RU  UA

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Головний банк Путіна знайшов, кому "сплавити" свій дочірній банк в Україні

Претендентом на покупку української "дочки" російського державного Внешекономбанку — Промінвестбанку — є угорська OTP Group, якій в Україні належить ОТП-банк.

Про це повідомляють джерела Комерсанта.

За даними співрозмовників, OTP Group вже провела due diligence Промінвестбанку і переговори з ВЕБом знаходяться на просунутій стадії.

За підрахунками видання, банк може бути проданий з коефіцієнтом всього 0,2–0,3 до капіталу. Згідно зі звітністю Промінвестбанку, його капітал на 30 червня цього року становив 6,3 млрд гривень. За оцінкою директора департаменту «Фінансові інститути» рейтингового агентства S&P Global Віктора Нікольського, фінансовий стан Промінвестбанку досить плачевно.

"2015 рік "Промінвест" закінчив з негативним капіталом (-12 млрд гривень) у результаті збитків за рік у розмірі 20 млрд гривень, викликаних в основному знову створеними резервами. З 59 млрд гривень виданих кредитів 50,1 млрд гривень мають ознаки знецінення", - сказав Нікольський.

ВЕБ був змушений підтримати банк, конвертувавши 20 млрд гривень депозитів в його капітал у лютому 2016 року.
Як зазначає віце-президент — старший аналітик рейтингового агентства Moody's Investors Service Олександр Проклов, з урахуванням далеко не блискучого нинішнього стану Промінвестбанку мотиви ВЕБа до його продажу зрозумілі — держкорпорація змушена створювати великі резерви і постійно докапіталізувати українську «дочку». Проклов вказує: значна частина кредитного портфеля Промінвестбанку припадає на позичальників із східної частини України, перспективи повернення цих боргів поки неясні.

"У той же час для угорців або іншого зовнішнього споживача, не обтяженого санкціями і складними відносинами з Україною, купівля Промінвестбанку може бути логічним кроком з розширення бізнесу. Зараз придбати Промінвестбанк, особливо з урахуванням закладених у стратегії ВЕБа планів щодо оперативного виходу з активів, у тому числі в Україні, можна дуже вигідно", - упевнений банкір.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилася інформація, що через свої "дочки" в Україні Кремль фінансує тероризм на Донбасі.