RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Україна надала політпритулок росіянину

Публіцист і громадський активіст Сергій Крюков, який в січні 2015 року втік з Росії від переслідування у справах про екстремізм, отримав політичний притулок в Україні.

Про це емігрант повідомив російському виданню "Грані".

Проти Крюкова в Росії порушили п'ять кримінальних справ за антиімперські публікації в особистому блозі "Росія - тюрма народів". Йому інкримінували частину 1 статті 205.2 КК (публічне виправдання тероризму), частина 1 статті 280 (публічні заклики до екстремізму) і частина 1 статті 282 (збудження ненависті або ворожнечі). Всі справи були об'єднані в одне провадження.

17 червня 2014 року ФСБ затримала Крюкова, а на інший день публіциста заарештували. 18 грудня 2014-го, після закінчення півроку в СІЗО - граничного строку тримання під вартою за вказаними звинуваченнями, - він був звільнений під підписку про невиїзд. На 29 січня 2015 року Засвіязький райсуд Ульяновська призначив перше засідання процесу, однак публіцист, не чекаючи початку розгляду, втік з країни.

Слухання по справі Крюкова кілька разів відкладалися. Нарешті, 27 лютого 2015-го суддя Ірина Барінова призупинила процес, пославшись на те, що "підсудний втік".

У 2010 році Крюков був оштрафований на 100 тисяч рублів за 282-й статті - також за публікації з критикою російської державності і РПЦ. Виплачувати штраф публіцист відмовився з принципових міркувань. У вересні 2014-го, вже після арешту Крюкова, Засвіязький райсуд відхилив подання ФССП про заміну йому штрафу іншим видом покарання, пославшись на закінчення терміну давності по справі.

В Україні Крюков продовжив виступи проти путінського режиму. Він діяльний учасник Міжнародного комітету захисту Бориса Стомахін. Ще в 2014 році в Росії публіцист відкрив сайт "Врятувати Бориса Стомахін", де публікував актуальну інформацію про ситуацію зі своїм однодумцем, які перебувають в ув'язненні.

Крюков бере участь і в акціях на підтримку інших російських політзеків.