RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Як "Укргазвидобування буде використовувати арештовані установки "Карпатигаз"

У ПАТ "Укргазвидобування" вважають "цікавою" практику використання майна, на яке накладено арешт, і яка не перебуває на балансі у компанії. Але при цьому у компанії немає розуміння, як зберегти вже налагоджений виробничий процес.

Це випливає з заяви керівництва "Укргазвидобування" на прес-конференції, присвяченій питанню передачі їй судом на відповідальне зберігання дожимні компресорні станції, які є об'єктом спільної діяльності з ТОВ "Карпатигаз".

23 лютого Печерський райсуд Києва прийняв рішення про передачу ряду дожимних компресорних станцій, які є об'єктами спільної діяльності ПАТ "Укргазвидобування", ТОВ "Карпатигаз" і "Місен Ентерпрайзис АБ" за договором про спільну діяльність, на відповідальне зберігання "Укргазвидобуванню", зобов'язавши цю компанію забезпечити їх безперебійне функціонування.

Колізія полягає в тому, що раніше попередніми судовими рішеннями на ці станції вже двічі було накладено арешт і заборонено будь-яке їх відчудження. Крім того, виникає питання: як "Укргазвидобування" має намір забезпечувати різними комплектуючими і паливно-мастильними матеріалами обладнання, якщо воно не знаходиться на балансі у цього підприємства. Це питання журналісти поставили на брифінгу в понеділок, 27 лютого, голові правління "Укргазвидобування" Олегу Прохоренко і заступнику виконавчого директора Олександру Гордієнко.

"Нам не передавали їх (станції, - ред.) юридично, нам передали на зберігання. Щоб ми, як оператор, як компанія, яка використовує в своєму технологічному процесі ці установки, щоб ми забезпечили їх зберігання. Тобто це не означає, що вони вийшли з-під арешту. Вони залишаються під арештом, але за рішенням суду вони будуть більш надійно збережені під експлуатацією "Укргазвидобування", - зазначив Гордієнко.

Він також назвав ситуацію, що склалася, "цікавою" в світлі того, що не зрозуміло, як буде вирішуватися питання з витраченими "Укргазвидобування" на обслуговування обладнання коштами, якщо наступний суд задовольнить апеляцію "Карпатигаз".

"Склалася цікава ситуація. Ось дивіться: зараз нас зобов'язали взяти на зберігання і забезпечити безперебійне функціонування (станції, - ред.). Це передбачає, в тому числі, закупівлю якихось витратних матеріалів. Це те, що ми зараз почали вже прораховувати і робити. А потім, якщо буде інше рішення (суду, - ред), що тоді робити? Ми вже понесли витрати, і так далі ... Подивимося. Ситуація нетривіальна, яка не має прецедентів в Україні ", - зазначив представник "Укргазвидобування".

Виходить, що поки будуть вирішуватися правові колізії, видобуток газу за допомогою цих ДКС буде паралізований, а як підтвердив глава Укргазвидобування, саме ці станції забезпечують видобуток 40% газу.