RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Стало відомо, як Туреччина обдурила Росію з газопроводом в обхід України

Туреччина отримала контракт з Росією щодо будівництва газопроводу "Турецький потік" в обхід України на дуже вигідних для себе умовах.

Про це "Ехо Москви" заявив російський економіст, колишній перший заступник голови Центробанку РФ Сергій Алексашенко.

Він нагадав, що проект угоди передбачає будівництво перших двох ниток газопроводу – одну суто для потреб Туреччини і одну в Європу. Але Євросоюз поки отримати газ по цьому газопроводу не погодився.

"При цьому дуже жорстко турки сказали, що Газпром володіє тільки морською частиною, як тільки труба виходить на берег – це вже турецька компанія. Тобто, ніякого доступу на турецький ринок Газпром не отримує. Плюс, Газпром зобов'язався – чи Путін, але від імені Газпрому пообіцяв дати знижку турецькій компанії на російський газ", - пояснив експерт.

Алексашенко зазначив, що точний розмір знижки для Туреччини поки невідомий, але газова знижка для Білорусі обходиться Росії приблизно в 27 млрд рублів в рік.

Він підкреслив, що будівництво газопроводу невигідно для Росії, і в перспективі на таких умовах навряд чи окупиться. Але для Туреччини це вигідно.

"Теоретично є газ в Ірані, є газ в Іраку, є газ в Туркменії, але ніхто з цих країн не готовий за свій рахунок будувати маленький газопровід до Туреччини. Тому що газопровід – це теж економічне підприємство, яке окупається при будь-яких досить великих обсягах прокачування газу. І є тільки один продавець газу, який називається Газпром, який готовий за свій рахунок побудувати трубу і привести газ до Туреччини. Туреччина сказала, що, ось за такою ціною будемо купувати у вас. Якщо ціна буде дорожче – будемо вести переговори з іншими", - додав Алексашенко.

За його словами, єдина мета будівництва нового газопроводу – насолити Україні, яка втратить частину транзиту російського газу. Зараз транзит, за підрахунками експерта, приносить країні приблизно 2,5 млрд доларів в рік.

"Це називається елемент економічної війни, гібридної війни, як вам більше подобається. Це ось така гібридна війна з Україною всіма доступними засобами. Є бойовики в Донбасі, є російські озброєння, які туди поставляються під виглядом гуманітарної допомоги, а є Газпром, який будує за будь-які гроші ось абсолютно економічно не обґрунтовані газопроводи, лише б тільки у сусіда собака здохла", - пояснив Алексашенко.

Як повідомляв "Апостроф", Україна може втратити велику суму грошей від транзиту російського газу, якщо буде побудований газопровід "Турецький потік".