RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Рада змінила Конституцію в частині правосуддя

Верховна Рада остаточно затвердила закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя.

Як передає "Інтерфакс-Україна", за закон проголосували 335 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер за необхідних 300 голосів для остаточного затвердження конституційних змін.

Повідомляється, що, згідно з новими змінами до Конституції в частині правосуддя, підвищиться віковий ценз для займання посади судді – ним може стати громадянин України, не молодший 30 років (раніше – не молодший 25 років). Як і раніше, суддею можна буде працювати до 65 років. Крім того, збільшено стаж роботи в галузі права, необхідний для призначення на посаду судді – тепер це п'ять років (було – три роки). Також в Основному законі немає вимоги про те, що претендент на посаду судді має не менше 10 років проживати в Україні.

Замість Вищої ради юстиції (ВРЮ) в Україні з'явиться Вища рада правосуддя, повноваження якого будуть ширші, ніж у ВРЮ. Також прописано порядок формування Вищої ради правосуддя, який складатиметься з 21 члена.

Призначає суддю на посаду президент України за поданням Вищої ради правосуддя. Відповідно до змін до Основного закону, будь-яка особа може подати конституційну скаргу до Конституційного суду, якщо вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон України суперечить Конституції держави.

"Конституційна скарга може бути подана у випадку, якщо всі інші національні засоби юридичного захисту вичерпані", - йдеться в документі.

З Конституції вилучили норми, які передбачали наглядові функції прокуратури. Згідно з прийнятими змінами, ліквідується інститут "народних засідателів".

Крім того, Конституція передбачає, що "Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським Статутом Міжнародного кримінального суду, проект якого вносить до Верховної Ради президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Згоду на затримання та арешт судді тепер буде давати не Верховна Рада, а Вища рада правосуддя".

Зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці з дня, наступного за днем публікації відповідного закону. Водночас положення щодо визнання Україною юрисдикції МКС набуває чинності через три роки.

Згідно з перехідними положеннями, до запровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції в частині децентралізації, але не довше ніж до кінця 2017 року, створення, реорганізацію і ліквідацію судів здійснює президент України.

Крім того, протягом двох років після набуття чинності змін до Конституції переведення судді з одного суду до іншого здійснює президент України за поданням Вищої ради правосуддя.