RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Росії назвали несподівану ціну на газ для України

У відповідь на заяву РФ про нову ціну на газ для України російський економічний аналітик, фахівець з нафтогазового ринку Михайло Крутіхін пояснив, чому він повинен коштувати менше 130 $.

Про це Крутіхін розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Як я вже сказав, у "Газпрому" на кордоні з Німеччиною, наприклад, за маршрутом "Північний потік-1" ціна 150 доларів. Але він продає Німеччині цей газ по 128 доларів. Тобто зазнає там збитків. От треба виходити з цієї ціни. У листі, наскільки я знаю, йдеться про те, що ціна повинна визначатися ціною на найближчому газовому хабі, а це австрійський газовий хаб Баумгартен", - пояснює Крутіхін.

"Крім того, ціна повинна бути ще з вирахуванням вартості транспортування - від східної України через Україну, Словаччину до Австрії. Таким чином, яка зараз ціна там? Вона там дуже низька, менше 130 доларів. Тому якщо від цієї ціни ще відняти вартість транспортування, то це буде зовсім смішна ціна, та ще якщо додати прохання "Нафтогазу України" зробити якусь знижку, то тоді ми побачимо, що ціна зовсім неправдоподібно низькою буде", - пояснює фахівець.

Інтерв'ю "Апострофа" з Крутіхіним читайте на сайті найближчим часом.

Нагадаємо, що 7 червня президент України Петро Порошенко в ході засідання Національної ради реформ з питань енергоефективності заявив, що в цьому році очікує ціну на газ у районі 160-180$.

"Диверсифікація маршрутів енергопостачання, поява конкурентних джерел, а також зниження світових цін на нафту і газ призвели до зниження ціни на газ з $337 в I кв. 2015 року до $227 в IV кв., і на цей рік ми говоримо про ціну $160-180 за 1 тис. куб. м", - зазначив Порошенко.