RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

​Аграрії почали посівну у стресових умовах - Скоцик

Цього року посівна кампанія в Україні через жорстку податкову політику почала нагадувати гасіння пожежі. Аграріїв позбавили стимулюючої системи оподаткування, а обіцяних дотацій не дали. При цьому імпортні складові виробництва подорожчали в рази.

Про це заявив лідер Аграрної партії, економіст Віталій Скоцик в інтерв’ю інформаційному агентству Agravery, зазначивши, що усе це зумовлює подальше зростання цін на продукти харчування.

За його словами, уряд не виконав обіцянку компенсувати аграріям втрату спецрежиму ПДВ дотаціями.

«Влада «розводить» аграріїв. Уже третій місяць немає не лише дотацій, а навіть інформації про умови та схеми їх надання! Особливо потерпають аграрні виробництва, орієнтовані на внутрішній ринок - тваринницькі, овочівницькі, птахівницькі, садівницькі. Найближчим часом Україна може опинитися без власного молока і м'яса. Відродження молочного скотарства займе 10-15 років», - припустив Скоцик.

Експерт констатує, що через дії урядовців уже в 2015 році аграрне виробництво скоротилося на 4,5%. На початок минулого року земельний податок сплачувався з 32 млн га ріллі, а вже на кінець року тільки з 16 млн га. Тобто маємо подальшу тінізацію галузі.

Скоцик зазначає, що агровиробництво на понад 80% прив'язане до імпортних складових. Наприклад, дизельне паливо Україна купує за кордоном за валюту. А долар цього року знову подорожчав.

«На тлі недавнього падіння гривні зростають витрати на все аграрне виробництво. Підприємства втрачають і без того дефіцитні оборотні кошти. Посівна проходить у режимі гасіння пожежі», - каже він.

Політик прогнозує, що зростання витрат відіб’ється в цінах на продукти харчування вже влітку та восени — після завершення аграрного циклу виробництва.

«Уже маємо стрімке зростання цін на молоко, хліб, м'ясо. На завершення ж циклу виробництва харчі подорожчають ще суттєвіше. Це призведе до зниження споживання, спровокує інфляцію, яка ще більше підкосить національну валюту. І за це все відповідальний Кабмін, який ми попереджали про наслідки, ще коли урядовці збиралися скасовувати спецрежим ПДВ», - наголосив Скоцик.

На його думку, проблеми сільгоспвиробників почалися саме 2015 року, коли аграріїв почали позбавляти спеціального режиму оподаткування ПДВ, що був абсолютно безкорупційним механізмом і дозволяв спрямовувати кошти на закупівлю насіння, добрив, запчастин.

«Сумніваюся, що владі вистачить сміливості визнати провальною свою аграрну політику», - підкреслив Віталій Скоцик.