досліджень, рекомендації виробника вакцини й аналізу аналогічного досвіду інших держав. Національна технічна група експертів з питань імунізації, як головний дорадчий орган МОЗ, рекомендувала дозволити так зване "мікшування (змішування) вакцини", але при чіткому дотриманні певних умов.

Йдеться про можливість введення другої дози препарату Comirnaty/Pfizer-BioNTech після першої дози м-РНК вакцини Moderna, якщо немає можливості закінчити вакцинацію таким же препаратом. Також, якщо у людини була важка алергічна реакція організму на першу дозу векторної вакцини від AstraZeneca, дозволяється ввести другу дозу Comirnaty за рішенням лікаря.

Відповідне рішення групи експертів вже є, тому зараз розглядається питання про оформлення відповідного наказу та розробку детальних покрокових інструкцій в таких випадках.

Фото: kyivcity.gov.ua

- Часто МОЗ при виробленні рекомендацій посилається на дослідження інших країн. Невже в Україні немає можливості проводити подібні дослідження самостійно?

- Зазвичай такі дослідження не ініціюються державою, в тому числі через можливий конфлікт інтересів з виробником в сфері закупівель лікарських засобів. Переважно, такі дослідження ініціює фармацевтичний сектор.

Однак до нас звертаються з-за кордону з пропозиціями провести клінічні випробування лікарських препаратів. Існує національний реєстр клінічних випробувань, де можна швидко переглянути всі клінічні дослідження, які офіційно проводяться в Україні. Ця сфера дуже добре зарегульована та відкрита. До того ж, на сайті Міністерства можна побачити відповідні накази. Зараз вже 5 таких досліджень завершені, ще більша їх частина знаходяться в процесі або на старті.

Наприклад, 12 липня в Україну звернулася корпорація з США з пропозицією провести у нас клінічні випробування препарату для профілактики і лікування COVID-19.

- В Україні трохи збільшився відсоток бажаючих вакцинуватися, але їх все одно не більше 50%. А для досягнення колективного імунітету має бути вакциновано не менше 75% населення. Що робиться для популяризації вакцинації серед українців, коли ми отримаємо колективний імунітет і, нарешті, забудемо про обмеження і маски?

- Я підкреслю, що вакцинація в Україні добровільна і безкоштовна.

Майже два з половиною мільйони українців вже отримали безпечні та ефективні щеплення від COVID-19. З них понад мільйон вже завершили вакцинацію і захищені від COVID-19.

Зараз Україна в день робить більш 100 тис. щеплень. І ці темпи будуть рости, паралельно з надходженням нових вакцин та з відкриттям нових майданчиків для вакцинації.

Ми успішно ведемо комунікаційну кампанію щодо популяризації вакцинації проти COVID-19 серед населення. Соціологія дійсно показує зростання бажаючих зробити щеплення. Ми робимо все для того, щоб відповідно до дорожньої карти вакцинації від COVID-19 прищепити до кінця року більше 70% дорослого населення. І я думаю, нам це вдасться.

Незважаючи на те, що ми зараз відносимося до "зеленій зоні" епідбезпеки, не варто забувати про прості правила. Щоб запобігти поширенню коронавірусної хвороби нам потрібно вакцинуватися, носити маски в людних місцях, дотримуватися соціальної дистанції, уникати скупчень людей і користуватися антисептичними засобами. COVID-19 все ще серед нас і ми повинні робити все для того, щоб уберегти себе і оточуючих нас людей.

- Попередньо термін цифрових ковід-сертифікатів становить 180 днів. В Україні є люди, які отримали повну вакцинацію ще в березні. Що їм робити, коли термін дії сертифікатів закінчується? Чи буде повторна вакцинація?

- Зараз немає спільного бачення того, який алгоритм ревакцинації вибрати на наступні періоди. Уряди деяких країн розглядають, і вже на серйозному рівні ухвалюють рішення про введення "бустерної дози". Що це таке? Людина отримала дві дози стандартного щеплення і через півроку-рік отримує ще одну додаткову - підсилюючу.

За даними досліджень, це дозволяє отримати більш тривалий імунний захист і відповідь. Це один зі сценаріїв ревакцинації. Інший сценарій - коли людина отримала базовий курс (два щеплення) і через рік має повторно отримати аналогічні два щеплення.

Вивчення тривалості цього імунітету ще триває. Коли ми отримаємо хоча б попередні результати від країн, які почали використовувати бустерні дози, то зможемо виробити ту чи іншу стратегію ревакцинації.

