RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Росії виключили відмову від української ГТС

Залежність Росії від газотранспортної системи України триватиме як мінімум найближчі кілька років.

Про це заявив в інтерв'ю "Апострофу" російський економічний аналітик, фахівець з нафтогазового ринку Михайло Крутіхін.

"У Росії сильна залежність буде зберігатись від ГТС України навіть за межами 2019 року, коли угода "Газпрому" і "Нафтогазу України" закінчить дію. Оскільки до цього моменту Росія не зможе створити якусь інфраструктуру в Європі, щоб скасувати транзит через українську територію. Тому доведеться продовжувати цю угоду, незважаючи на всі бажання російського керівництва якось покарати Україну і позбавити її транзиту. Це (відмова від використання української ГТС, - ред.) просто не вийде зробити. Якщо "Газпром" хоче виконувати свої зобов'язання перед західними споживачами російського газу, то доведеться робити це з допомогою України", — відзначає аналітик.

Він стверджує, що Україна з Росією дуже сильно пов'язані трубопроводами, і тому Росія поки що без України в цьому питанні обійтися не зможе. На відміну від України.

"Судячи з усього, доходи України від транзиту газу можуть коливатися в межах 2 або 3 млрд євро, не більше. Це багато, звичайно, враховуючи нинішній стан української економіки, але цифра все-таки така, яку можна пережити", — вважає Крутіхін.

Також аналітик нафтогазового ринку Михайло Крутіхін пояснив, чому російський газ для України повинен коштувати менше 130 $.

Інтерв'ю "Апострофа" з Крутихиным читайте на сайті найближчим часом.

Нагадаємо, що 7 червня президент України Петро Порошенко в ході засідання Національної ради реформ з питань енергоефективності заявив, що в цьому році очікує ціну на газ у районі 160-180$.

Як повідомляв "Апостроф-Економіка", контрактна ціна на російський газ для України у другому кварталі 2016 року в розмірі $177 за 1 тис. куб. м без знижки була комфортніше цін європейського спота.