RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Стрибок ціни на газ для українців: прем'єр дав пояснення

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пояснив введення нових тарифів на газ для населення України.

Про це Гройсман розповів в інтерв'ю українському порталу Укрінформ.

"Ринкова ціна на газ. Коли мова йде про 6879, ця ціна формується наступним чином: німецький хаб, газові торги, вибирається ціна плюс транзит, плюс розподіл по Україні, з'являється ціна з податками. І вона на сьогоднішній день становить 6879 грн, це 100% вартості", - сказав прем'єр.

Також він розповів і про вартість українського газу.

"Український газ коштує 4849 грн без ПДВ. І це означає, що 50% від ціни - державна рента. Це платіж, який сплачує той, хто добуває газ. Це означає, що на нього теж є ринкова ціна. Але те, що зараховується в бюджет, спрямовується і на потреби держави також", - зазначив Гройсман.

За його словами, населенню з невеликим рівнем доходу не варто побоюватися нових цін на газ, оскільки держава надасть їм субсидії.

"Коли було 2-3-4 ціни в країні, ті, хто керував цим всім, у тому числі ті, хто мав стосунок до влади (не хочу називати), вони на цьому все життя заробляли", - каже прем'єр-міністр.

"Ті, хто повинен бути захищений, буде захищений, а ті, у кого палаци або великі будинки, ну вони повинні платити. І вони будуть платити за це", - додав Гройсман.

Детальніше про те, чим обернеться для українців подорожчання газу читайте у статті Віктора Авдєєнка "Рішення Кабміну щодо тарифів на газ призведе до підвищення цін на опалення і гарячу воду" для "Апостроф. Економіка".