- Зараз повністю вакциновані українці можуть отримати паперовий міжнародний сертифікат вакцинації, але через свого сімейного лікаря. Для "сімейників" це додаткове навантаження, адже їм необхідно ще приймати хворих пацієнтів. Чи потрібно буде отримувати паперовий міжнародний сертифікат після запуску цифрових ковід-сертифікатів? І, якщо людина не користується додатком "Дія", чи можна якось спростити процедуру отримання паперового документа?

- Процедура насправді проста. Ви можете звернутися за Міжнародним посвідченням щодо вакцинації до свого сімейного лікаря. Дані про щеплення він візьме з електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), заповнить свідоцтво і роздрукує його. Або впише в паперовий документ поля з ЕСОЗ.

Так виглядає Міжнародний сертифікат про вакцинацію Фото: facebook.com/nataliya.timko

Тепер щодо цифрового ковідного сертифіката. Цей документ буде відповідати вимогам EU Digital COVID Certificate Єврокомісії. Його мета - вільне та безпечне пересування громадян під час пандемії коронавірусу як всередині країни, так і під час міжнародних подорожей.

Однак, я хочу підкреслити, що кожна країна сама встановлює умови перетину кордону іноземцями та особами без громадянства. МЗС України у співпраці з Міністерством охорони здоров'я та Мінцифрою проводять копітку роботу з кожною країною щодо взаємного визнання міжнародних документів про імунізацію від COVID-19. Вся актуальна інформація для подорожей громадян України за кордон - умови в'їзду та транзиту, контакти посольств і консульств України за кордоном - доступна на онлайн карті МЗС України.

- Через високого рівня госпіталізації, багато лікарень були перепрофільовані для прийому хворих коронавірусом. Як йде процес повернення медичних установ до своїх попередніх обов'язків? І як швидко лікарні зможуть знову повернутися до прийому ковідних пацієнтів, в разі нового сплеску захворюваності?

- З огляду на спад захворюваності коронавірусом, в частині лікарень були згорнуті ковідні відділення. Цей процес відбувався ще на початку червня. Зауважу, що хворих не кинули напризволяще. Пацієнти, які в той час ще перебували на стаціонарному лікуванні - отримали належну медичну допомогу.

Закриття таких відділень - це лише фінансово-адміністративний механізм. Там залишилися працювати ті ж лікарі, які за потребою зможуть повернутися до лікування ковідних хворих. Щоб відновити повноцінне функціонування цих відділень - знадобиться близько тижня.

Всі ці установи забезпечені достатньою кількістю засобів індивідуального захисту і кисню, яких вистачить на осінній сезон.

- Чи не впав рівень обов'язкових вакцинацій проти інших інфекційних захворювань? Чи варто чекати в Україні спалахів кору, дифтерії?

- При недостатньому рівні охоплення плановою вакцинацією, ми не виключаємо можливих спалахів інфекційних хвороб, які ви назвали. Якщо говорити про рутинну вакцинацію, яка передбачена Національним календарем профілактичних щеплень, то за підсумками минулого року, коли країна була в умовах жорсткого локдауну, проти основних інфекційних хвороб було щеплено 80% дітей. Це при тому, що рекомендований показник становить 95%. На тлі карантинних заходів - це дуже хороший показник. У багатьох країнах рівень вакцинації знизився до 60 і навіть менше відсотків.

У поточному році, за прогнозами ми можемо вийти на 70% щеплених. Вже зараз ми проводимо селекторні наради і виїзди в регіони, плануємо можливі додаткові раунди вакцинації перед початком нового навчального року, щоб збільшити цей показник.

- Які головні завдання ви поставили собі на посаді головного санітарного лікаря України та які з них ви збираєтесь виконати в найближчій і середньостроковій перспективі?

- Перш за все, моїми завданнями є виконання моїх прямих обов'язків. Ми працюємо відповідно до Плану дій уряду, де є в тому числі досить чіткі індикатори охоплення рутинними щепленнями. Це один з показників.

Також - розвиток системи громадського здоров'я на рівні країни. З 1 липня на рівні всієї країни запрацювали обласні центри контролю і профілактики хвороб. Раніше вони називалися обласними лабораторними центрами МОЗ. Відтепер, це єдині структурні підрозділи, підпорядковані Міністерству, які займаються контролем над розповсюдженням інфекційних та неінфекційних захворювань, розслідуванням спалахів, імунопрофілактикою, лабораторними дослідженнями, тощо. Зараз я концентруюсь на цій реформі, над розробкою нормативних документів, які дозволять цим підрозділам повноцінно працювати.

Ми також успішно працюємо над планом розвитку сучасного біокластера, який би гарантував нам фармацевтичну незалежність держави, а розвиваємо систему біобезпеки та біозахисту - ефективного інструменту, здатного швидко реагувати на будь-які надзвичайні ситуації.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів