RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

Всі новини

Відомий український журналіст відповів на випад Познера на адресу Порошенка

Український журналіст Віталій Портніков відреагував на заяву російського журналіста Володимира Познера щодо заборони на в'їзд до України російським журналістам.

"Декілька днів тому президент Порошенко ввів санкції проти сімнадцяти керівників або колишніх керівників різних російських ЗМІ. Це особи, які, з точки зору Ради Національної Безпеки України, я цитую: "які створюють реальні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, сприяють терористичній діяльності і порушують права та свободи громадянина, призводять до окупації територій та створюють перешкоди для повноцінної реалізації громадянами України належних прав і свобод". Ну, формулювання настільки зубодробильне, наскільки, скажімо м'яко, гіперболічне. Наприклад, мій колега, головний редактор газети "Московський комсомолець" Павло Гусєв створює загрози національним інтересам і національній безпеці України? Порушує права і свободи громадянина? Ну це ж смішно", - йдеться в заяві Познера, опублікованій на його сайті.

"Я розумію, що президенту Порошенку не подобається те, як основні російські ЗМІ висвітлюють Україну. Сказати по правді, і мені не дуже подобається. Думаю, що президенту Путіну не подобається, як українські ЗМІ висвітлюють Росію або як це роблять американські ЗМІ. Але оголосити з цього приводу і на президентському рівні санкції?! Це якийсь дитячий садок. Якщо не подобається – не дивіться, не читайте і не слухайте, і кінець справі. Може, тепер і проти мене оголосять санкції? Як зробили це з Михайлом Сергійовичем Горбачовим. А може, обійдеться?" - додав Познер.

На це Віталій Портніков зазначив у своїй колонці на "Межі.ру", що заборона групі негідників їздити до України ніяке не покарання, а просто індекс гидливості.

"Я готовий погодитися з тими, хто переконує мене, що Павло Гусєв - це не Кисельов або Соловйов. Звичайно, так. Кисельов і Соловйов займаються пропагандою війни і більше нічим, це їхня основна ганебна професія. Гусєв дозволяє собі поряд з текстами, які пропагують війну та ненависть, ставити і інші матеріали, не такі шалені, а місцями навіть цілком притомні. Але пропаганда війни від цього пропагандою війни бути не перестає. Більше того, пропаганда війни, що розміщується поряд з реалістичними текстами, раптово перетворюється в "точку зору", в те, що може бути прийнятним в пристойному суспільстві", - зазначив журналіст.

Портніков підкреслює, що не можна друкуватися поряд з пропагандою війни, не можна видавати зіткнення пропаганди війни з точкою зору за дискусію і свободу слова.

"Кожен, хто в Росії цією пропагандою займається - від нахабних теленачальників та лощених розповнілих ведучіх до останніх забруднених репортерів "Лайфньюса", - прямо причетний до кожної смерті на Донбасі, кожного материнського горя, кожної відірваної руки і ноги, кожного сплюндрованого життя. І якщо цього не розуміють "корисні ідіоти" з яких-небудь міжнародних журналістських організацій, то тим гірше для цих організацій та їхнього начальства. Зрештою, їм не вперше захищати злочинців і видавати пропаганду за журналістику тільки тому, що пропаганда так себе назвала, а потім каятися", - йдеться у колонці.

"Заборона групі негідників їздити до України - це ніяке не покарання. Це просто індекс гидливості. Покарання буде потім, коли режим впаде, і забруднених кров'ю замінять новими, чесними, які нічого не знали. Залишиться хіба що Познер, який буде по своєму дешевому звичаю робити театральні паузи і розводити руками, щоб ми переконалися - він все розумів, але нічого не міг, хоч і намагався. Гусєв, напевно, теж залишиться - розжене редакцію, залишить пару-трійку притомних, замінить пропаганду війни текстами з серії "ми же не знали, але дуже хотіли". Йому не вперше. Ще й до Києва приїде - вчити аборигенів життю і столичним стандартам журналістики. Соловйов зіп'ється, Кисельов розіб'ється, Кулістіков повернеться. Ну ви зрозуміли - перебудова, путінкапут, українавибач.

Але жодного вбитого вашими кулями, вашими статтями, вашими телепрограмами, вашими радіопередачами все це запізніле каяття і вигнання мерзотників з ефіру до життя вже не поверне. Не перетворить протез в ногу. Не замінить виколоті очі і відрізані вуха. Не перетворить фотографію в кімнаті матері в живого сина - молодого, здорового, який мріяв жити, а не тримати лінію зіткнення, щоб не пропустити упирів далі. Ось зараз, поки ви читаєте цей текст, ваші співвітчизники, котрі надивились Кисельова і вірять у Путіна, вбили ще одного. Все добре?" - пише Портников.

Як повідомляв "Апостроф", два одіозних прокремлівських пропагандисти, телеведучий Дмитро Кисельов і головний редактор "Московського комсомольця" Павло Гусєв, влаштували між собою розбірки.