RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Росія рекордно знижує ціну на газ для Білорусі

Росія і Білорусь майже повністю погодили нову формулу розрахунку ціни на російський газ, що передбачає зниження ціни на 30% у 2017 році.

Про це повідомляє Комерсант, посилаючись на результати переговорів профільних відомств РФ і Білорусі.

У підсумку ціна газу для Мінська знизиться приблизно до $100 за 1 тис. кубометрів з нинішніх $132, причому формула її визначення повністю зміниться.

Зараз у формулі в доларовому вираженні враховуються ціна газу на Ямалі, витрати на транспортування до Білорусі, зберігання та реалізацію на місцевому ринку. Нова формула буде повністю рублевою, розповіли джерела, знайомі з ходом переговорів. Це знизить ризики Білорусі, пов'язані з коливанням курсу долара.

Потім вартість газу в Білорусі продовжить знижуватися і зрівняється з ціною в РФ до 2025 року, коли має запрацювати єдиний ринок електроенергії двох країн.

Якщо нові умови будуть затверджені, Білорусь погасить борг перед "Газпромом", включаючи пеню, за старою ціною, а Росія повністю відновить заморожені в ході конфлікту поставки нафти в країну.

Співрозмовники додають, що, хоча схема погоджена на робочому рівні, її ще потрібно затвердити на найвищому. У Міненерго РФ і апараті віце-прем'єра Аркадія Дворковича, який опікується переговорами, відмовилися від коментарів. У "Газпромі" заявили, що домовленості "на даний момент не досягнуто".

Віталій Крюков з Small Letters додає, що хоча Росія йде на чергові поступки Білорусі за ціною на газ, цей крок логічний і є продовженням інтеграції білоруської економіки з російською газовою та енергетичною галуззю.

Як повідомляв "Апостроф", Мінськ і Москва ведуть переговори про погашення Білоруссю боргу за російський газ у розмірі $270 млн, у свою чергу Росія обіцяє повернути поставки нафти на білоруські НПЗ на колишній рівень.