RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У США пояснили, чому російському газу в обхід України не місце в Європі

США розкритикували ідею будівництва газопроводу "Північний потік-2", що йде з Росії в Європу в обхід України.

Про це в інтерв'ю виданню Комерсант заявив спецпосланець і координатор Держдепартаменту США з міжнародної енергетики Амос Хочстейн.

На його думку, "Північний потік-2" – це не комерційний проект, оскільки потужностей української газотранспортної системи цілком вистачає для поставок газу в Європу.

"Трубопровід через Україну працює і працював добре. Так, може знадобитися ремонт і модернізація, але в цілому він відповідає своєму призначенню. Створювати ситуацію, коли 80%, якщо не більше російського газу для Європи буде зосереджуватися тільки в одному місці в Німеччині, не має сенсу ні з точки зору енергобезпеки, ні з точки зору економічної безпеки", - підкреслив представник Держдепу.

Такий проект, за його словами, лише шкодить конкуренції, а також завдасть шкоди економіки України.

"Україна — це частина цієї стурбованості. Але це не сфера відповідальності Росії, це відповідальність Європи. Україна має дохід у більш ніж $2 млрд від транзитних зборів. Загроза позбавлення цього доходу схожа на спробу тиску на Україну в період, коли її економіка знекровлена. Я не знаю, як вони переживуть це", - зазначив він.

У той же час Хочстейн виступив за будівництво газопроводу "Південний коридор", по якому повинен піти газ в Європу з Азербайджану. Це, на його думку, сприятиме конкуренції, диверсифікує джерела енергії в Європі і убезпечить її.

"Північний потік-2 надсилає той самий газ того ж самого постачальника просто не через Україну, а через Німеччину, і це все, що він робить, по "Південному коридору" піде газ з Азербайджану, а може бути, в майбутньому і з Туркменії в Європу. Тобто в Європу прийдуть нові джерела енергії", - підкреслив представник Вашингтона.

Як повідомляв "Апостроф", США мають намір рекордно збільшити видобуток газу в наступні 25 років.