RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Стало відомо про "газовий" лист України в адресу Росії

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що пропозиція "Газпрому" в рамках контракту на постачання газу від 2009 року потребуватиме передоплати відразу 3 млрд кубометрів, що не влаштовує українську сторону, у зв'язку з чим "Нафтогаз" направив зустрічну пропозицію.

Про це він сказав в ефірі одного з українських телеканалів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Існуючий контракт побудований таким чином, що для того, щоб почати відбір газу, ми повинні відразу зробити передоплату великого обсягу... Це мінімум 3 млрд куб. м, які на сьогодні Україні не потрібні, це завищений обсяг і це є серйозною проблемою цього контракту", - сказав Коболєв.

За словами голови "Нафтогазу", чинна редакція контракту також не передбачає гарантійних зобов'язань з боку "Газпрому" в частині точності виконання графіка подачі газу і напрямків його подачі.

"Які гарантії, що весь газ буде подано, що він буде поданий саме в ті точки відбору, які контролює українська держава і які ми можемо перевірити? Тобто існує багато неврегульованих питань", - заявив Коболєв.

У зв'язку з цим "Нафтогаз" направив "Газпрому" лист з пропозицією підписати додаткову угоду до контракту на постачання газу від 2009 року, в якому будуть обговорені деталі можливих поставок у третьому кварталі цього року.

Як повідомляв "Апостроф", Коболєв також заявив, що реальна ціна запропонованого Україні "Газпромом" газу на третій квартал з урахуванням його більш високої калорійності складе $172-175 за 1 тисячу кубометрів.