RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Гучне рішення суду в Україні по "Газпрому": у РФ дізналися про більш серйозний удар

Російські журналісти назвали "пшиком" рішення Вищого господарського суду України відмовити російському газовому монополістові "Газпром" у скасуванні штрафу Антимонопольного комітету України (АМКУ) на суму 85,97 млрд грн ($3,5 млрд), вказавши при цьому на набагато більшу для компанії небезпеку.

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на сайті російського пропагандистського каналу Life.

"Вердикт українського суду, по суті, звичайний для Києва "пшик" — підсумкове рішення за цим позовом за Стокгольмським арбітражем. Якщо поставки газу в Європу через Україну знизяться (що вже планує зробити "Газпром" за рахунок введення третьої черги "Північного потоку"), позов втрачає свій сенс. Набагато небезпечнішою для російського монополіста є репутаційна атака, на яку, судячи з усього, пішли в Fitch", - зазначають у статті.

"Скраплений природний газ (СПГ), який раніше не сприймали серйозно, може потіснити в Європі традиційний російський, написали у своєму свіжому "Середньостроковому прогнозі на європейському газовому ринку" аналітики корпорації, штаб-квартира якої знаходиться в Нью-Йорку. Щоб утримати ринок, "Газпрому" доведеться продовжити переглядати контракти на догоду споживачу, вважають в Fitch. Компанія може втратити частину частки ринку або маржі в Європі у середньостроковій перспективі. Однак серйозність втрат буде залежати від того, наскільки компанія готова піти назустріч вимогам європейських споживачів.", - пише журналіст.

"Втім, витрат можна і уникнути, якщо "Газпром" відмовиться від "нафтової" прив'язки в контрактах, знизить обсяги поставок газу на умовах "бери-або-плати" (коли покупець заздалегідь зобов'язується викупити весь законтрактований газ, якщо фізично газ не відбирає — то все одно продовжує платити) і відмовиться від обмежень по його перепродаж (що може, наприклад, перешкоджати реверсу газу на Україну з тієї ж Словаччини). На стороні монополії, пишуть у Fitch, досить низькі витрати на видобуток і транспортування ($3 на транспортування млн БТЕ) та істотні незадіяні потужності з видобутку газу", - йдеться в статті.

Як повідомляв "Апостроф", сьогодні експерт Союзу нафтогазопромисловців Росії Рустам Танкаев виключив оплату "Газпромом" штрафу Україні.